5 zahradních tajemství pro maximální kvetení

Můžete si vypěstovat květinovou zahradu se svůdnou zelení a plnými květy, jak to vidíte v oblíbených zahradnických časopisech.

K dosažení maximálních květů je však potřeba trochu know-how.

V tomto článku přinášíme 5 důležitých a základních tipů pro plánování a pěstování úžasné zahrady!

1. Vyberte si správné hnojivo
Možná jste slyšeli, že byste si měli vybrat hnojivo s vysokou koncentrací fosforu, protože je nezbytné pro růst kořenů. Na oplátku podpoří celou rostlinu a zvýší kvetení. To je však daleko od pravdy. Přílišným množstvím fosforu byste ve skutečnosti mohli zastavit růst rostlin. Je možné, že se tato živina bude hromadit a dosáhne toxických hladin, když ji budete podávat tak často jako draslík nebo dusík.

Obecně platí, že byste se měli rozhodnout pro hnojivo se třemi procenty dusíku, dvěma procenty draslíku a jedním procentem fosforu.

Vzhledem k tomu, že kyselina ve vaší půdě může někdy špatně reagovat s živinami, nechte půdu nejprve otestovat, abyste zjistili nejlepší kombinaci.

2. Použijte správnou půdu
Půda, kterou si vyberete, by měla mít dostatek organické hmoty. Rozhodněte se pro půdu, která již obsahuje, nebo do ní přidejte organickou hmotu. Organická hmota zvýší kapacitu zadržování živin. Nemluvě o tom, že organická hmota zvyšuje schopnost půdy zadržovat vodu, udržovat vhodnou teplotu pro růst rostlin a podporuje aktivitu žížal.

Některé příklady organické hmoty prospěšné pro půdu zahrnují shnilý hnůj, mykorhizu a rašelinu. Můžete také použít organický mulč, jako je kůra. Rozloží se a dodá živiny do půdy.

3. Zvyšte sluneční světlo do oblasti
Kvetoucí rostliny obvykle vyžadují šest až osm hodin mírného až přímého slunečního světla denně. Zvyšte sluneční záření do oblasti ořezáním stromů nebo keřů, které snižují expozici. Možná budete muset úplně sundat keř nebo strom, abyste zajistili, že vaše kvetoucí rostliny budou mít dostatek slunečního světla.

Možná je budete muset přesadit na část vašeho dvora, kde mohou dostat přímé sluneční světlo nebo přesunout umístění květináčů. Ujistěte se však, že pečlivě dodržujete transplantační protokoly, abyste ochránili svou rostlinu před problémy, jako je transplantační šok.

Rostliny v květináčích může být nutné přesunout.

4. Chraňte rostliny před plevelem
Jakýkoli růst rostlin příliš blízko k vašim rostlinám, včetně plevele, je připraví o živiny a hydrataci, které potřebují k rozkvětu. Vaše rostlina je pak ponechána soutěžit o živiny. A plevel rychle roste a rychle převezme vaše rostliny a zabrání jim získat vodu a živiny potřebné pro kvetení. Navíc budou vaše rostliny více ohroženy napadením škůdci a chorobami s plevelem, který je obklopuje.

Pokud tedy chcete plné květy, a to co nejvíce, držte plevel co nejdále od svých rostlin.

Své rostliny můžete chránit mulčem, rutinním pletím a přípravky na hubení plevele. Ujistěte se, že jste vybrali přípravek na hubení plevele, který je pro vaše rostliny bezpečný.

 

5. Zalévejte přiměřeně a správně
Voda je nezbytným prvkem pro pěstování rostlin. Konkrétně voda nese živiny po celé rostlině. V podstatě je to jako krev rostliny. Nemluvě o tom, že se z ní skládá 95 procent rostlinné tkáně.

Každá z vašich rostlin potřebuje pro optimální kvetení jiné množství vody a zdá se téměř nemožné dát každé z nich přesně to, co potřebují, když je stříkáte hadicí. Jako obecné pravidlo se snažte, aby vaše zahradní rostliny dostávaly asi jeden palec vody za týden. Když máte deštivý týden, je nejlepší se zalévání vyhnout. Chcete-li zjistit, zda vaše rostliny potřebují zalévat, vložte prst do půdy asi palec dolů, abyste vyzkoušeli, jak je půda vlhká.

Rostliny v květináčích je třeba v létě denně zalévat.

Snažte se zalévat rostliny pouze ráno, než bude slunce na vrcholu. To vám umožní zalévat, když je půda ještě chladná, a může lépe odtékat.

S několika tipy, i když nejste profík, můžete mít zahradu plnou barevných květů.