Budvar loni uvařil nejvíc piva v historii. Češi jdou po hořkých ležácích i ovocném nealku

Čepování piva Moving Moment / Shutterstock.com

České pivovary hlásí po období covidu opětovný nárůst prodeje piv v restauracích i v obchodech. Za minulý rok se velmi dobře dařilo jak Budvaru, tak Plzeňskému Prazdroji. Ve své nabídce pivovary sází jak na klasiky, tak na speciály, které se u zákazníků osvědčily. Na jaká nová alko i nealko piva se můžeme letos na trhu těšit? A která piva jsou podle meziročních výsledků výrobců u Čechů nejoblíbenější?

Přečtěte si také

Češi si za jídlo a pití připlatí: Spotřebitelské ceny v dubnu meziměsíčně vzrostly o 0,7 %

Budvaru se daří doma i ve světě

Budějovický Budvar si připsal na účet historický rekord, uvedl to ve své zprávě za rok 2023. Loni za dobu své téměř 130leté existence uvařil vůbec nejvíce piva. Konkrétně 1,865 milionu hektolitrů, což znamenalo meziroční nárůst o 4,3 procenta.

„Rok 2023 určitě můžeme považovat za úspěšný. Po v mnoha ohledech krizovém roce 2022 se nám podařilo rychle vrátit na růstovou trajektorii. Poděkování patří především našim zákazníkům, spotřebitelům, ale určitě také našim zaměstnancům,“ přiblížil v tiskové zprávě Petr Dvořák, ředitel Budějovického Budvaru.

Budvaru se dařilo také v oblasti prodejů. Tržby národního pivovaru z prodeje výrobků a služeb vzrostly oproti předešlému roku o více než 11 procent. Na pozitivních výsledcích se z celkového pohledu podepsal nejen masivní export, ale také řada zajímavých novinek.

Skleněný půllitr se světlým čepovaným pivem, ošatka chmele a obilné klasy Shaiith/Shutterstock.com

Táhne hořká 33 i osvěžující BirGo

Nabídku Budvaru loni rozšířily speciály uvařené ve spolupráci s českými minipivovary. V průběhu roku představil celkem pět limitek ve spojení s pivovary JungBerg, Mad Cat, Pioneer, Sibeeria a Clock. Z domácí produkce se potom podle Budvaru stal v hospodách a restauracích hlavním tahounem hořký Budvar 33, který své jméno získal právě podle 33 jednotek hořkosti. Na pultech se dokonce objevil v limitované edici plechovek, jejichž design navrhl grafik Tomáš Břínek známý jako TMBK.

Dobře si loni vedla i poměrně čerstvá novinka vyrobená v rámci partnerství s Mattoni 1873. Ochucená piva BirGo si zákazníci oblíbili. Letos se v obchodech dokonce objevila nová příchuť BirGo Cedrata, která spojuje osvěžující chuť citronů a limetek.

V Prazdroji boduje tankové pivo i Pomelo&Grep

Také v Plzeňském Prazdroji si čísla za loňský rok pochvalují. Prodeje se zvýšily na domácím trhu v obchodech i v hospodách a restauracích. Celkem pivovar loni v Česku prodal 7,36 milionu hektolitrů piva, tedy o 1,2 procenta více než v roce 2022. Vůbec nejvíce loni narostly prodeje čepovaného tankového piva z Prazdroje.

„Mám radost, že se nám daří objem sudového a tankového piva po covidu mírně zvyšovat. Je to především proto, že každoročně investujeme do podpory hospod. Letos jsme na to vyčlenili téměř půl miliardy korun. I díky tomu se nám daří udržovat a rozvíjet unikátní hospodskou kulturu, kterou v Česku máme,“ uvedl v tiskové zprávě Roman Trzaskalik, obchodní ředitel Plzeňského Prazdroje, a přiblížil, že pivovar hospodám dodává na vlastní náklady výčepy a další vybavení, spolufinancuje úpravu interiérů, poskytuje vybavení zahrádek nebo pořádá školení personálu.

I v případě tohoto pivovaru zaznamenává výrazný meziroční růst nealko pivo Birell, konkrétně čepovaná ochucená varianta Pomelo&Grep. Svého nealka se loni dočkaly i další dvě značky z dílny Prazdroje, které představily novinky Kozel Nealko a Peroni 0.0.

Dvě sklenice ochuceného nealko piva Brent Hofacker / Shutterstock.com

Češi upřednostňují hořká piva

A stejně jako v Budějovicích, i v Plzni potvrzují dlouhodobý příklon spotřebitelů k ležákům s plnou a výraznou chutí. Odbyt loni vzrostl jak u tradičního piva Pilsner Urquell, tak u Radegasta 12.

Na trend hořkých ležáků pak reagují i další velké české pivovary. Například Staropramen představil novinku Extra Chmel, která navazuje na svou úspěšnou předchůdkyni: Staropramen Extra Chmelenou 12. „V loňském roce jsme se rozhodli původní recepturu inovovat,“ vysvětlil v tiskové zprávě Jan Špaček, vrchní sládek pivovaru Staropramen. Aktuálně se tak jedná o pivo s nejvyšší hořkostí v portfoliu tohoto pivovaru.

Zdroje: Prazdroj, Budějovický Budvar, Pivovary Staropramen