Byl objeven vzácný meč ze Španělska, pochází z islámského období před 1000 lety

Vzácný meč přezdívaný “Excalibur“ ze španělského města Valencie je starý 1000 let, což znamená, že byl naposledy používán v době, kdy většinu Španělska ovládali muslimští vládci, odhalil nový výzkum. 46 cm dlouhý železný meč byl nalezen ve vzpřímené poloze v hrobě, což vedlo jeho nálezce k tomu, že jej nazval „Excalibur“ podle legendárního meče krále Artuše, který podle středověkého folklóru vytáhl vzpřímený meč z kamene a poté usedl na britský trůn.

Meč z Valencie byl nalezen v domě z islámské éry severně od starověkého římského fóra. Jílec meče je zdoben bronzovými destičkami a obsahuje zářezy, které usnadňovaly manipulaci s mečem, uvedli představitelé města Valencie. Přestože byla čepel nalezena v islámském příbytku, jeden rys ztěžuje datování meče – meč se směrem k hrotu mírně prohýbá. Tato vlastnost se objevuje také u mečů vyrobených Vizigóty, kteří vládli Španělsku v letech 418 až 711 n. l. To vyvolalo otázku, zda meč pochází z vizigótské nebo islámské doby (711 až 1492).

Artefakt je vzácným nálezem. Podle prohlášení je to první meč z islámského období, který byl ve Valencii objeven, uvádí portál Livescience.

V době muslimské nadvlády docházelo k rozkvětu architektury, umění a literatury. Poslední muslimský stát ve Španělsku skončil v roce 1492, kdy se granadský emirát vzdal vojskům krále Ferdinanda a královny Isabely.

zdroj: Livescience