Vaše poloha:
Hmyzí hotel na zahradě: Tipy, jak poskytnout ideální ubytování pro zvířecí pomocníky
(Foto: canva.com)
Hmyzí hotel na zahradě: Tipy, jak poskytnout ideální ubytování pro zvířecí pomocníky
(Foto: canva.com)

02.05.2024

Hmyzí hotel na zahradě: Tipy, jak poskytnout ideální ubytování pro zvířecí pomocníky

Chcete do své zahrady přilákat více života? Vyrobte si domečky pro hmyz, které pomůžou s likvidací nežádoucích škůdců. Vaše zahrada se díky nim bude hemžit prospěšnými opylovači.

 

Co se v článku dozvíte?

  • Hmyzí hotel v zahradě
  • Jak postavit domeček pro hmyz?
  • Další úkryty pro živočichy

 

 

Domečky pro hmyz, stejně jako hnízdní budky pro drobné ptactvo, by neměly chybět v žádné zahradě. Pomáhají totiž vytvářet úkryt pro prospěšné druhy živočichů, kteří jsou nápomocní při likvidaci zahradních škůdců. Hmyzí hotely navíc lákají důležité opylovače. Výroba úkrytů pro tyto zahradní pomocníky je navíc překvapivě snadná.

 

Hmyzí hotel v zahradě

 

Domečky pro hmyz slouží jako úkryt pro užitečné druhy hmyzu. Do zahrady lákají prospěšné opylovače, jako jsou samotářské včely, pestřenky, některé druhy motýlů, nebo druhy, jako je zlatoočka, beruška či škvoři, které pomáhají s likvidací mšic a dalších škůdců.

 

Tito živočichové se přirozeně vyskytují v hromadách mrtvého dřeva a rostlinného odpadu, v prasklinách starého zdiva či v dutých stoncích rostlin. V moderní době uklizených a upravených zahrádek však podobné úkryty mnohým druhům hmyzu chybí. Je proto důležité jim poskytnout vhodné útočiště ve formě domečku pro hmyz.

 

Hmyzí hotel

lidl-shop.cz

129,90 Kč

Koupit

 

Jak postavit domeček pro hmyz?

 

Pokud se rozhodnete vybudovat hmyzí hotel, máte hned několik možností. První z nich je vytvořit domeček, pro co možná největší množství druhů hmyzu. V takovém domečku by neměla chybět naskládaná stébla trávy a rákosu, navrtaná polínka, sláma, mech, šišky nebo třeba děravé cihly. Otvory jednotlivých vletů by měly mít rozměry od 2 do 10 mm, na délku by pak měly jednotlivé části dosahovat nejméně 15 cm. Přední část hmyzího hotelu by měla směřovat vždy k jihu.

 

Pro různé druhy hmyzu však můžete postavit i specifické úkryty či domečky, v závislosti na tom, jaký druhy zahradních pomocníků chcete přilákat.

 

1/ Včely samotářky

 

Včely samotářky jsou jedněmi z nejčastějších návštěvníků hmyzích domečků. Vyhovují jim svázané duté stonky rostlin (trávy, bambus, rákos, křídlatka), navrtané kousky dřeva i bloky z přírodního jílu s vyvrtanými otvory o průměru 3 až 10 mm. Při stavbě domečku dbejte vždy na to, aby byla jedna strana uzavřená a stébla nebyla průchozí.

 

2/ Škvoři

 

Škvoři určitě nepatří mezi nejoblíbenější druhy hmyzu, mohou však pomoci s likvidací mšic. Jako domeček pro škvory poslouží květináče vyplněné koudelí, slámou a rostlinnými zbytky. Květináče následně můžete zavěsit dnem vzhůru na stromy či keře. V takovém případě by se však květináče měly dotýkat kmene a větví, aby se škvoři mohli do příbytku dobře dostat.

 

3/ Čmeláci

 

Čmeláci si přirozeně vytváří podzemní hnízda. Pokud tedy chcete do zahrady přilákat tyto oblíbené opylovače, musíte jim připravit speciální domeček. Květináč (s otvorem ve dnu) vyplňte asi do poloviny senem či slámou a zahrabejte ho do země dnem nahoru. Vletový otvor na dně květináče by měl mít velikost minimálně 15 mm. Po zakopání otvor zakryjte plochým kamenem, který však musíte podložit tak, aby se čmeláci mohli dostat do domečku, a zároveň tak, aby do úkrytu nepršelo.

 

Další úkryty pro živočichy

 

Pokud máte na zahradě méně viditelný kout, o který se příliš nechcete starat, můžete na něm vytvořit přirozenější formu hmyzího domečku, například hromadu větví, listí a suti. Větve můžete také využít jako základ vyvýšeného záhonu, organický odpad ze zahrady pak poslouží jako další vrstva kompostu. Všechna takováto místa poskytují úkryt hmyzu a dalším organismům.

 

Zapomínat bychom neměli ani na ptačí pomocníky, kteří pomáhají likvidovat mnohé zahradní škůdce. Pokud se tedy rozhodnete vybudovat budku pro ptáky, nezapomeňte přizpůsobit velikost a rozměry vletového otvoru danému druhu ptáků. Například sýkora koňadra preferuje rozměry: základna min. 12×12 cm, výška min. 20 cm, průměr otvoru 32–34 mm.

 

CHATA HOTEL BUDKA PRO VČELÍ HMYZ ZEDNÍK XL

 allegro.cz

305 Kč

Koupit

 

 

 

 

 

 

 

 

Mohlo by Vás zajímat

Zemědělci varují: hraboši opět řádí na vašich zahradách

Hraboši jsou častým problémem našich zahrad. Mohou nám způsobovat velké škody, a s příchodem jara přicházejí právě hraboši. Pokud se jedná o váš případ a nevíte si rady, jak se jich zbavit, máme pro vás několik způsobů, jak je eliminovat.

Jak přirozeně a bez chemie zbavit zahradu mandelinky bramborové

Mandelinka bramborová je jedním z nejvíce frustrujících škůdců pro zahrádkáře, zejména pro ty, kteří preferují přírodní přístupy v péči o zahradu. Tato malá broučí šelma může způsobit značné škody na úrodě brambor, pokud není řádně kontrolována. Nicméně existuje několik ekologických metod, jak s mandelinkou úspěšně bojovat, aniž bychom museli sahat po chemických postřicích.

Jak se zbavit plevele: Ověřené tipy a triky, které fungují

Už vás nebaví trávit hodiny bojováním s plevelem na zahradě? Hledáte účinné a šetrné metody, jak se ho zbavit jednou provždy? V tomto článku vám představíme ověřené tipy a triky, které vám pomohou zbavit se plevele a zajistit, že vaše zahrada bude zářit krásou.

Bohatá úroda na zahradě? Začněte sázet rostliny podle fází měsíce

Slyšeli jste o zahradničení, jehož časový plán se řídí lunárními pravidly? V minulosti se jimi hospodáři běžně řídili. Základní myšlenkou je seznámit se s rytmem Měsíce a přizpůsobit mu termíny jednotlivých zahradních činností.

Přírodní boj proti mšicím: Jak se zbavit této škůdce bez chemických postřiků

Mšice jsou drobní, ale nepříjemní škůdci, kteří dokáží vážně poškodit rostliny. Chemické insekticidy, které jsou často používány k jejich odstranění, mohou mít neblahý dopad na životní prostředí a přírodu. Naštěstí existuje několik účinných a ekologicky šetrných přírodních metod, které vám pomohou eliminovat mšice a udržet vaše rostliny zdravé a krásné.

Efektivní řešení: Jak rychle a snadno odstranit pařezy z vaší zahrady

Máte na zahradě pařez a rádi byste se ho zbavili? Jde to i bez těžké techniky a speciálního vybavení. Zjistěte, jak efektivně odstranit nežádoucí pařezy.

Jak na slimáky? Pivní past jako snadný a účinný způsob

Vyhrajte nad slimáky v zahradě. Jde to i bez zbytečné chemie a zdlouhavého ručního sběru.

Zastavte plevel předtím, než začne dělat neplechu na vaší zahradě

Plevele v zahradě svádějí nekonečný konkurenční boj s našimi okrasnými rostlinami i zemědělskými plodinami. Po zimním období, kdy většina z nás věnuje zahradě jen minimum péče, přitom mohou plevele získávat navrch. Jak se jich účinně zbavit a proč začít s ochranou zahrady co nejdříve?

Boj s krtkem: Účinné metody s využitím citrusů, octa a česneku pro vaši zahradu

Krtek, ač je malé a roztomilé, tak je to jeden z největších nepřátel zahrádkářů a zahradníků. Dokáže zahradu obrátit vzhůru nohama během noci. Máme pro vás pár přírodních tipů, jak se zbavit krtka a zachovat si krásu zahrady.

Zažijte léto s trávníkem, na které se budete s radostí koukat. Jak správně zalévat trávník?

Svěží a zdravý trávník rozjasní každou zahradu. Jak však travní porost zalévat, aby byl sytě zelený i v horkých letních měsících? Poradíme vám, jak o trávník správně pečovat a kterým chybám se raději vyhnout.