Vějířovka (Scaevola) – Jak ji vysadit a správně pěstovat?

Vějířovka Scaevola je balkónová rostlina, které se bude dobře dařit v truhlících i závěsných nádobách. Kvete velmi bohatě, květy jsou vějířovitě uskupené, odtud také její název.

O vějířovce

Vějířovka (lat. Scaevola) kvete modrou nebo světle fialovou barvou a stane se tak dokonalou ozdobou i vašeho balkónu. Tato jednoletá rostlinka navíc není vůbec náročná na pěstování.

Vějířovka Scaevola aemula
Scaevola aemula. Zdroj foto: Gurcharan Singh / Shutterstock.com

Druhy vějířovky

Nejznámějším druhem je vějířovka převislá (lat. Scaevola aemula), která nese i název vějířovka nezlomná. Klasickou barvou druhu scaevola aemula je fialová barva, můžete z ní mít také vějířovku modrou.

Další druhy, které jsou známé v zahraničí:

  • Scaevola saligna
  • Scaevola taccada
  • Scaevola plumieri
  • Scaevola abanico

Jak vějířovku pěstovat

Pokud chcete, aby vám vějířovka krásně rostla, je dobré ji vysadit na slunné místo, nicméně i polostín zvládá docela dobře. Jediné, na co musíte dát pozor je, aby měla rostlina vějířovka neustále vlhkou, ale ne přemokřenou půdu.

Má ráda vyšší teploty nad 20 stupňů Celsia, změny teplot a chladnější počasí jí moc nesvědčí.  Dopřejte jí propustný substrát s živinami, který koupíte v zahradnictví.

Při správném pěstování se můžete těšit na sytě barevný květinový závěs, který bude zdobit váš balkón po celé léto.

Kam vějířovku vysadit?

Vějířovka Scaevola, je původem z Austrálie, dařit se jí bude na sluníčku i v polostínu a jde o velmi odolnou letničku. Jde o rostlinu, která snese i velká vedra a sucho, proto se o ní mluví jako o nenáročné rostlině, co je vhodná i pro začátečníky.

Kvete velmi bohatě, její specificky tvarované květy tak hravě ozdobí každý balkón. Sází se do truhlíků nebo závěsných nádob. Klidně ji můžete kombinovat i s ostatními druhy letniček.

TIP: Vyzkoušejte pěstovat také letničku celosie.

Kdy kvete vějířovka?

Rostlinka vějířovka kvete od května až do července, před kvetením je nutné ji pravidelně zaštipovat. Po odkvetení se ale rostlina likviduje, protože se jedná o jednoletku.

V létě je možné vějířovku rozmnožit řízkováním. Pokud má správnou péči, může dorůstat do výšky dvaceti až čtyřiceti centimetrů v závěsu a bude tvořit skutečně husté převisy.


Můžou vás zajímat také další rostliny

Mohlo by se Vám také líbit
Zanechte odpověď

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna.