Pátek 17. května 2024, svátek má Aneta
  • Premium

    Získejte všechny články mimořádně
    jen za 49 Kč/3 měsíce

  • schránka
  • Přihlásit Můj účet
130 let

Lidovky.cz

Česko

Volby by jasně vyhrálo ANO, mimo Sněmovnu by zůstaly TOP 09 a KDU-ČSL

Tisková konference hnutí ANO. Na snímku hovoří předseda Andrej Babiš. (19. března 2023) foto: Ladislav Křivan, MAFRA

Sněmovní volby by v dubnu vyhrálo ANO s 32,5 procenta, ODS by měla 13 procent, SPD a Piráti shodně deset procent a STAN osm procent, ukázal volební model Medianu. Nejsilnější stranou mimo Poslaneckou sněmovnu by byla Sociální demokracie se 4,5 procenta.
  8:25aktualizováno  8:48

Strany aktuální vládní koalice mají podle modelu podporu 38 procent potenciálních voličů, což by jim zaručilo jen 84 poslaneckých mandátů. Volební účast by podle průzkumu vzrostla na 64,5 procenta.

Největší volební potenciál si udržuje hnutí ANO (40,5 procenta), druhá je ODS (22 procent), následují Piráti (20,5 procenta) a STAN (18 procent).

Na základě tohoto volebního modelu by mělo vítězné hnutí ANO 89 křesel, ODS pak 35, SPD a Piráti shodně 27. Poslední strana v Poslanecké sněmovně, Starostové a nezávislí, by měli křesel 22.

Jedinou vládní stranou, která ve srovnání s březnem posílila, je hnutí STAN. Oslabení vládních stran lze vysvětlit mimo jiné tím, že nezanedbatelná část jejich dřívějších voličů nyní není rozhodnuta, koho volit. ANO a SPD naopak konsolidují své podporovatelské základny. Ze stran mimo Poslaneckou sněmovnu má v dubnu nejvyšší preference SOCDEM (4,5 procenta).

Autoři: ,