Když si chcete cokoliv zkrášlit, dejte tam eukalyptus. Sluší mu to ve váze, na věncích na dveřích, v květináči, v řezaných kyticích, ve svatebních dekoracích, na terase a někomu se daří pěstovat blahovičník, jak se mu také říká, i v českých zahradách! Málokterá rostlina se v posledních letech vyprodává v zahradnictvích tak rychle, jako právě tenhle aromatický strom či keř s nádhernými kulatými listy.

Trendy rostlina, co ozdobí nejen váš domov

Tenhle krasavec je zkrátka všude – jeho potisk najdete třeba i na povlečení, na krabicích od papírových kapesníčků nebo na krytech na smartphony. Skvěle totiž podporuje krásu minimalismu, proto se hodí do všech interiérů populárního skandinávského stylu. A navíc nádherně voní. Jeho silice čistí vzduch v místnosti a osvěžuje. Aromaterapeutky doporučují eukalyptový esenciální olej kapat do aromalamp v době rýmy či nachlazení, protože pomáhá proti infekcím. Přidává se i do masážních olejů či koupele, protože funguje výborně i na namožené svaly. Jestli jste i vy podlehla jeho kouzlu, sledujte nabídku zahradnictví a pořiďte si tuto rostlinku právě teď. Hodí se skvěle na balkony a terasy, ale připravte se na spoustu úskalí, které jeho pěstování přináší.

Miluje teplo a dostatek slunce

Eukalyptus potřebuje hodně světla, proto se příliš nehodí domů na poličku, kde se k němu příliš slunečních paprsků nedostane. Daleko lépe bude prospívat na balkonech a terasách v květináči. Můžete ho tam mít od května do podzimu, ale mějte na paměti, že s úderem prvních mrazů s ním musíte jinam – nejlépe do zimní zahrady či chladnější chodby na co nejsvětlejší místo. Radost vám tedy bude dělat opravdu celé léto, kdy se z něho můžete radovat, protože poroste a bude prosperovat. A ještě vám bude odpuzovat komáry a další hmyz.

Profi info pro všechny zahradníky

Zalévat byste ho měli až ve chvíli, kdy zcela vyschne – ale pozor, suchý substrát by měl mít maximálně 5 dní, jinak už se nevzpamatuje. Je tak potřeba ho neustále pozorovat. Pokud si koupíte malý eukalyptus, určitě mu dopřejte oporu v podobě bambusové tyče, díky které poroste do hezkého tvaru. Substrát promíchejte s pískem v poměru 1:4 (1 díl písku, 4 díly klasického substrátu) a zalévejte ideálně spodem – do podmisky pod květináčem.

Pozor na mrazy – ty by nepřežil

Hned po létě ale přijde bod „buď a nebo“. Na podzim, kdy přes den už tolik světla nemá, se eukalyptus zastaví a už nepoporoste ani o kousíček. V tuto chvíli je už potřeba mu přizpůsobit zálivku – zalévejte o něco míň a bedlivě sledujte předpověď počasí, ať včas zasáhnete proti zmíněným mrazům. Jakmile by zůstal venku jen jedinou mrazivou noc bez ochrany, museli byste se s ním rozloučit.

Může být i otužilec

Pokud je už rostlina starší, můžete ji postupně otužovat a nechat ji ve větším květináči venku celý rok. Sice i tak riskujete, ale přežití není nemožné. Pokud tedy chcete tento strom původem z Austrálie naučit přežít i v české zimě, květináč umístěte tak, aby byla rostlina co nejvíce krytá například stěnou. Okolo květináče vytvořte zateplení pomocí polystyrenu. Vše pak můžete zespodu zabalit do jutové tkaniny - izoluje a ještě dobře vypadá. Vršek rostliny, tedy větvičky s listy zabalte do netkané textilie, která je také před zimou ochrání. Pokud ale přijdou velké mrazy, i tak jej raději ukliďte do bezpečí domova.

Zdroj: iGlanc.cz, Louky květ, iupress

Související články