Patřím k ženám, které většinu roku preferují hladké podpaží, nohy i třísla, ačkoliv přiznávám, že během zimy, kdy chodíme od hlavy po paty zahalení, si občas dávám pauzu. V létě je to jinak. Přiznávám, že s neoholeným podpažím a lýtky bych se mezi lidmi cítila nekomfortně. Na cestě za hladkou pokožkou jsem nicméně vyzkoušela kdeco, ale žiletka mi připadala vždycky jako to nejrychlejší a hlavně bezbolestné řešení.

Depilační krémy ne!

Jak elektrický epilátor tak cukrová pasta a vosk pro mě byly tak nepříjemné procedúry, že mi stačil jeden pokus k tomu, abych si ujasnila, že tohle opakovat nechci. A depilační krémy a pěny mi nepřišly v mém případě dostatečně efektivní. Nicméně s rozvojem IPL technologie jsem začala uvažovat, že bych na to šla jinak, láká mě totiž jednak možnost aplikovat IPL přístroj v pohodlí domova a pak taky výsledky - ty nejmodernější přístroje totiž slibují, že při dodržení přesného postupu garantují pokožku bez chloupku až na rok. 

Zdroj: Youtube

Co se děje pod povrchem

Abych si udělala jasněji v tom, jak přesně IPL technologie funguje, obrátila jsem se na odbornici, dermatoložku MUDr. Janu Houskovou, která se mimo jiné věnuje i estetické medicíně. Jak vlastně tento inovativní způsob epilace funguje? „IPL neboli intenzivní pulzní světlo je technologie využívající přeměnu světlené energie na tepelnou. Světelné paprsky, které epilátor vydává, zasahují kožní barvivo melanin přítomný ve folikulech chloupků pod povrchem kůže. Tím přerušují cyklus dorůstání chloupku. Jednoduše řečeno - chloupek se díky zábleskům IPL zahřeje a sám vypadne,“ vysvětluje dermatoložka a dodává, že IPL záblesky jsou pro pokožku šetrné a nejsou nijak bolestivé, ale zároveň upozorňuje, že pro dlouhodobý efekt je nutné opakované ošetření. 

Časový interval

Jak říká MUDr. Housková, odstraňování chloupků pomocí IPL technologie je nutné provádět v pravidelných intervalech s postupně redukující se četností. „A to proto, že IPL zachytí pouze ty chloupky, které jsou v růstové fázi. Při opakovaném a pravidelném ošetření a následně při udržovacích ošetřeních zůstane pokožka dlouhodobě hladká,“
konstatuje lékařka. Obecně výrobci IPL přístrojů uvádějí, že zpočátku si ‚oblýskáte‘ pokožku třikrát v dvoutýdenních intervalech (před ošetřením je třeba mít oholenou kůži), pak už stačí použít přístroj jen jednou za 4–8 týdnů, tak dlouho vám hladká kůže vydrží. Depilace celých lýtek trvá asi 8–9 minut, podpaží, třísla a chloupky v obličeji zvládnete samozřejmě rychleji. Ty nejmodernější IPL přístroje jdou nicméně ve vývoji stále dopředu a nejnovější modely využívají umělou inteligenci, která vám po přiložení přístroje na kůži ‚načte‘ aktuální stav chloupků a nastaví periodicitu aplikace na míru.

Pro všechny to není

Jak jsem se dále dozvěděla od MUDr. Houskové, IPL technologie bohužel není pro každého. Nedoporučuje se u velmi tmavého zbarvení kůže a to z důvodu možného vzniku hyperpigmentací, zvýšené bolestivosti zákroku až možnosti vzniku jizvení kůže. Obecně je podle odborníků ideální kombinace světlé pokožky a tmavých chloupků, kdy se dosahuje nejlepšího efektu. Nejnovější přístroje jsou sice už nastavené na různé fototypy, ale třeba majitelé zrzavých, šedých nebo velmi světlých chloupků budou nejspíš zklamáni, na ně IPL technologie moc nefunguje. Čím větší je barevný kontrast mezi kůží a chloupkem, tím lepší efekt. „Využívání IPL technologie se nedoporučuje těhotným a ani kojícím ženám či u osob mladších 18- ti let a to pro nedostatek dat - přístroj nebyl u těchto osob testován. Dále se nedoporučuje přístroj používat ani v případě existujícího zánětlivého i nezánětlivého onemocnění kůže v místě aplikace IPL či při zvýšeném riziku vzniku maligního melanomu či jiného kožního nádoru. Nedoporučuji také aplikovat ho na pigmentové névy či tetováže,“ radí odbornice.“

Pohodlí domova

Zajímalo mě také, jestli je domácí přístroj IPL stejně výkonný jak ty, se kterými pracují na estetických klinikách. „Tam se nejčastěji využívají epilační lasery s jiným zdrojem energie. V kosmetických salónech se však můžeme setkat i s možností profesionální IPL epilace, která je výkonnější než ta domácí. Ošetření však musí provádět jen vyškolený personál,“ říká dermatoložka a dodává, že výhodou domácího ošetření je možnost provádět ho právě u sebe doma a za nižší finanční náklady než na odborných pracovištích. Zároveň lékařka varuje před koupí necertifikovaných přístrojů z neznámých e-shopů, které lákají zákazníky na nižší cenu. „Certifikované přístroje jsou podrobovány přísným kontrolám kvality a musí splňovat bezpečností zkoušky. U necertifikovaných přístrojů neznámých značek vzniká riziko nenávratného poškození organismu,“ upozorňuje MUDr. Housková. 

IPL nebo laser?

Když už byla řeč o laseru, jaký je tedy rozdíl mezi ním a IPL technologií? „Zdrojem IPL je širokopásmové světlo o různé vlnové délce, zatímco laser využívá jednotný monochromatický zdroj světla. Obě metody mají velmi podobný princip. Světelné paprsky jsou vychytávány melaninem v chloupcích, dochází k přeměně světelné energie na tepelnou, chloupky se zahřejí a následně vypadnou, ale laser působí díky využití násobně větší energie více selektivně na samotný chloupek, má rychlé výsledky za relativně krátkou dobu,“ vysvětluje dermatoložka s tím, že záleží na typu laseru. Nevýhodou laserového ošetření jsou každopádně vyšší finanční náklady (za 3 - 4 návštěvy epilace lýtek zaplatíte přibližně tolik, co za nejlepší domácí IPL přístroj). A i zde je pro dobrý efekt nutné opakované ošetření. 

Zdroj: časopis Glanc, MUDr. Jana Housková, dermatoložka