Typické „cháchá“ provází malé i velké diváky již téměř 98 let. Postavičku s vykulenýma očima a odstátýma ušima, která provádí různé lotrovinky, vytvořil řezbář Gustav Nosek. Na jeviště v Loutkovém divadle Feriálních osad v Řemeslnické besedě v Plzni poprvé Hurvínek vkročil 2. května 1926 jako nezbedný syn pana Josefa Spejbla. Stalo se tak v zábavném přídavku večerního představení komedie Rudolfa Nešvery Počestný dům.

Původní hlas Hurvínkovi propůjčil výtvarník, loutkoherec, dramaturg i režisér Josef Skupa, který stál u zrodu už Hurvínkova otce, Spejbla v roce 1920. Skupa mluvil na scéně současně jak Hurvínka, tak Spejbla. Během bezmála sta let se této role ujali loutkoherci Miloš Kirschner, Martin Klásek, Ondřej Lážnovský a Martin Trecha.

Humorné příhody Spejbla a Hurvínka si rychle získaly značnou popularitu a začaly se natáčet rozhlasové pořady, gramofonové desky a vydávat knihy.

Po boku Hurvínka se v roce 1930 objevila jeho nerozlučná kamarádka Mánička a Hurvínkův pes Žeryk. Poslední postavou, která se k nim připojila, byla v roce 1971 Paní Kateřina, kterou Mánička oslovuje „bábinko“.

Po vzletném začátku přišla druhá světová válka

V únoru 1939 byla uvedena hra Josefa Skupy a Franka Weniga Kolotoč o třech poschodích, což je příběh, ve kterém se domovnice Drbálková snaží chopit moci ve Spejblově domě. Hra byla podle webových stránek Divadla Spejbla a Hurvínka zřejmou alegorií mnichovských událostí a jedním z nejstatečnějších počinů české kultury té doby. Po 56 reprízách byla zakázána již za protektorátu. O divadlo se začalo zajímat gestapo a 18. ledna 1944 byl Skupa zatčen a vyslýchán.

„Pro nedostatek důkazů byl odsouzen alespoň za poslech zahraničního rozhlasu, a to k pěti letům vězení v proslulé drážďanské ,Mathildě‘ (nacistická věznice a popraviště v Drážďanech, pozn. red.). 14. února 1945 byla věznice při náletu amerických letadel zasažena a Skupovi se podařilo z hořící budovy uprchnout,“ dočteme se na stránkách divadla.

Po válce Skupa divadlo z Plzně přesunul do Prahy a v současnosti Divadlo Spejbla a Hurvínka sídlí v Dejvické ulici v Praze.

V roce 2013 byla Spejblovi a Hurvínkovi udělena zvláštní cena „Thálie 2012“ za celoživotní mistrovství v oboru loutkového divadla.

Přečtěte si také

Komentář: Život po atentátu. Nastal čas na opuštění politické nevraživosti?
Komentář: Život po atentátu. Nastal čas na opuštění politické nevraživosti?

Kdybych na Slovensku nežil, po pouhé půlhodině sledování médií bych získal dojem, že Slováci mezi sebou bojují v ulicích. Ano, společnost je polarizovaná, ale o nic více než česká, americká či německá. Nicméně...

„Zvyšovat daně z nemovitostí je typicky levicové opatření,“ kritizoval Kovanda ODS
„Zvyšovat daně z nemovitostí je typicky levicové opatření,“ kritizoval Kovanda ODS

Kovanda se domnívá, že vláda nesplnila svůj slib, když podle něj slibovala voličům, že začne šetřit na státě, a ne na lidech. Kritizuje ODS z odklonu od pravice.

„Vytrvalost, přísnost, laskavost, statečnost“. Ocenění manželé a jejich děti inspirovali
„Vytrvalost, přísnost, laskavost, statečnost“. Ocenění manželé a jejich děti inspirovali

Manželé, kteří vložili kus ze sebe do rodiny i okolí, se podělili o svůj příběh a recept na manželství v době, kdy rozvodovost a obavy ze sňatku či založení rodiny podkopávají tradiční uspořádání.

Potíže se světovou vládou
Potíže se světovou vládou

Jinými slovy, stejně jako všechny vládní akce by výsledky světové vlády skončily opakem slibovaného: ne mírem, ale válkou, ne prosperitou, ale chudobou, ne zdravím, ale nemocemi, ne lepším, ale horším životním prostředím.

Datová centra spotřebovávají obrovské množství elektřiny a vody. Řešení se hledá i pod mořem
Datová centra spotřebovávají obrovské množství elektřiny a vody. Řešení se hledá i pod mořem

Obří nároky cloud computingu zatěžují rozvodnou síť a mohou v budoucnu vést až k výpadkům proudu.