InzerujTEĎ

 
 
 

Kdy a kam

  • Ivana Říhová: Muzeum v proměnách času (1967-2024) – historická přednáška

    Úterý 21.5 17:00 - Strakonice, Šmidingerova knihovna

  • Klub deskových her

    Úterý 21.5 18:00 - Čajovna Na Půdě, Strakonice

Zobrazit všechny události
 
 
 
 

Letní a zimní čas

V roce 2018 skončila v EU debata o letním a zimním času. Každý stát se má zařídit podle svého. Téma se odsunulo do pozadí, momentálně není na stole. Co vyhovuje vám?

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

Jihočeský kraj zasáhl silný vítr. Na Jindřichohradecku spadl strom na dráty, způsobil požár lesa

 Autor: HZS JčK

    Autor: HZS JčK

JIŽNÍ ČECHY - Hasiče na jihu Čech zaměstnává silný vítr. Ve středu 1. května vyjížděli k více než 40 zásahům, nejvíce k popadaným, nebo nalomeným, stromům visícím nad silnicemi a cyklostezkami. Na Jindřichohradecku spadl strom na dráty vysokého napětí. Následně začal hořet les.

„Na rozdíl od posledního dubna nás 1. května více než požáry zaměstnávaly technické zásahy spojené s odklízením následků silného větru. Více než čtyřicetkrát jsme vyjeli k popadaným stromům. Dále jsme zajišťovali uvolněné billboardy ve Vodňanech, v Českých Budějovicích a na dálnici D3 u Veselí nad Lužnicí. U obce Hamr jsme museli zabezpečit nakloněný telefonní sloup," informovala mluvčí jihočeských hasičů Vendula Matějů.

U Nového Vojířova hasili hasiči v poledne les. K požáru došlo poté, co vítr zlomil strom, který spadl na dráty elektrického vedení. „Od stromu pak začala hořet lesní hrabanka, a to na ploše 100 krát 30 metrů. Operační středisko HZS Jihočeského kraje vyslalo na požářiště sedm cisteren a čtyři dopravní automobily profesionálních hasičů ze stanice Jindřichův Hradec a jednotek SDH obcí Nová Bystřice, Stráž nad Nežárkou, Kunžak, Staré Město pod Landštejnem a Český Rudolec. Velitel zásahu si vyžádal také přítomnost pracovníka firmy EG.D," popsala Vendula Matějů.

Byl vyhlášen druhý stupeň požárního poplachu. Hasiči dostali požár pod kontrolu ve 13 hodin a o hodinu a půl později byl zcela uhašen. Přímá škoda způsobená požárem byla vyčíslena na 35 tisíc korun. Další požáry v přírodě hasiči likvidovali v Českých Budějovicích, u Chrbonína, u Majdaleny a Přísečné.

Diskuse k článku - napište váš názor
 

Další zprávy z regionu

 
 

Diskuse ke článku

Zbývá znaků: 1200
 
 
Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte. Další informace