Jako od babičky: Báječné ovocné kynuté knedlíky podle známého cukráře Josefa Maršálka

2 kynuté knedlíky, jeden rozkrojený, plněné švestkami, servírované na bílém talíři Karl Allgaeuer / Shutterstock.com

Určitě se shodneme na tom, že Česko je zemí knedlíků. Ať už mluvíme o těch houskových, bramborových, chlupatých nebo karlovarských. Mezi naprostou klasiku patří i kynuté ovocné knedlíky. Ty nikde jinde ve světě nenajdete. Dokonce byly svého času považované i za naše národní jídlo! Tak si je pojďte s námi udělat podle receptu Josefa Maršálka!

Přečtěte si také

Používáte plata od vajec opakovaně? Pozor na zdravotní rizika

Ovocné knedlíky jsou jen naše

Bez nadsázky můžeme říct, že Česko je doslova knedlíkovým rájem. O ovocných knedlících to platí dvojnásob. Ve středověku se knedlíky připravovaly výhradně z mouky a v průběhu 17. století začínají být připravované i z bramborového těsta.

Ke knedlíkovému boomu došlo v 17. století. Svůj podíl na tom měly i časté války, protože knedlíky byly typickým jídlem vojáků.

Z bramborového těsta se původně dělaly i ovocné knedlíky. V 19. století ovšem najdeme v českých kuchařkách už i recepty na knedlíky z kynutého těsta, případně z tvarohového těsta. Největší klasikou z kategorie ovocných knedlíků u nás byly ty se švestkami.

Chlupaté knedlíky
Čas přípravy: 55 min Obtížnost: Snadný

Chlupaté knedlíky

Chlupaté knedlíky jsou tradičním českým hlavním jídlem a přílohou v jednom. Příprava vám navíc nezabere mnoho času a na výsledku si jistě skvěle pochutnáte.

Chlupaté knedlíky
Tvarohové knedlíky s jahodami
Čas přípravy: 30 min Obtížnost: Snadný

Tvarohové knedlíky s jahodami

Tvarohové knedlíky s jahodami jednoznačně patří mezi jedno z nejoblíbenějších českých sladkých jídel, které si můžete doma připravit. Příprava je navíc velmi jednoduchá, vhodná i pro méně zkušené kuchaře.

Tvarohové knedlíky s jahodami

Ovocné knedlíky jako národní jídlo?

Jasně! Ještě na konci 19. století byly ovocné švestkové knedlíky považované za české národní jídlo. Vepřo, knedlo, zelo je z této pozice vytlačilo právě až na konci 19. století. Jaký byl důvod? Ryze praktický. Vepřové se zelím a knedlíkem je daleko jednodušší a rychlejší na přípravu než ovocné knedlíky. Z tohoto důvodu ho začali tehdejší restauratéři propagovat jako české národní jídlo.

Několik kousků kynutého těsta, na kterém jsou položené kousky švestek Montypeter / Shutterstock.com

Ovocné kynuté knedlíky – recept

Ingredience na 30 knedlíků:

  • 500 g hrubé mouky
  • 1 kg ovoce podle vašeho výběru
  • 2 vejce
  • 290 g plnotučného mléka
  • 40 g másla
  • 20 g droždí
  • 20 g cukru
  • 5 g soli

Postup:

  1. Do mísy dejte ohřáté mléko s cukrem, přidejte k němu 1/3 mouky, vejce, kvasnice a vymíchejte do hladka. Nechte 30 minut kynout.
  2. Po 30 minutách přidejte zbytek ingrediencí a vypracujte hladké, nelepivé těsto. Nechte kynout na teplém místě, dokud těsto neznásobí svůj objem.
  3. Vykynuté těsto rozdělte na pomoučeném vále na 30 dílů. Z každého dílu udělejte placku, položte na ni ovoce a zabalte. Zabalené knedlíky nechte ještě cca 10 nakynout.
  4. Dejte do hrnce vodu a k přiveďte k varu. Do vroucí vody dejte knedlíky (počet závisí na velikosti hrnce) a vařte je cca 7–8 minut. Uvařené knedlíky dejte do mísy s trochou rozpuštěného másla a propíchněte je vidličkou. Knedlíky podávejte tak, jak je máte rádi – můžete je posypat perníkem, tvarohem, kakaem nebo opraženou strouhankou.

Zdroj: Maršálkovo, Zmlsané dějiny, iROZHLAS