Výrobci dětských hraček Playmobil se moc nedaří, má velký propad tržeb

Přidat na Seznam.cz

Podle dostupných informací skupina Playmobil Group prochází těžkým obdobím. Má problém především s digitální konkurencí. Kvůli tomu začíná společnost propouštět. Klesají jí prodeje, jak píší deníky Spiegel a T-Online.

V roce 2023/2024 byl obrat asi 490 milionů eur (přibližně 10,5 miliard korun). V předchozím roce 2022/2023 byl obrat 571 milionů eur (přibližně 14 miliard korun). Vypadá to tak, že obrat firmě klesá a ne zrovna málo. Dle informací to dokonce vypadá, že na konci 2023 došlo poprvé v historii společnosti ke ztrátě.

Nový šéf a propouštění

Kvůli nepříznivé situaci ve společnosti byl jmenován nový ředitel Bahri Kurter. A ihned bylo oznámeno, že se chystá rušení 700 pracovních míst. Pracovní místa by měla být rušena postupně až do roku 2025. I na tuto společnost dopadá slabá ekonomika, vysoká inflace, vysoké náklady na pracovní sílu, energie i dopravu. Spotřebitelé změnili chování a dnes už méně utrácejí a nechtějí moc nakupovat.

Dalším problém je pro společnost to, že hračky od společnosti Playmobil jsou určeny pro děti do deseti let. A prodeje momentálně jsou u hraček pro děti ve věku mezi 4 – 8 lety. Další hračky se moc neprodávají, protože je vysoká konkurence.

Optimismus v novém finančním roce

I když Playmobil má potíže, je optimističtější ohledně nového finančního roku, který započal 1. dubna. Jelikož byla propuštěna většina zaměstnanců, byly sníženy náklady, došlo k výrazným úsporám a snížením zásob. A to aniž by byla ohrožena schopnost dodávek zboží.

Zdroj: Spiegel, T-Online