Počasí dnes17 °C, zítra18 °C
Sobota 18. května 2024  |  Svátek má Nataša
Bez reklam

Spolek Čmelák obnovil už dvacet luk v kraji s ohroženými druhy rostlin

Dvacet hektarů původních luk, na nichž rostou chráněné druhy rostlin, se podařilo za poslední tři roky obnovit ochráncům z libereckého spolku Čmelák. Doslova k životu probudili přes dvacet lokalit na různých místech v Libereckém kraji. S obnovou jim pomáhá i podpora z Norských fondů.

Díky projektu se nám podařilo zahájit obnovu více než 20 lokalit o celkové rozloze téměř 20 ha. Ideální způsob péče je postupná nebo mozaiková seč, která se blíží dřívějšímu způsobu hospodaření. Staráme o podmáčené louky s výskytem českých orchidejí prstnatce májového či Fuchsova, které najdeme na loukách v okolí u Nové Vsi nad Nisou, u Zásady nebo v Hájích nad Jizerou. Důležitou oblastí je pro nás okolí Lomnice nad Popelkou, kde se staráme o lokality se vzácnými druhy jako například kosatec sibiřský či upolíny nejvyšší, a naopak se tam snažíme potlačovat silně rozšířenou invazivní lupinu mnoholistou,“ vysvětluje Lucie Stránská, která má projekt na starost.


vstavač mužský - VKP VAPENICE JEŠTĚD

Louky, které jsou posety různorodými druhy rostlin přitom v Evropě patří k nejohroženějším. Důvodem je buď nevhodné hospodaření na konkrétních lokalitách anebo ponechání luk ladem, což snižuje druhovou pestrost.

Mezi ohrožené patří podle zástupců Čmeláku ale i suchomilné stráně, kterým nejvíce škodí zarůstání a postupná přeměna v les. Na nich jsou předmětem ochrany například vzácná růže galská nebo na podzim kvetoucí hořečky. Mezi takové jedinečné lokality patří například Volavecké stráně u Turnova, teplomilná loučka pod Bradleckou hůrou nedaleko Lomnice nad Popelkou nebo luční enklávy na Ještědském hřebeni.

V rámci projektu jsme také navázali úzkou spolupráci s místními botaniky a díky tomu jsme mohli uspořádat i zajímavé botanické exkurze pro veřejnost. Do prací na lokalitách se zapojilo přes 300 dobrovolníků ze škol, firem i široké veřejnosti,“ dodává ředitelka Čmeláka Jana Bujoková.

Tříletá podpora z Norských fondů nyní končí, ovšem pro spolek to neznamená konec péče o louky, naopak. Nyní shání finanční prostředky a také dobrovolníky na zajištění prací v cenných biotopech. O louky je třeba se starat dlouhodobě, návrat jejich zašlé krásy může trvat i několik let.

Hodnocení článku je 100 %. Ohodnoť článek i Ty!

Foto spolek Čmelák

Štítky příroda, chráněné druhy, obnova, louky, Čmelák, Liberecký kraj

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Spolek Čmelák obnovil už dvacet luk v kraji s ohroženými druhy rostlin  |  Společnost  |  Zprávy  |  Liberecká Drbna - zprávy z Liberce a Libereckého kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.