Protein versus hydratace, to je oč tu běží. Když jsou tyto složky v rovnováze, výsledkem jsou zdravé vlasy, které mají vše, co potřebují. V opačném případě jim tyto složky musíme dodat formou vhodně zvolené vlasové péče. Pro lepší představu:

  • Protein je kostra vlasu. Vlasové vlákno tvoří z 95 % protein. Zajišťuje vlasům sílu a odolnost.
  • Hydratace jsou svaly vlasu. I vlasové vlákno obsahuje vodu, a díky ní jsou vlasy pružné a lesklé.

Test elasticity

Jak poznat, jestli vlas potřebuje vodu nebo výživu? Pomocí testu elasticity. Ten se provádí na mokrých vlasech a stačí vám na něj 2 až 3 vypadlé vlasy, které namočíte. Podle kadeřníka Jakuba Čejchana se vlasy budou chovat následujícími způsoby:

  • Zdravé vlasy: Pokud se vlasy natáhnou o 30 % a vrátí se, smrsknou, do původního stavu, jsou v pořádku a je to známka, že o ně pečujete správně. Průběžně si test zopakujte, vlasy a jejich potřeby se v průběhu času mění.
  • Suché vlasy: Pokud vlasy kladou odpor a nechtějí se natáhnout, chybí jim hydratace.
  • Extrémně suché vlasy: Pokud se vám vlasy přetrhnou, tak jim kriticky chybí hydratace.
  • Postrádají výživu: Jestliže vlasy natáhnete o víc jak 30 %, je to známka, že jim chybí protein.
  • Extrémně strádají: Pokud vlasy natáhnete o víc jak 30 % a ještě se zpátky vrátí zatočené, kriticky jim chybí protein.

Kvalita vlasů se na různých místech hlavy a v různých délkách může lišit, takže kadeřník doporučuje provést test elasticity na více místech a stejně tak ve střední délce i u konečků.

Jak vybrat šampon a kondicionér

Hydratační, regenerační, na normální vlasy, na mastné vlasy, na vlasy bez lesku… V obchodě je tolik druhů, ale kdo se v tom má vyznat. „Tento test elasticity vám pomůže při výběru správné péče. Je to pouze o proteinu a hydrataci. Myslete na to, že vlasy mají jiné potřeby u hlavy a jiné v délkách, proto málokdy potřebujete šampon a kondicionér ze stejné řady,” vysvětluje kadeřník.

Bez dostatečné hydratace jsou vlasy suché, lámou se a třepí. Ovšem ani nadbytek vody jim neprospívá, protože takové vlasy jsou zatížené a dusí se. Výsledkem je zplihlá hříva bez objemu, navíc je pokožka náchylná ke tvorbě lupů a dalších kožních problémů. Vlasy bez proteinu jsou zase slabé, takže postupně odumírají a vypadávají. „Pokud jsou vlasy chemicky zničené, je potřeba dodat jim jak hydrataci, tak protein. Kombinovat například hydratační kondicionér a proteinovou masku. Nebo obráceně, proteinový kondicionér a hydratační masku,” doporučuje Jakub Čejchan.

Pro snadnou orientaci, proteinové řady produktů mívají na lahvičkách slova jako reparační, rekonstrukční, posilující, zpevňující, pro melírované a odbarvené vlasy. Hydratační řady se zase označují jako moisturizing, hydrating, smoothing, na suché vlasy, na kudrnaté vlasy. Můžete mít sebelepší šampon, ale když používáte špatnou řadu, nikdy nedosáhnete kýžených výsledků. „Některé produkty jsou kombinované a mají v sobě jak protein, tak hydrataci. To jsou produkty dělané pro opravdu hodně zničené vlasy,” doplňuje vlasový expert.

Potřeby vlasů se mění

Co funguje teď, nemusí fungovat za půl roku. Potřeby vlasů se v průběhu času mění. „Pokud je budete nějakou dobu proteinovat, je možné, že se dostanete do fáze, kdy vlas již více proteinu nebude chtít. Projeví se to krepatěním, vlasy začnou více elektrizovat a možná se i lámat. Prostě vyschnou. V takový moment je potřeba přejít na více hydratační řadu,” vysvětluje Jakub Čejchan.

Naopak až příliš hydratované vlasy poznáte podle toho, že budou opravdu velmi těžké, zplihlé a možná se začnou i více mastit. „Příčin vzniku nadměrného maštění je ale opravdu hodně a není to pouze primární ukazatel špatně zvolené řady produktu,” říká kadeřník a dodává: „Může to být i tím, že u hlavy máme více hydratované vlasy, ale v délkách jsou stále suché. Proto radím nasadit proteinový šampon a hydratační kondicionér.”

Zdroj: iGlanc.cz, Tresemmé, vlasový expert a kadeřník Jakub Čejchan