Svět knihy Praha 2024 přivítá hosty ze 40 zemí a regionů

Mezinárodní knižní veletrh a literární festival Svět knihy Praha 2024 nechá prostřednictvím 801 účinkujících nahlédnout do současné literatury 40 zemí a regionů, čímž o třetinu překonává předchozí ročník. Program, který se od 23. do 26. května opět uskuteční na Výstavišti Praha, obsáhne širokou škálu autorů a stylů. Literaturu pro děti a mládež reprezentuje irský romanopisec John Boyne, jehož kniha Chlapec v pruhovaném pyžamu se stala moderní klasikou. Z exilu na Svět knihy Praha zamíří uznávaná ruská autorka a lidskoprávní aktivistka Ljudmila Ulická. Francouz Alexis Nolent alias Matz je pojmem ve světě komiksu a Lars Kepler nebo také Alex Ahndoril, což jsou jména, za nimiž se skrývá autorská a manželská dvojice Alexandra a Alexander Ahndorilovi, patří k hvězdám severské krimi. Nechybí ani oceňovaní čeští literáti Radka Denemarková, Bianca Bellová, básník Petr Borkovec, scifista Ondřej Neff či vítězka letošní Magnesie Litery Alena Machoninová. A v neposlední řadě hvězdná jména německojazyčných zemí Bernhard Schlink, Peter Stamm nebo Tanya Stewnerová. Čestným hostem 29. ročníku je totiž tradiční festivalový projekt Das Buch, pro rok 2024 pod názvem Das Buch – německojazyčná literatura. Svět knihy Praha provází citát Franze Kafky „Kniha musí být sekerou na zamrzlé moře v nás“ a veletrh si řadou akcí připomíná sté výročí narození tohoto světoznámého literáta z Prahy. Zavedená sekce Literatura jako hlas svobody poskytne prostor těm, kteří svobodně mluvit nemohou, a pokračuje rovněž program podporující dětské čtenářství.

Svět knihy v číslech

Nabídka Světa knihy Praha 2024 je ještě širší než ta v předchozím ročníku. „O deset až patnáct procent vyrostly počty vystavovatelů, programů či účinkujících – návštěvníci se mohou těšit na 801 účinkujících, kteří se zapojí do 482 programů, a 415 vystavovatelů. Oproti loňským třiceti zemím a regionů se jich letos na Světě knihy Praha prezentuje rovných čtyřicet,“ komentuje ředitel festivalu Radovan Auer a dodává „Jednoznačně to lze dát do souvislosti s tím, že se nám podařilo sladit hostování německojazyčné literatury s přípravou českého hostování ve Frankfurtu. Český knižní trh je teď v popředí zájmu a my se musíme snažit toho maximálně využít.“ Čestné postavení mají mezi hosty Německo, Švýcarsko a Rakousko, protože čestným hostem je letos literární program Das Buch – německojazyčná literatura. Pozornost věnovanou bohatství německy psané tvorby napříč žánry a tématy ještě posiluje účast Frankfurtského knižního veletrhu v čele s prezidentem této prestižní přehlídky Juergenem Boosem. Pojítkem německojazyčného prostoru s Prahou je rovněž navazující připomínka stého výročí úmrtí spisovatele Franze Kafky. Program nabídne besedy o Kafkově tvorbě i inspiracích, které z ní čerpají. Mimořádný hudební zážitek slibuje 23. května zahajovací koncert Kafka Bandu pro veřejnost.

Lars Kepler Aka Alex Ahndoril 2023 / Foto
(c) Karl Nordlund

Hlavní hvězdy 29. ročníku

Program ovšem zaplní hvězdná jména z celého světa. Na veletrh zavítá letos irský romanopisec John Boyne, který se právem řadí k nejúspěšnějším spisovatelům své generace. Moderní klasikou se stala jeho nejslavnější kniha Chlapec v pruhovaném pyžamu. Náhled na zvěrstva koncentračního tábora pohledem velitelova malého syna se dočkal adaptace pro film, divadlo, operu i balet. Boyne je ale celkem autorem dvacítky románu pro dospělé i mladší čtenáře, jeho nejnovější prozaický soubor The Elements vyjde česky na podzim. Na Světě knihy Praha 2024 se John Boyne zapojí 23. května do debaty s ilustrátorkou Marto Kelbl o LGBTQ+ publikaci, která je vhodná i pro děti. Jedna z nejuznávanějších současných ruských spisovatelek Ljudmila Ulická přijede na Svět knihy Praha z německého exilu. Literátka, která je známá také svým aktivismem a společenskými komentáři, žije od roku 2021 v Berlíně. Ulická je mistrná vypravěčka, oceňována pro hluboký vhled do lidské povahy a morálky, díky němuž umí podat vybroušený obraz ruské společnosti. Široké uznání i ocenění od kritiků získala romány Médea a její děti, Pohřební hostina a Daniel Stein, překladatel. Návštěvníkům Světa knihy Praha svůj jedinečný pohled na literaturu, život i stav lidstva prozradí při setkání 25. května. O den později se sejde s rusky píšící spisovatelkou arménského původu Narine Abgarjanovou, aby vedly debatu o kultuře na okraji. Tedy o vyprávění příběhů, kulturní identitě a úloze literatury při formování a možná i záchraně společnosti. Prózy Narine Abgarjanové jsou spjaty s prostým, poetickým, ale i tragickým světem Arménie, úspěchu i u českých čtenářů dosáhl především její román Tři jablka spadlá z nebe. Další letošní host Alexis Nolent prožil dětství na Martinku a dospíval v Paříži. Při tvorbě přiznaně využívá dvě identity – pod občanským jménem vydal román a vymýšlí scénáře videoher, pod pseudonymem Matz píše po nocích komiksy. K nejznámějším komiksovým titulům z jeho tvorby patří série Zabiják, v San Diegu dvakrát nominována na Cenu Willa Eisnera v kategorii Nejlepší zahraniční komiks publikovaný v USA. České překlady završí letos vydání posledních dílů. Pseudonymy používá také manželská dvojice Alexandra Coelho Ahndorilová a Alexander Ahndoril. V domovském Švédsku byli vyhlášeni za nejprodávanější autory desetiletí díky sérii krimi bestsellerů s hlavní postavou komisaře Joony Linny, kterou napsali společně pod jménem Lars Kepler. Na Světě knihy Praha se ale přestaví pod svým dalším pseudonymem Alex Ahndoril. V sobotu 25. května čtenářům prozradí, co je přimělo vydat se na další stopy zločinu v trilogii klasických detektivek. K českým fanouškům napínavého žánru se letos dostane druhý díl Zavřu oči v modlitbě.

Německá, švýcarská a rakouská tvorba

Díky čestnému hostovi, programu Das Buch, mají na 29. ročníku silné zastoupení autoři z německojazyčných zemí. Ocenění hned ve dvou z těchto států se dostává rakouskému prozaikovi Toniovi Schachingerovi, který za svůj román Echtzeitalter obdržel Německou knižní cenu. Rakouský kreslíř a ilustrátor Nicolas Mahler je českým čtenářům znám díky komiksovým adaptacím slavných literárních děl či jako spolutvůrce komiksu Noční chodci, který vydal společně s Jaroslavem Rudišem. „Kniha musí být sekerou na zamrzlé moře v nás“ – nad Kafkovým citátem, který provází letošní ročník jako motto, se pak zamyslí jeden z největších současných švýcarských spisovatelů Peter Stamm. Z Curychu do Prahy zamíří grafický designér Nando von Arb. Současnou literaturu našeho nejbližšího západního souseda přiblíží německý právník a především slavný prozaik Bernhard Schlink. Literárním fenoménem se stal jeho román Předčítač, známý i z oscarového filmu s Kate Winsletovou. K českým čtenářům se dostala řada jeho próz, naposledy román Vnučka odehrávající se v kulisách rozděleného a opět sjednoceného Německa. O své tvorbě bude Bernhard Schlink besedovat 25. května na Světě knihy Praha. Komiksová autorka Josephine Marková staví svou tvorbu pro mládež na kombinaci různých emocí a pro děti tvoří také Němka Tanya Stewnerová, která je k četbě poutá fantasy románovou sérií Alea – dívka moře. Německojazyčná knižní produkce se kromě stánku Das Buch bude prezentovat díky účasti Frankfurtského knižního veletrhu také expozicí pod názvem German Stories.

Ljudmila Ulická / Foto Basso Cannarsa

Nenechte si ujít

Program festivalu Svět knihy Praha nabídne také silný příběh severokorejské uprchlice Pak Čihjon. O vzpomínky na život v KLDR a pokusy o útěk z přísně střežené totalitní země se podělí při debatě, které se účastní i jihokorejská spisovatelka Čche Serin. Ta příběh ženy, která dnes působí jako politička a lidskoprávní aktivistka, sepsala do knihy Můj život v Severní Koreji. Závažné společenské téma genderu a identity rozvine při debatě francouzská spisovatelka Pauline Delabroy-Allardová, známá románem Taková je Sarah a feministickým zkoumáním práv LGBTQ+. Blízký vztah k Česku a Čechům se odráží v knihách významného představitele polské školy literární reportáže Mariusze Szczygieła. Jeho návrat na Svět knihy Praha se pojí s představením posledního titulu Fakta musí zatančit, který je vyznáním právě žánru literární reportáže. V programu 29. ročníku nemůžou chybět zásadní jména a díla současné české literatury. Čtyřnásobná držitelka cen Magnesia Litera Radka Denemarková pohovoří o svém nejnovějším románu Čokoládová krev, v němž vypráví o svobodě žen, bezohledné moci peněz i neviditelnosti chudoby. Bianca Bellová v povídkovém souboru Transfer umně propojila obyčejné a zároveň pozoruhodné lidské osudy, Alexej Sevruk zase prostřednictvím vzpomínek své babičky v románu Evropanka nahlédl dopad velkých dějin východní Evropy. Rusistka Alena Machoninová zaujala porotu ceny Magnesia Litera za rok 2023 autofikční prózou Hella, v níž pátrá po osudech české Židovky Heleny Frischerové. Kateřina Bursíková Jacques a Kateřina Procházková představí knihu Dalajlama a Havel věnovanou dvěma osobnostem, v jejichž přátelství se zrcadlí i porevoluční vývoj česko-tibetských vztahů. Návštěvníci festivalu se budou moci osobně setkat také s „tvářemi“ pořadů České televize či „hlasy“ Českého rozhlasu.

Literatura jako hlas svobody

Sekce Literatura jako hlas svobody opět vyzdvihne autory bojující za svobodu. Související Cenu Jiřího Theinera, určenou autorům, kteří svým dílem či životem podporují ideál svobody, udělí Svět knihy Praha Elif Şhafakové, a to nově už během slavnostního zahájení veletrhu,“ přibližuje dramaturg festivalu Guillaume Basset. Turecká spisovatelka, vypravěčka a otevřená obhájkyně lidských práv a svobody slova se ve svých poutavých textech nebojí kontroverzních témat identity, kultury, politiky ani genderu.

Doprovodný program se dále zaměří na živou literaturu, včetně slam poetry. Letošní novinkou je pojmenování programových sálů na počest významných českých autorů, včetně Franze Kafky. V Sále Pavla Šruta návštěvníci najdou inspirativní knižní produkci pro děti a mládež, Svět knihy Praha tak ve spolupráci s kampaní Rosteme s knihou pokračuje v podpoře dětského čtenářství. V rámci programu se rovněž rozvíjí pod značkou Central and East European Book Market vybudování nové mezinárodní platformy pro zástupce z knižní branže se zájmem o region střední a východní Evropy. Letos se projektu zúčastní na 90 profesionálů oboru.

Program 29. ročníku a nakladatelské prezentace přivítají návštěvníky Světa knihy Praha od 23. do 26. května v areálu Výstaviště Praha s nově umístěnou Halou A na Bruselské cestě a v Křižíkových pavilonech. Vstupenky lze zakoupit na webových stránkách Světa knihy Praha.

John Boyne / Foto archiv Světa knihy

Comments

comments

Vyhledat