Buckinghamský palác každoročně přiláká více než 50 000 návštěvníků. Nachází se ve městě Westminster a je administrativním sídlem britské monarchie

Přidat na Seznam.cz

Nemovitost byla postavena v roce 1703 architektem Williamem Windem, původně jako velký městský dům pro Johna Sheffielda, prvního vévodu z Buckinghamu. Dostal název Buckinghamský dům. V roce 1761 jej koupil král Jiří III. jako soukromou rezidenci pro svou manželku, královnu Charlotte, a byl přejmenován na The Queen’s House. Když královna Viktorie v roce 1837 nastoupila na trůn, učinila z Buckinghamského paláce své oficiální sídlo a byla prvním panovníkem, který tam kdy pobýval.

Královna Viktorie byla prvním panovníkem, který pozdravil své poddané na balkoně Buckinghamského paláce. S touto tradicí začala v roce 1851 během zahajovacích oslav Velké výstavy a poté znovu v den svatby své dcery, princezny Viktorie, s jejich rodinou v roce 1858. Zrodila se tak nová královská tradice.

Palác byl během druhé světové války terčem mnoha útoků

Během druhé světové války se Buckinghamskému paláci podařilo přežít devět samostatných bombardovacích náletů. Králi Jiřímu VI. a jeho rodině vláda doporučila, aby během války opustili Londýn, rozhodli se však zůstat v paláci. Královna Alžběta proslula slovy: „Děti neodejdou, dokud to neudělám já. Neodejdu, pokud to neudělá jejich otec, a král neopustí zemi za žádných okolností, ať už to bude cokoliv.“

V paláci je úžasných 775 různých místností. Mezi ně patří 52 královských a hostinských pokojů, 19 salónků, 92 kanceláří, 188 pokojů pro zaměstnance a 78 různých koupelen. Součástí areálu je také bazén, kino, pošta, lékařská ordinace a další vybavení.

zdroj: museumTV, London tickets, Hattons of London