Neděle, 19 května, 2024

Chytrý energetický management a fenomenální práce s daty. SSI Group otestuje technologii, která ušetří náklady i energii

Nové technologie mění svět. A firmy, které chtějí uspět, se nesmí bát inovací. O tom je přesvědčený provozní ředitel SSI Group Stanislav Kolář, který se se svým týmem chystá otestovat novou technologii, která by brzy mohla přinést revoluci v oblasti úspor, a to nejen v oblasti facility managementu. Technologie by se mohla brzy starat o optimalizaci topení a chlazení budov, výhodně nakupovat energie podle aktuálních cen na trhu nebo efektivně sledovat systémy údržby včetně termínů revizí. 

„Představte si aplikaci, která identifikuje urgentní případy, kdy je třeba zasáhnout hned a vyslat pohotovostní jednotku na místo. Technika nebo energetika, který daný objekt nezná, by pak technologie dokázala navigovat k místu závady a bez prodlení v manuálech dohledat podrobný návod, jak konkrétní problém vyřešit,” přiblížil možné využití testované technologie Stanislav Kolář z SSI Group, která je předním poskytovatelem služeb integrovaného facility managementu v Česku.  

Nová technologie je založená na systému strojového učení, což si je možné si zjednodušeně představit jako proces, kdy se počítačový systém učí a zlepšuje své výkony na základě zkušeností. Systém je tak schopný během krátkého časového úseku vyhodnotit obrovské množství dat.

„V současné chvíli jednáme s dodavatelem, který tuto technologii vyvíjí. Připravujeme se na fázi testování na malém modelu a projekt bychom rádi postupně rozvíjeli. Cílem je dosáhnout toho, že budeme moci technologii spolehlivě a efektivně využívat i na největších objektech, které spravujeme,” řekl Stanislav Kolář, který v tuto chvíli vidí největší potenciál využití nové technologie v oblastech údržby budov a energetického managementu. 

Na trhu totiž působí stále méně zkušených facility manažerů, techniků či energetiků, kteří by dokázali řídit efektivitu provozu v takové míře, aby bylo možné generovat významnější úsporu peněz i energie. „Optikou současných trendů už ani do budoucna nebude v lidských silách všechny systémy efektivně uřídit. A zde by právě mohla odvést zásadní práci technologie využívající strojové učení,” dodal Kolář.  

Systém využívající strojové učení totiž bude schopen koordinovat obrovské množství vstupů tak, aby byl výsledek co nejefektivnější. A právě tam by měl vzniknout prostor pro značnou úsporu spotřebované energie i celkových nákladů na provoz a údržbu budov.    

Už dnes je tým Stanislava Koláře schopný na modelu vytvořit predikci počasí i chování lidí, které se v daném objektu pohybují. Tomu bude možné přizpůsobit například topení a chlazení nebo pohyb venkovních žaluzií. Chytrá technologie by se výhledově mohla starat také o výhodné nákupy elektrické energie. Dokáže se totiž „naučit“ sledovat spotové ceny energií na trhu. Ale co je pro nás jako facility manažery obzvláště zajímavé, je právě schopnost systému vyhodnocovat obrovské objemy dat v krátkém čase.

Rychlého a precizního vyhodnocování dat by pak mohli facility manageři využít například u revizí. Technologie se strojovým učením by totiž dokáže zajistit perfektní přehled o tom, v jaké fázi je u klienta servis. A v neposlední řadě pak strojové učení dokáže pohlídat změny v legislativě a z databáze vytřídit relevantní a čerstvá data. „Trochu to zjednoduším, ale v podstatě to, co by byla pro jednoho člověka nebo třeba i dva lidi práce na měsíc, by tato technologie měla zvládnout během pár minut,” odhaduje Stanislav Kolář z SSI Group.  

Přestože jsou chytré technologie skvělým nástrojem pro zefektivnění a urychlení některých procesů, SSI Group jimi zcela nahradit své zaměstnance neplánuje. „Zkušení a vzdělaní odborníci, kterých je mimochodem na trhu práce bohužel stále méně, budou vždy v našich službách klíčoví. Pomocí chytrých technologií jim ale můžeme práci do jisté míry usnadnit,” uzavírá generální ředitel SSI Group Václav Elman, který budoucnost služeb facility managementu jednoznačně vidí ve spolupráci mezi člověkem a chytrými technologiemi, což umožní firmám nabízet ještě lepší a komplexnější služby.  

O SSI Group

SSI Group je ryze česká rodinná společnost, která se na trhu pohybuje od roku 1990. Zajišťuje komplexní služby IFM – bezpečnost, údržbu, energetiku a úklid nemovitostí. Portfolio tvoří několik stovek objektů po celé České a Slovenské republice a postupně expanduje do dalších zemí střední Evropy. V oblasti energetiky má SSI Group bohaté zkušenosti s návrhem a realizací projektů v oblasti teplárenství a průmyslové energetiky. 

Zdroj: SSI Group

RELATED ARTICLES