Fiala poslal Pavlovi návrh na jmenování Tuleji členem vlády

foto Kandidát na post ministra pro vědu, výzkum a inovace Pavel Tuleja na tiskové konferenci, 30. dubna 2024, Praha.

Praha - Premiér Petr Fiala (ODS) odeslal na Hrad návrh na jmenování Pavla Tuleji členem vlády. Nominant TOP 09 se má v pondělí ujmout pozice ministra pro vědu a výzkum po Heleně Langšádlové. Na dnešní schůzce Fiala podle vyjádření pro ČTK vyslechl Tulejovy argumenty v případě publikování vědeckých článků a přijal jeho veřejnou omluvu.

"Pan Tuleja mě o věci informoval. Vyslechl jsem jeho argumenty a přijal i jeho veřejnou omluvu. Panu prezidentovi jsem návrh na jmenování Pavla Tuleji odeslal," napsal Fiala.

Tuleja požádal Slezskou univerzitu v Opavě, aby stáhla z jeho publikačního seznamu články, které vyšly v časopisech zařazených na seznam tzv. potenciálně predátorských časopisů. Texty podle něj pocházejí z roku 2015. Zpětně vnímá, že měl více zkontrolovat kvalitu nakladatelství, kde články vyšly.

Tuleja projednal s premiérem Fialou své priority, uvedl, že jsou ve shodě

Tuleja dnes ve Strakově akademii diskutoval s Fialou o svých prioritách. Tuleja po jednání řekl ČTK, že jsou s premiérem ve shodě. Mezi priority patří podle něj dokončení zákonu o vědě, výzkumu, inovacích a transferu znalostí nebo pomoc s dokončením zákona o vysokých školách ve spolupráci s ministerstvem školství.

"Jako kandidát na ministra jsem seznámil premiéra se svými prioritami, krátce jsme je spolu prodiskutovali. Mám dojem, že jsme u těchto priorit v souladu," uvedl Tuleja.

Mezi diskutované priority podle Tuleji patřilo dokončení zákonu o vědě, výzkumu, inovacích a transferu znalostí a nebo bezúročné půjčky pro studenty a začínající vědce. Možnosti, jak podpořit studenty a začínající vědce tu již jsou, avšak podle Tuleji nejsou dostatečné.

"Mezi dalšími diskutovanými prioritami je pomoc ministerstvu školství dokončit a nechat schválit zákon o vysokých školách, problematika transferu a bavili jsme se samozřejmě i o bezúročných půjčkách. Sdělil jsem panu premiérovi, jak by ty bezúročné půjčky měly fungovat a myslím si, že jsme ve shodě," sdělil.

Tuleja již dříve popsal, že by chtěl otevřít diskusi, která se povede o možnosti zavést veřejný systém půjček, které by byly administrovány finančními institucemi. "Ke splácení těchto půjček by docházelo podobným způsobem jako u hypoték, tedy formou fixních splátek, které by absolventi platili po určitou dobu buďto v pravidelných intervalech, nebo formou postupně narůstajících splátek, čímž by se snížila jejich zátěž v prvních letech jejich aktivního pracovního života," řekl.

Tuleja tento týden mimo jiné také uvedl, že se hodlá snažit o navýšení rozpočtu pro vědu jako celku, tak aby narostl podíl těchto výdajů k hrubému domácímu produktu.

Peníze do vědy a výzkumu musí podle něj přitékat více kanály, aby nebyla závislá na jediném zdroji. Hovořil o tom s končící ministryní Helenou Langšádlovou (TOP 09) a jejími náměstky. Příští týden chce možnosti podrobně diskutovat s místopředsedy Rady pro výzkum, vývoj a inovace a teprve poté začít s dalšími kroky.

Prezident Petr Pavel Tuleju jmenuje v pondělí 6. května. Mluvčí prezidenta Vojtěch Šeliga ČTK již dříve sdělil, že setkání s Tulejou před jeho jmenováním není nutné, neboť se oba osobně znají.

Tuleja stáhne ze svých publikací články z potenciálně predátorských časopisů

Kandidát TOP 09 na ministra pro vědu Pavel Tuleja požádal Slezskou univerzitu, aby stáhla z jeho publikačního seznamu články, které vyšly v časopisech zařazených na Beallův seznam tzv. potenciálně predátorských časopisů. Texty pocházejí z roku 2015, uvedl dnes na síti X. Zpětně vnímá, že měl více zkontrolovat kvalitu nakladatelství, kde články vyšly. Mluvčí Slezské univerzity Gordana Raková ČTK potvrdila, že Tulejovu žádost už univerzita obdržela.

"Pana premiéra jsem o publikacích v predátorských časopisech informoval a zároveň bych se rád veřejně omluvil. V tuto chvíli to nebudu více komentovat," řekl ČTK Tuleja po dnešní schůzce s Petrem Fialou (ODS).

Za kandidáta se postavil místopředseda TOP 09 Michal Kučera. "Vysvětlil to dostatečně, omluvil se, články jsou staženy. Myslím, že to je věc natolik stará, a ne tolik významná, že jeho ministerský post neohrožuje," řekl Kučera novinářům ve Sněmovně. Koaliční Starostové budou podle šéfa sněmovní frakce Josefa Cogana požadovat po partnerech vysvětlení záležitosti, zatím nemají podrobnější informace.

Ekonom a bývalý rektor Slezské univerzity Tuleja dnes uvedl, že za svůj profesní život napsal desítky odborných článků. "Zaznamenal jsem, že se objevily informace o textech, u kterých jsem spoluautorem a které byly publikovány v časopisech na Beallově seznamu. Dohledal jsem, že jsou z roku 2015," uvedl. Zpětně vnímá, že měl více zkontrolovat kvalitu nakladatelství. "Za tuto chybu se veřejně omlouvám. Slezskou univerzitu jsem již požádal o stažení příslušných článků z mého publikačního seznamu," doplnil.

Server Seznam Zprávy upozornil na to, že jde o trojici textů, které vyšly v únoru 2015, další text je z ledna 2013. Spoluautorkou byla Karin Gajdová, nynější zastupitelka za ANO v Ludgeřovicích na Opavsku. "Ty věci dávala dohromady doktorandka, která ty články publikovala se mnou. Já jsem jí dával podklady k těm článkům, materiály," řekl serveru Tuleja.

Gajdová dnes ČTK řekla, že tehdy teprve nabírala zkušenosti v akademické sféře a o seznamu predátorských časopisů nevěděla. "Každopádně hlavním cílem těchto článků bylo prezentovat je na mezinárodních konferencích s následnou diskusí, kde tak bylo možné získat zpětnou vazbu a také si poslechnout kritické názory odborníků," uvedla.

Takzvané predátorské časopisy zaplavují akademické prostředí irelevantními texty, které nesplňují základní náležitosti odborných textů. Časopisy nemusejí dodržovat etické standardy vědeckého prostředí, publikované texty neabsolvují recenzní řízení a nemusejí mít dostatečnou odbornou kvalitu. Publikace v odborných časopisech je přitom důležitou součástí pracovního působení vědců a je třeba nástrojem k získávání grantů. Metodiku na odhalení potenciálně predátorských časopisů vyvinul americký profesor Jeffrey Beall.

Prezident Petr Pavel by měl Tuleju jmenovat členem vlády v pondělí 6. května. V koaličním kabinetu nahradí Helenu Langšádlovou (TOP 09), která končí kvůli nespokojenosti mateřské strany s tím, jak prezentovala výsledky své práce na veřejnosti.

Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama

ISSN: 1213-5003 © Copyright 17.05.2024 ČTK

Reklama

13°C

Dnes je pátek 17. května 2024

Očekáváme v 09:00 13°C

Celá předpověď