Chrám Abu Simbel byl staletí pohřben pod pískem. Po objevení byl přemístěn o 200 metrů

Přidat na Seznam.cz

Původně se chrámový komplex nacházel na břehu řeky Nilu. V průběhu let ale voda začala stoupat a představovala hrozbu pro starověký chrám. Vláda rozhodla o přemístění chrámu v roce 1964. Chrámy spravované organizací UNESCO odborníci rozřezali na několik kusů, aby se nic nepoškodilo. Přesunuli chrám o 200 metrů zpět od řeky, pryč od stoupajících vod jezera Násir. I dnes je považován za jeden z nejnáročnějších archeologických procesů v historii.

Král Ramses II zasvětil Velký chrám slunečním bohům Amon-Re, Ptah a Re-Horakhte. V přední části chrámu najdete čtyři sedící kolosy představující každého z bohů. Označuje také bitvu u Kadeše, nejdůležitější bitvu vybojovanou za vlády krále Ramsese II. Uvnitř se Grand Temple pyšní největší koncertní kupolí na světě. Průměr měří ohromujících 65 metrů s výškou 23 metrů. To slouží jako ochrana soch.

Po staletí byly chrámy pohřbeny až 10 metrů pod pískem. Jean-Louis Burckhard, švýcarský orientalista, objevil ruiny v roce 1814. Naštěstí byla v písku vidět špička vlysu hlavního chrámu. Italský průzkumník Giovanni Belzoni poprvé vstoupil do chrámu v roce 1818. Odborníci se domnívají, že práce začaly v roce 1274 před naším letopočtem. Dokončení chrámu trvalo třicet let, práce skončily kolem roku 1244 před naším letopočtem.

Velký chrám je zarovnán se sluncem, přičemž světlo prochází chrámem ve dvou konkrétních bodech roku. K tomu dochází v únoru a říjnu, během období výsadby a záplav. Tato dvě období představují narození a korunovaci krále Ramesese II.

Chrámový komplex Abu Simble jsou ve skutečnosti dva hlavní chrámy. Velký chrám obsahuje několik klikatých cest a místností se spisy popisujícími vojenská vítězství Ramsese II. Ramses II také postavil Malý chrám pro královnu Nefertari, jeho oblíbenou manželku. Stojí 150 metrů od Velkého chrámu a nabízí čtyři velké kolosy královny Nefertari a Ramsese II.

zdroj: Journeytoegypt, Enjoytravel, Egypttoday