Populární mexický street food: Rychlovku z tortilly, naplněné šunkou a sýrem, uděláte do 30 minut

4 kousky quesadilly, servírované na dřevěném prkénku, se zeleninovou oblohou a 2 dipy Ratov Maxim / Shutterstock.com

Hledáte tip na rychlou večeři? Přesně to splňuje quesadilla! Oblíbený mexický street food je populární po celém světě. Stačí naplnit tortillu masem a zeleninou, zapéct a máte hotovo. Hlavně nesmíte zapomenout na sýr, ten je pro quesadillu nejtypičtější. Na tuto dobrotu pro vás máme náš oblíbený recept, tak pojďme na to, ať ji můžete udělat třeba dnes k večeři!

Přečtěte si také

11 geniálních způsobů, jak doma použít zubní pastu. Vyčistí bílé tenisky, brýle i stříbro

Bez sýru není quesadilla

Název tohoto typického mexického jídla je odvozen ze španělského slova „queso“, což znamená sýr. Quesadilla pochází ze středního Mexika, kde byl sýr běžnou složkou většiny jídel. Původně se dělala z modré kukuřičné tortilly. Kromě sýra byla plněné i masem, fazolemi a další zeleninou.

První zaznamenaný recept na quesadillu pochází až z roku 1872 z kuchařky „La cocinera poblana o El libro de las familias“. Kukuřičná tortilla se podle tohoto receptu plnila mletou vepřovou kůrkou, paprikovou pastou a bylinkou epazote, která byla typická právě pro původní quesadilly.

Quesadilla je symbolem mexického dědictví a skvěle reprezentuje Tex-Mex kuchyni, která propojuje mexická jídla s texaskými chutěmi.

Guacamole
Čas přípravy: 10 min Obtížnost: Snadný

Guacamole

Guacamole je avokádová salsa, kterou si jistě zamilujete. Základem úspěchu jsou vyzrálé plody avokáda, což je superpotravina ceněná pro obsah zdravých tuků, vitamínů a minerálů.

Guacamole
Tortilla s kuřecím masem
Čas přípravy: 30 min Obtížnost: Snadný

Tortilla s kuřecím masem

Plněná tortilla je skvělá k obědu i k večeři, případně jako chutná a sytá svačina na cesty. Její příprava je velmi jednoduchá, výsledek vás zasytí a lehce ji zabalíte s sebou. Navíc do ní můžete přidat cokoliv, co máte rádi.

Tortilla s kuřecím masem

Quesadilla – recept

Ingredience na 1 porci:

  • 1 tortilla
  • 1/2 avokáda
  • 2 cherry rajčata
  • 2 plátky kvalitní šunky
  • 2 lžíce kukuřice v plechovce
  • špetka sladké mleté papriky
  • 50 g chedaru
  • 3 lžíce zakysané smetany
  • sůl a pepř

Postup:

  1. Šunku, avokádo a rajčátka nakrájejte na malé kostičky a přidejte do misky. Přisypte nastrouhaný sýr a kukuřici. Osolte, opepřete a přidejte trošku sladké papriky. Vše dohromady promíchejte a směs rozprostřete na půlku tortilly.
  2. Tortillu přeložte napůl a dejte zapéct do kontaktního grilu. Stačí na pár minut, dokud lehce nezezlátne. Quesadillu nechte trochu vychladnout a nakrájejte na třetiny. Podávejte se zakysanou smetanou. Místo smetany můžete použít také avokádové guacamole.

Zdroj: Kupi, The Yucatan Times, Tijuana flats