Na sociálních sítích na mě poslední dobou čím dál častěji vyskakují muži, kteří vaří a uklízí. No ale pozor, je to opravdu wow! Oni u toho vypadají fakt zatraceně dobře, což mě přivedlo k zamyšlení, jestli je to jimi konkrétně, anebo tím, co dělají. Na rovinu říkám, že tento článek bude hodně o stereotypech, protože přinejmenším v případě domácích prací se jim nevyhneme.

Do práce musí nejen muži

Vaření a úklid domácnosti jsou činnosti tradičně přisuzované ženám. Už v pravěku ženy seděly v jeskyni, staraly se o oheň, děti a čekaly, až utahaný chlap - živitel rodiny - domů přitáhne kus žvance. Je to tak vlastně pořád, ale teď už i ženy musí vylézt z jeskyně a mazat do práce, protože kdo dneska uživí rodinu jen z jednoho platu. Sedět na zadku a hlídat oheň už nás po těch tisícovkách let také nebaví. Z toho důvodu nepovažuju ”bylo to tak vždycky” za pádný argument, nýbrž výmluvu.

Ať se nikoho nedotknu. Uvědomuji si, že existuje spousta kuchařů i chlapů, co výborně vaří. S úklidem je to horší, tady znám s bídou dva, kteří si opravdu dávají záležet, a dokonce to umí ještě líp než ženská. A ne, nejsou čtyřprocentní. Chlap co rád a dobře uklízí je spíš obdoba genové mutace. Většina mužů se po úklidu koupelny chová, jako kdyby se právě vrátili z války. „Prosím, už nikdy víc. Nenuť mě tam znovu se vracet!” A zde nastupují do akce ti zmiňovaní hrdinové, kteří překračují s mopem a vařečkou v ruce tradiční hranice a proměňují se v nečekané sexsymboly každodennosti.

Muži, co uklízí a vaří

Bylo to jako zjevení 21. století. Klasicky jsem prokrastinovala v Instagramem navrhovaných příspěvcích a najednou koukám na chlapa, který doma šúruje. Rovná polštáře na gauči, stírá prach, leští dřez, vysává, zalévá kytky, vynáší odpadky. To byla taková nádhera, úplný porno pro ženy nad třicet, pomyslela jsem si.

Přistihla jsem se, že ani moc nekoukám na to, jak vypadá. Hltala jsem jeho úklidové schopnosti. A pak mi to došlo. Uklízející chlap je přitažlivý, protože pro většinu žen je to jen iluze, která s realitou nemá mnoho společného. Neméně přitažlivý je chlap, co vám uvaří, jako například tento (shodou okolností) kuchař, ale podat to v domácím prostředí umí bravurně. Proč nás jako ženy pohled na tyto úplně normální činnosti tak bere? Protože když to pro nás a dobrovolně udělá chlap, cítíme z toho péči, lásku a uznání, že se o chod domácnosti nemusíme starat vždycky jenom my a že nás má vážně rád.

Domácí práce mužnost násobí

Co to s těmi mužskými je. Proč mají pocit, že když vezmou do ruky hadr, tak je někdo automaticky kastruje. Nejspíš ta výchova. Viděli to u svých otců, ženský kolem nich celý život skákaly a oni v tom jenom pokračují. Domácí práce berou jako něco podřadného, a tudíž se tím oni zabývat nemusí. Alfasamec má na práci důležitější věci. Podrývá to jejich maskulinitu. Někdo by jim měl konečně říct, jak se jejich mužnost znásobí, když nám sami od sebe občas pomohou.

Nechápejte mě špatně, pro mě osobně chlap má zůstat chlap. Netoužím měnit brzdové destičky, opravovat motor, štípat dříví a lovit mamuty, ale jak často chlap dělá tohle a jak často se musí vařit a uklízet. Každý den a samo se to neudělá. Muž nemusí být hospodyňka, ale když si neváží neviditelné práce a považuje ji za samozřejmost, je to taky špatně.

Nová generace to vidí jinak

Bude to asi ještě chvíli trvat, než s námi muži v péči o domácnost aspoň trochu srovnají skóre, ale díky těmto cleanfluencerům, clean guys, nebo jak jim vlastně říkat, možná vzniká nová generace mužů, co vás nebudou zabíjet pohledem, když je jednou za rok přinutíte zamést podlahu. Jestli z toho nakonec bude opravdový trend, jedině dobře, protože už bylo načase. Znáte ten vtip? Nic ženu neštve tak, jako chlap, co sedí na gauči a nic nedělá.

Zdroj: iGlanc.cz, Instagram

Související články