Tojesenzace.cz

Tak trochu bulvární web nejen o českých celebritách, ale i o všech radostech, které život nabízí – lásce, jídle či cestování!

Sex a vztahy

Masturbujete, i když jste zadaní? Není to neobvyklé ani na škodu, pokud funguje i vztah

Úsměvnými pověrami o tom, že masturbace způsobuje chlupaté dlaně a vysychání míchy, se už dnes nenechá vystrašit snad nikdo. Jeden mýtus však kolem onanie stále koluje: že jde o „náhražku”, po které sáhneme spíš v období sexuální nouze: když jsme single, rozhádaní nebo když nám to s protějškem neklape v posteli.

Požitek z masturbace přitom párovému sexu nekonkuruje, a když si drahá polovička dělá dobře, vůbec nemusí jít o signál, že není (u)spokojená. Data z tuzemského průzkumu e-shopu pro zdravou sexualitu YOO.cz navíc ukazují, že mezi zadanými a singles jsou v tomto ohledu minimální rozdíly: alespoň jednou týdně masturbuje 27 % zadaných a 28 % single žen, několikrát týdně pak 44 % zadaných a 53 % single mužů.

Květen, čas myslet na sebelásku
Máj máme zafixovaný jako lásky čas, málokdo ale tuší, že v květnu probíhá také světový měsíc masturbace, kdy si připomínáme, že by každý měl mít právo na sebeukájení. Tento velmi příjemný nárok oslavujeme na počest americké pediatričky Joycelyn Elders, která v roce 1994 navrhla, aby se masturbace zařadila do osnov sexuální výchovy – a dostala za to  výpověď z úřadu hlavní lékařky USA. O kolik lépe vypadá situace v současném Česku, tedy o tři dekády později?

Udělá si člověk ten nejlepší orgasmus sám?
Z anonymního průzkumu sexshopu YOO.cz také vyplynulo, že 33 % Češek zažívá při sólo hrátkách lepší orgasmus než při sexu s partnerem. Nicméně: procenta žen, které aspoň jednou týdně masturbují, jsou mezi zadanými (27 %) a singles (28 %) velmi vyrovnaná – ani vážný vztah zkrátka není důvodem, proč si tuto sólo zábavu upřít. A čeští muži? 65 % dotázaných sice dosáhne intenzivnějšího orgasmu při pohlavním styku, skoro každý druhý ale masturbuje několikrát do týdne nehledě na svůj vztahový status. Mezi muži s vážnou známostí se dokonce najde skoro dvakrát více těch, kdo masturbují jednou týdně (19 %), než mezi single pány (10 %). Přiměřená autoerotika se dá dokonce považovat i za zdravou aktivitu! „To, jak často člověk masturbuje, příliš nesouvisí se vztahovým statusem. Potřeba sexuálního uspokojení je dána úrovní libida, která je zcela individuální a neexistuje pro ni žádná norma. Úplně normální však je, když i zadaný člověk masturbuje. Pokud kromě toho funguje i partnerský sex a ostatní stránky života, je to v pořádku v jakékoliv míře,” vysvětluje MUDr. Marek Broul, Ph.D., MBA, FECSM, primář Sexuologického oddělení Masarykovy nemocnice v Ústí nad Labem a předseda České společnosti pro sexuální medicínu.

Vyzrajte na stres i menstruační křeče
Z masturbace se pomalu, ale jistě stává stabilní součást sebelásky, sebepoznání a sebepéče. Tyto tři aspekty bychom měli pěstovat, ať jsme zadaní, či single, jasně z toho tedy vyplývá, že autoerotika je zcela normální součástí života, a to i v dlouhodobých vztazích. Vedle vyvrcholení přináší i řadu dalších benefitů: umí ulevit od menstruačních křečí či bolesti hlavy, pomáhá odbourat stres, dokáže nás uvolnit, odreagovat i příjemně „uložit” ke spánku. Dokonce se stále častěji objevují studie, které spojují častější ejakulaci se snížením rizika rakoviny prostaty – jistě tedy není od věci, když muž „upouští páru“ i nad rámec partnerského sexu o sudých sobotách… Abychom si tyto prospěšné účinky mohli užívat, musíme si ale nejdřív vytvořit zdravý vztah k masturbaci samotné. A to nás vrací zpět k tématu sexuální výchovy. Jak s dětmi hovořit o tom, že objevovat vlastní tělo je zcela v pořádku?

Máte koupit dceři vlastní vibrátor?
Sebeuspokojování mladistvým umožňuje zkoumat tělesné reakce ve vlastním tempu a velmi bezpečnou formou. Vést s dospívajícími dětmi dialog o možnostech masturbace, třeba i pomocí erotické pomůcky, se tedy určitě vyplatí – nemá ale cenu příliš tlačit na pilu. „Rodiče samozřejmě mohou doma téma masturbace otevřít. Ale rozhodně by dále měli postupovat podle reakce dcery či syna. Pokud toto téma dítě nechce s rodiči řešit, není vůbec vhodné ho do debaty tlačit a nutit,“ radí MUDr. Marek Broul, Ph.D., MBA, FECSM, primář Sexuologického oddělení Masarykovy nemocnice v Ústí nad Labem a urolog Urologického oddělení nemocnice Litoměřice. Pravdou však zůstává, že vlastnoručně vyrobený orgasmus může u mladých lidí fungovat i jako dobrá prevence před unáhleným a nezodpovědným zahájením intimního života. „Riziko nákazy pohlavní chorobou či nechtěného otěhotnění je určitě jedním z faktorů, proč používat erotické pomůcky místo vyhledávání neuvážených náhodných partnerů,“ doplňuje odborník.

Užijte si sebelásku pomalu a důkladně
Zajímavé ale je, kolik dospělých se teprve po třicítce „učí”, jak si dát na autoerotice opravdu záležet. Z mládí, kdy často čelíme nouzi o soukromí, obvykle máme zažitý masturbační vzorec „hlavně rychle a potichu”. Zvykneme si provozovat sólo hrátky v uspěchaném módu, v určitém napětí a bez výrazných projevů – což je trochu škoda. Pokud si chceme užít pokročilejší masturbaci, měli bychom si zařídit příjemnou atmosféru, asi jako bychom se chystali na noc s milovanou osobou. Prožitek může zlepšit vhodně zvolená hudba, aromatická svíčka, oblíbená erotická hračka i masážní olej. Na poli onanie se navíc dá experimentovat úplně stejně jako v sexu – abyste otestovali stimulační lubrikant, svorky na bradavky nebo anální dildo, rozhodně nemusíte čekat na asistenci partnera či partnerky. Ostatně – květen má 31 dní, prostoru na vzrušující sebelásku tedy nabízí víc než dost!

Foto: archiv Shutterstock

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *