Británii zasáhla silná bouře, udeřilo 35 tisíc blesků. Dorazí divoké počasí i do Česka?

Bouřka ve Velké Brtiánii

Počasí (2.5.2024 6:47)

Velkou Británii zasáhla v noci na čtvrtek silná bouřka. Podle meteorologů udeřilo přes 35 tisíc blesků, škody utrpěla například univerzita v Chichesteru nebo pečovatelský dům v Sussexu. Podle meteorologů mohou bouřky udeřit znovu, vyskytnout se navíc mohou i v Česku.

Británií se v noci na čtvrtek prohnala silná bouřka. Meteorologický úřad zaznamenal přes 35 tisíc blesků, přičemž jeden z nich zasáhl například dům s pečovatelskou službou v Elmeru v Západním Sussexu.

MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT: Desítky tornád, mrtví a města změněná v trosky. Záběry odhalily zkázu v Oklahomě

„Ve čtvrtek v 1:44 hodin byli hasiči přivoláni k úderu blesku, který poškodil střechu domu s pečovatelskou službou v Alleyne Way v Elmeru. Žádný požár nebyl zjištěn a obyvatelé byli bezpečně přemístěni. Na místo se dostavila také společnost SSE, aby zajistila bezpečný přívod elektřiny,“ uvedli na sociální síti X hasiči ze Sussexu.

Blesk zasáhl také budovu univerzity v Chichesteru, která utrpěla škody na střeše a elektrickém systému. Ve čtvrtek ráno došlo také ke zpoždění některých spojů Great Western Railway poté, co blesk poškodil přívod elektřiny mezi Westbury a Castle Cary, informuje web Daily Mail.

Meteorologický úřad uvedl, že lijáky mohou zaplavit domy, přičemž může dojít i k výpadkům proudu a poškození budov silným větrem. „Po noci plné bouřek déšť na jihu Anglie na chvíli poleví. Jakmile se však obloha vyjasní a teploty vzrostou, mohlo by to vyvolat několik dalších bouřkových přeháněk, takže bude pravděpodobně stále trochu neklidno a předpověď bude v následujících dnech proměnlivá,“ uvedl meteorolog Marco Petagna z Meteorologického úřadu.

Pro jih země je v platnosti výstraha. „Existuje pravděpodobnost, že některé obce budou odříznuty od světa kvůli zaplaveným silnicím. V místech, kde dojde k záplavám nebo úderu blesku, může dojít ke zpoždění a zrušení některých vlakových a autobusových spojů,“ uvedli britští meteorologové ve výstraze.

Situaci ve svém kraji můžete sledovat prostřednictvím radaru:

Pozn.: K zobrazení aktuální situace rozklikněte na radaru v pravém horním rohu příslušnou kategorii. V případě bouřek místo Radar, blesky rozklikněte kategorii Déšť, bouře a následně Bouře. Na časové ose ve spodní části si pak zvolte den a hodinu, která vás zajímá.

Bouřky ve čtvrtek hrozí také v Česku. „Během odpoledne počítejte s polojasnou až oblačnou oblohou. Přeháňky nebo bouřky se objeví spíš ojediněle. Větší pravděpodobnost je pak na západě Čech,“ uvedla ve vysílání CNN Prima NEWS meteoroložka Českého hydrometeorologického ústavu Jana Hujslová. Přeháňky a bouřky se ojediněle mohou vyskytnout také v pátek a během víkendu.

Tagy: