Příběh Prahy nejen pro generaci Z. U Karlova mostu vzniklo interaktivní muzeum

  10:28
Žádné klasické muzeum plné exponátů, kde vládne hrobové ticho, právě naopak. Nově otevřená budova muzea Story of Prague u Karlova mostu sází na moderní audio-virtuální technologie, rozšířenou realitu a interaktivitu, které jsou tak blízké generaci Z. Jeho tři patra propojují atmosférické expozice s nejmodernějšími technologiemi.

Nové muzeum Story of Prague návštěvníkům přibližuje 800 let historie hlavního města Prahy. (2. května 2024) | foto: Muzeum Story of Prague

Osm set let historie hlavního města v novém muzeu Story of Prague návštěvníkovi přiblíží například QR kódy, jejichž celkový počet 300 v budově ukrývá naučné texty a fotografie. Kamera mobilu zase ukáže, jak okolní prostor vypadal v minulých staletích. Pohledem přes telefon jsou tak například vidět povodně, barikády nebo tanky z roku 1945.

Zábavné foto pointy pak umožní udělat si ze svého obličeje slavný obraz složený z ovoce od Giuseppe Arcimbolda. Přes mobilní muzejní aplikaci návštěvníka, jako filmovým příběhem, provede virtuální duch domu, jemuž hlas propůjčil herec Bohdan Tůma.

„Návštěvníci si sami určují vlastní tempo, jak moc do hloubky témat a zajímavostí chtějí zajít. Na rozdíl od klasických muzeí jsou na zdech jen ty nejdůležitější výtažky těch nejzajímavějších témat. Tedy Fun Facts neboli ‚špeky‘,“ vysvětluje zakladatel muzea Michal Vála.

Dějiny ve velkém. V Armádní muzeu na Žižkově se zhmotňuje národní identita

Od interaktivity a inovativních technologií, které propojují exponáty s virtuálnem si muzeum slibuje edukaci všech věkových kategorií i cizinců. „Cíl byl jasný: vytvořit místo, které osloví široké spektrum návštěvníků od cizinců po Čechy, od seniorů až po děti a generaci Z, která se vyznačuje krátkou pozorností,“ dodává Vála.

Na vytváření muzea se podle něj podíleli přední čeští historikové, například Petr Bahník, Jakub Jareš nebo Ladislav Čumba.

Muzeum má 19 místností ve třech patrech, přičemž první se věnuje středověku, druhé dvěma světovým válkám, okupaci a životu za komunismu a třetí přibližuje nejnovější dějiny od roku 1989. Nachází se v podchodu Karlových lázní u Křižovnického náměstí.

Autor: