Špalíček v Chebu: Prohlédněte si 11 středověkých kupeckých domů v centru města

Přidat na Seznam.cz

V Česku existuje spousta míst, která se mohou pochlubit dochovanými historickými domy. Kromě Slavonic, které vás okouzlí renesančními štíty, mezi ně patří i Cheb, v jehož centru stojí takzvaný Špalíček. Kupecké domy, které tvoří viditelný blok budov, se od ostatních výrazně liší. Jaká je ale jejich historie? A dá se podívat i dovnitř?

Středověké kupecké domy ze 14. století

Historie chebského Špalíčku sahá až do vzdáleného 14. století. Nejde ale o první stavby tohoto typu, se kterými jsme se mohli v této lokalitě setkat. Kupci potřebovali mít dobrý přístup na náměstí a místo pro uskladnění svého zboží už ve století 13., kdy tu začaly vznikat jejich první domky. Současná finální podoba celého komplexu však byla dokončena až v 15. století, takže je zde jasně patrný vývoj od provizorních kotců a menších obydlí až po současné honosné a dobře viditelné domy. Co je však možná trochu škoda je fakt, že ze tří původních bloků takových domů do současné doby zůstaly jen dva, protože ten třetí byl zbourán (s největší pravděpodobností) v 19. století. I tak je ale rozhodně co obdivovat!

Co se týče názvu Špalíček, může mít několik možných vysvětlení. Mohl být odvozen od řeznického špalku (Stock) nebo od další nástavby, která domy prodlužovala směrem do výšky, takže mohly na první pohled připomínat špalíček. V současné době jde o jeden z nejvýznamnějších symbolů Chebu, na který se přijíždějí podívat i lidé ze zahraničí.

Dá se jít dovnitř?

Přímo v domech není žádná muzejní expozice, do které byste se mohli jít podívat. Na druhou stranu, dovnitř se dostanete i tak, protože v budovách jsou nejrůznější restaurace a obchody. Velkým lákadlem je také mimořádně úzká ulička mezi domy, do které bychom doporučili vstoupit především těm, kteří netrpí klaustrofobií. Její šíře je totiž pouhých 160 cm. Od Špalíčku pak můžete volným krokem pokračovat do blízkého Retromusea Cheb, které se zaměřuje na život a design v ČSSR.

Zdroj: redakce, Encyklopedie Cheb, Hrad Cheb