Dům plný radosti a veselí, hudby a rodinných klepů - to je domov Bridgertonových - zelené dveře a ikonická cihlová zeď porostlá půvabnými fialovými kvítky vistárie čínské. Z oken můžete vyhlížet přímo do ulic kosmopolitního Londýna 19. století a vyhlížet drby hodné tiché pošty. Jaký je ale skutečný Rangerʼs House, který domovu jedné z nejoblíbenějších londýnských rodin propůjčil fasádu? 

Rodinný dům Bridgertonových 

Jistě jste si všimli, že panoramatické záběry historické anglické metropole postrádají jakékoliv prosklené mrakodrapy, popřípadě ikonické kolotoče, a jistě to v dnešní době ani není překvapením. Mísit realitu a smyšlený svět se stal filmovým standardem a my jako diváci na to nesmíme zapomínat. A stejným způsobem lze například přemístit dům řekněme z greenwichského předměstí do rušného centra. Skutečný Ranger’s House se totiž nachází několik kilometrů od hlučných ulic Londýna, právě na okraji klidného Greenwichského parku a skutečně není obklopen jinými domy, nýbrž stromy a krásnou zahradou.

První část domu byla postavena dle návrhu architekta Johna Jamese roku 1723 pro Francise Hosiera, admirála královského námořnictva. Hosier ale již roku 1727 zemřel na žlutou chřipku. Dále vystřídal několik residentů včetně vévodkyně Augusty, která jakoby byla méně šťastnou Lady Bridgertonovou. V domě se vyskytovala v odpovídající době seriálu. Jako sestra krále Jiřího III. měla velmi blízko k britské smetánce. Taky pořádala v prostorách domu různé společenské akce a byla vdovou, velkým rozdílem pak bylo, že měla pouze jednu dceru a v rezidenci nezůstávala celý rok.

Později se však stal domovem správce greenwichského parku, v angličtině označován slovem ,,ranger” odkud také získal své jméno Ranger’s House (správcův dům). Ve 20. století se dům využíval jako čajovna nebo velitelství jednotek během světové války. V dnešní době je v domě uložena sbírka Juliuse Wernhera obsahující na 700 historických předmětů. Dům prošel během let několika renovacemi, takže ačkoliv se podobá domu z 19. století, ozdobné pilíře u dveří a zdobná brána byly přidány až ke konci století dvacátého. Velký rozdíl je také v předzahrádce, která je u skutečného domu velmi skromná, zatímco v seriálovém provedení je zdobená nejen velmi vzácnou a krásnou vistárií čínskou, ale také břečťanem, kvetoucí třešní nebo růžemi. 

Trailer k nové sérii seriálu:

Zdroj: Youtube

Aubrey Hall, venkovské panství

Vášnivá druhá série se z velké části odehrává na venkovském rodinném sídle Bridgertonových - Aubrey Hall. A stejně jako seriálové tak i skutečné zdi domu jsou poskvrněny pletichami, tajemstvími a oběťmi. Palladian Mansion v srdci parku Wrotham, jak se dům jmenuje v reálném světě, byl postaven v 50. letech 18. století dle návrhu Isaaca Wara. Jako své sídlo ho chtěl užívat admirál John Byng, ale velmi brzy přešlo vlastnictví na jeho syna Jiřího.

John je tragickou postavou britských dějin, Voltaire o něm řekl: ,,V této zemi je dobré čas od času zabít nějakého admirála, aby se povzbudili ostatní." Voltaire tak narážel na Johnovu popravu 14. března 1757. K té byl odsouzen, když odmítl v sedmileté válce zaútočit na Menorcu obsazenou Francouzi. Je třeba dodat, že přestože byl odsouzen za zbabělost, jeho činy byly spíše motivované zdravým rozumem a zkušenostmi. Pobouřený dav britské smetánky si však žádal trest...

Roku 1883 dům také vyhořel a ani čtyři jednotky hasičů jej nedokázaly uhasit. Wrotham byl však zrekonstruován přesně podle původních plánů a dům je stále v rukou rodiny Byngových. Od roku 1991 v něm bydlí Robert Byng. Pokud byste si přáli místo navštívit, musím vás však zklamat. Wrotham se sice občas pronajímá na soukromé události, ale jinak se za jeho brány nedostanete.

Zdroje: english-heritage.org, wrothamppark.com, historic-uk.com

Související články