Pátek 17. května 2024, svátek má Aneta
130 let

Lidovky.cz

Česko

Budoucí ministr Tuleja v problémech? Publikoval v pochybných vědeckých časopisech

Někdejší kandidát na ministra pro vědu, výzkum a inovace Pavel Tuleja foto: Ladislav Křivan, MAFRA

Kandidát TOP 09 na ministra pro vědu Pavel Tuleja požádal Slezskou univerzitu, aby stáhla z jeho publikačního seznamu články, které vyšly v časopisech zařazených na Beallův seznam tzv. potenciálně predátorských časopisů. Zpětně vnímá, že měl více zkontrolovat kvalitu nakladatelství, kde články vyšly. Prezident Petr Pavel mezitím potvrdil, že přijal demisi Heleny Langšádlové.
  14:12aktualizováno  16:23

Odbor komunikace Kanceláře prezidenta republiky uvedl, že Pavel ve čtvrtek přijal demisi ministryně pro vědu, výzkum a inovace Heleny Langšádlové (TOP 09). Demise se datuje k neděli 5. května.

Předtím se Tuleja sešel také s premiérem Petrem Fialovu. „Pana premiéra jsem o publikacích v predátorských časopisech informoval a zároveň bych se rád veřejně omluvil. V tuto chvíli to nebudu více komentovat,“ řekl Tuleja po schůzce.

Fiala to potvrdil. „Vyslechl jsem jeho argumenty a přijal i jeho veřejnou omluvu. Panu prezidentovi jsem návrh na jmenování Pavla Tuleji odeslal,“ napsal Fiala poté.

„Je to věc tak stará, že to v žádném případě jeho ministerský post neohrožuje,“ zastal se Tuleji místopředseda TOP 09 Michal Kučera. „Je to hlavně jejich odpovědnost, počkáme na vysvětlení té situace,“ reagoval šéf poslanců STAN Josef Cogan.

Mluvčí Slezské univerzity Gordana Raková potvrdila, že žádost Tuleji již univerzita obdržela.

Ekonom a bývalý rektor Slezské univerzity Tuleja řekl, že za svůj profesní život napsal desítky odborných článků. „Zaznamenal jsem, že se objevily informace o textech, u kterých jsem spoluautorem a které byly publikovány v časopisech na Beallově seznamu. Dohledal jsem, že jsou z roku 2015,“ uvedl.

Zpětně vnímá, že měl více zkontrolovat kvalitu nakladatelství. „Za tuto chybu se veřejně omlouvám. Slezskou univerzitu jsem již požádal o stažení příslušných článků z mého publikačního seznamu,“ doplnil.

Server Seznam Zprávy upozornil, že jde o trojici textů, které vyšly v únoru 2015. Další text je z ledna 2013, spoluautorkou byla Karin Gajdová, nynější zastupitelka za ANO v Ludgeřovicích na Opavsku. „Ty věci dávala dohromady doktorandka, která ty články publikovala se mnou. Já jsem jí dával podklady k těm článkům, materiály,“ řekl serveru Tuleja. Gajdovou se webu zatím kontaktovat nepodařilo.

Predátorské časopisy nedodržují standardy

Takzvané predátorské časopisy zaplavují akademické prostředí irelevantními texty, které nesplňují základní náležitosti odborných textů. Časopisy nemusejí dodržovat etické standardy vědeckého prostředí, publikované texty neabsolvují recenzní řízení a nemusejí mít dostatečnou odbornou kvalitu.

Publikace v odborných časopisech je přitom důležitou součástí pracovního působení vědců a je třeba nástrojem k získávání grantů. Metodiku na odhalení potenciálně predátorských časopisů vyvinul americký profesor Jeffrey Beall.

Prezident Petr Pavel by měl Tuleju jmenovat členem vlády v pondělí 6. května. V koaličním kabinetu nahradí Helenu Langšádlovou (TOP 09), která končí kvůli nespokojenosti mateřské strany s tím, jak prezentovala výsledky své práce na veřejnosti.

Autoři: ,