V Konstantinkách zahájí sezónu. Obec slaví sto let od založení
Ze zahájení sezóny v Konstantinových Lázních, zdroj: Léčebné lázně Konstantinovy Lázně
Ze zahájení sezóny v Konstantinových Lázních, zdroj: Léčebné lázně Konstantinovy Lázně

V Konstantinkách zahájí sezónu. Obec slaví sto let od založení

2 května, 2024 0 Od Pavel Žižka

Lázeňská sezóna co nevidět začne. Bohatým programem ji v polovině května přivítají i v Konstantinových Lázních. Tady mají o důvod více slavit. Právě před sto lety totiž byla obec Konstantinovy Lázně založena.

V sobotu 18. května 2024 do Konstantinových Lázní dokonce přijede plzeňský biskup Mons. Tomáš Holub, aby požehnal Prusíkovu prameni. Tato událost symbolicky zahájí 221. lázeňskou a turistickou sezónu v Konstantinolázeňsku. Od čtvrtka 16. do neděle 19. května budou mít návštěvníci možnost vybrat si z bohatého kulturního program. Hvězdami soboty budou Petr Vondráček s kapelou Lokomotiva a kapela YoYo band.

„Konstantinovy Lázně, jako jediné lázně v našem kraji, představují oázu klidu a pohody, kde se spojují léčivé prameny s harmonií přírody. Je to místo důležité nejen pro samotné zdraví pacientů, ale také pro rozvoj cestovního ruchu celé oblasti. Symbiózní vztah mezi zdravím a prostředím přitahuje kromě lidí hledajících léčbu také milovníky přírody a kultury, kteří přispívají k rozvoji ekonomiky a turismu v našem kraji,“ uvedl Libor Picka, radní Plzeňského kraje pro kulturu, památkovou péči a cestovní ruch.

„Uvítáme, když přijdou návštěvníci oblečení ve stylu První republiky. Bude se také soutěžit o nejhezčí klobouk, v němž dorazí. A nejelegantněji vystrojenou dámu a pána pak čeká zvláštní cena,“ říká ředitelka lázní Konstantinovy lázně Dana Jurásková. Doplnila, že na přípravě bohatého programu akce se kromě lázeňské společnosti podílí obec Konstantinovy Lázně, Mikroregion Konstantinolázeňsko a Místní akční skupina Český Západ.

Hlavní událostí zahájení sezóny bude v sobotu 18. května, kdy bude posvěcen Prusíkův pramen a vystoupí komorní smíšený sbor Vox Imperfecta. Během dne budou také přehlídka historických kočárků, komentovaná přehlídka veteránů Bohemia Classic Car Clubu a módní přehlídka bižuterie Made in Jablonec.

Kromě toho se návštěvníci mohou těšit na malý řemeslný jarmark, koncerty v amfiteátru a ohňovou show. V případě nepříznivého počasí se koncerty uskuteční v místním kulturním domě.

Doprovodný program bude probíhat od čtvrtka 16. do neděle 19. května, včetně talk show Petra Jančaříka, vernisáže výstavy Oldřicha Dudka a promenádního koncertu dechového orchestru mládeže ZUŠ Bezdružice Juvenka.

zdroj: Léčebné lázně Konstantinovy lázně