Bordel na univerzitách straší Bidena víc, než se zdálo

02.05.2024 12:12

Na newyorské Kolumbijské univerzitě to v posledních dnech vřelo. Na instituci, kde působí např. i ekonom a jeden z neúspěšných kandidátů na prezidenta Jan Švejnar, došlo k protiizraelským či chcete-li k propalestinským protestům. Ty dělají těžkou hlavu i prezidentovi Joeovi Bidenovi.

Bordel na univerzitách straší Bidena víc, než se zdálo
Foto: Youtube: Newsweek.com
Popisek: Americký prezident Joe Biden.

Kolumbijská univerzita v New Yorku prožila v posledních dnech krušné chvíle. Demonstranti, kteří mávali palestinskými vlajkami a v kampusu hřímali, aby vedení univerzity skončilo s podporou jakýchkoliv izraelských či proizraelských prvků.

Prezident USA oznámil, že nesouhlasí s obsazováním budov univerzit. Americká zpravodajská stanice CNN však upozornila, že Biden v této situaci musí provádět cosi jako tanec mezi vejci, protože v prezidentských volbách potřebuje i hlasy této komunity, případně rodičů a dalších příbuzných protestujících studentů. A současně jako americký prezident podporuje Izrael a to i v jeho válce proti teroristům v Gaze, i když kritizuje izraelské ozbrojené síly za přílišnou tvrdost vůči palestinským civilistům. Právě kvůli válce v Gaze demonstranti na amerických univerzitách zuří.

Jeden z demokratických politiků upozornil, že jednoduché řešení tohoto politického rébusu neexistuje.

„Jednou z největších obav, řekl prezident spojencům, je dopad nepokojů v kampusech a ve městech po celé Americe,“ napsala CNN.

Na akci ke Dni Země 22. dubna Biden novinářům řekl, že odsuzuje antisemitismus, ale také „ty, kteří nechápou, co se s Palestinci děje“. Bidenova administrativa též oznámila, že studenti se musejí v USA cítit bezpečně, ale zároveň zdůraznila, že projevy antisemitismu nelze tolerovat.

V úterý představitelé Bílého domu ostře odsoudili převzetí budovy na Kolumbijské univerzitě a vyslovili výtku k taktice, která podle nich zašla příliš daleko.

„Tyto činy jsou opovrženíhodné a odrážejí nejhorší kapitoly lidských dějin,“ napsal Biden v prohlášení. „Připomínají nám, že nenávist nikdy nezmizí – jen se skrývá, dokud nedostane kyslík.“

Bidenův sok v prezidentské volbě Donald Trump za tyto projevy nenechal na stávajícím prezidentovi nit suchou.

„Biden má být hlasem naší země a rozhodně to není mocný hlas. Je to hlas, který nikdo neslyšel,“ řekl v úterý večer v telefonickém rozhovoru na Fox News Trump.

Mluvčí Bidenovy kampaně Lauren Hittová naznačila, že pokud někdo v Americe rozmíchával plameny nenávisti, byl to Trump.

„Zatímco Donald Trump … podporoval násilné zásahy proti pokojným demonstrantům, Joe Biden hájí náš první dodatek a posílil ochranu proti antisemitismu a islamofobii,“ uvedla.

Představitelé Bidenovy administrativy říkají, že se znepokojením sledují, jak se kampusové protesty šíří po celé zemi.

Celý protest utnuli až policisté, kteří nakonec donutili protestující studenty kampus vyklidit. Jednou z možností bylo i vyslání národní gardy proti protestujícím, ale administrativa zdůrazňuje, že toto rozhodnutí leží na bedrech guvernérů jednotlivých států.

Karim Safieddine, student doktorského studia sociologie na University of Pittsburgh, stál minulý měsíc před sídlem United Steel se skupinou demonstrantů, kteří se postavili proti Bidenovi, když navštívil Pittsburgh.

„Naše peníze z daní jdou do politik, do kterých se Joe Biden zapojuje, a my máme odpovědnost to zastavit,“ řekl Safieddine. „Pokud skutečně existuje vůle tento konflikt zastavit, lze jej zastavit,“ zdůraznil.

Na otázku, zda by mohl znovu hlasovat pro Bidena, jako to udělal v roce 2020, řekl: „Nemyslím si to a věřím, že mnoho lidí nebude hlasovat pro Joea Bidena.“

Podle televize Fox News demonstranti pochodovali k City College of New York (CUNY) a střetli se s policií. Newyorská policie provedla několik zatčení a protest byl ukončen. Skupina asi 100 proizraelských demonstrantů dorazila do areálu UCLA a střetla se s protiizraelskými agitátory.

Stovky protiizraelských demonstrantů se údajně vydaly na protest do domu prezidenta Yale Petera Saloveyho v New Haven ve státě Connecticut. Místní policie hlídá před domem, napsal na twitteru Thomas Birmingham.

Už v primárkách se Biden musel vyrovnat s protestem propalestinských demokratických voličů, kteří demonstrativně odevzdávali bílé hlasovací lístky, aby nemuseli zaškrtnout jméno Joea Bidena.

Americký zpravodajský kanál MSNBC přinesl rozhovor s organizátorkou protestu Laylou Alabedovou. Ta ve vysílání prozradila, že v rámci kampaně nazvané „naslouchej Michiganu“, chtěli, aby bílý lístek bez jména demokratického kandidáta v primárkách odevzdalo alespoň deset tisíc lidí. Proč 10 tisíc? To je přibližně počet voličů, kteří v roce 2016 pomohli k vítězství Donalda Trumpa v Michiganu nad tehdejší kandidátkou Hillary Clintonovou.

A zdá se, že dosáhli velkého úspěchu, protože už jen podle odhadů odevzdalo bílý lístek v demokratických primárkách na 20 tisíc voličů. A to byly teprve odhady. Bílý lístek nakonec odevzdalo přes 78 tisíc voličů, na což upozornil např. server amerického listu The New York Times.

 

 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Miloš Polák

FactChecking BETA

Faktická chyba ve zpravodajství? Pomozte nám ji opravit.

Přezkoumat
Tomio Okamura byl položen dotaz

migranti

V rozhovoru pro PL jste řekl, že hnutí SPD tady nechce žádné africké a islámské migranty. Ty ale podle všeho k nám ani nechtějí. Jak se ale stavíte k přijímání uprchlíků z Ukrajiny? A vracel byste na Ukrajinu bojeschopné muže? A pokud ano, jak?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Uživateli nejlépe hodnocený komentář

Copak bordel na univerzitách !, Uživatel se přihlásil ke kodexu Dobré DiskuseFilipes , 02.05.2024 13:19:19
To je už tradiční folklór studentů i některých učitelů na tamějších univerzitách. Mě spíše zaujalo, jak je možné, že hodnota dolaru vůči české koruně i euro roste ( nyní cca 23,50 Kč), zatímco cena zlata vylétla na cca 2300 US dolarů za unci, ještě před lety byla cca na 1700 US/unci. To je možné, podle mého hloupého názoru, pouze manipulacemi s hodnotou dolaru. Vím, že dolar už dávno není vázán na zlato, ale on už není vázán ani na cenu ropy, protože ta je cca 80 US /barel a taky výrazně vzrostla. Mě z toho plyne, že hodnotu US už určují Rothschildové a Rockefellerové podle toho, jak se zrovna vyspali a hlavně podle toho, nakolik lidé dolaru a přeceňované ekonomické síle "bublinové Ameriky" stále ještě věří. Důvěra v západní finanční systém je veliká pouze u zdejších "lepšolidí", zbytek světa už dolaru věří stále méně, protože pochopil, že dolar je hlavní nástroj "elit" USA na zotročování a vykrádání světa, který se už opírá pouze o naivitu věřících a nikoliv o reálnou sílu americké ekonomiky. Blinken v roli žebráka u Si Ťin - pchinga moc neuspěl, proto čekám rychlý sešup hodnoty dolaru i jeho bratrance eura. Jistě se ozve nějaký expert, který mi vysvětlí, že hodnotu měn určuje trh, hodnota akcií, dluhopisů, koš měn atd. Selský rozum mi říká, že nás brzy čeká zemětřesení na burzách a v bankách. Ale jsem jen docela starý dezolát, který má raději přírodní vědy než ekonomii, protože tam se nedá moc švindlovat. Jako třeba v politice, v ekonomii či v médiích hlavního proudu.

|  7 |  0

Další články z rubriky

Ukazoval s Černochovou „zákaz Slovákům“, teď se Naď chlubí národním dresem. Lidé mu napsali své

4:46 Ukazoval s Černochovou „zákaz Slovákům“, teď se Naď chlubí národním dresem. Lidé mu napsali své

„Fotit se s cedulkou ‚Slovákům vstup zakázán‘ a potom se předvádět ve slovenském dresu může jen čist…