Lehečka je v Madridu ve svém největším semifinále, Medveděv mu po prohrané úvodní sadě vzdal

2. 5., 21:01
Aktuality 19
ATP MADRID - Jiří Lehečka (22) hraje v Madridu svůj první turnaj po více než měsíční pauze a na španělském podniku Masters se probojoval do svého největšího semifinále v kariéře. Nejlepší Čech v žebříčku do něj postoupil po skreči Daniila Medveděva (28), kterého limitovalo zranění pravé nohy a po prohrané úvodní sadě už v utkání nepokračoval. O své třetí finále na nejvyšším okruhu bude bojovat s Félixem Augerem-Aliassimem, jenž měl po odstoupení Jannika Sinnera volno.
Profily hráčů
Lehečka si v Madridu zahraje své největší semifinále (© Profimedia)

Medveděv – Lehečka 4:6 / skreč

Jiří Lehečka dorazil do Madridu po více než měsíční pauze zaviněné zraněním zad a teprve až ve španělské metropoli vstupuje do antukového jara a zahajuje přípravu na French Open. Loňský debut v tomto dějišti zakončil hned po výprasku od Alexandera Ševčenka, ovšem letos v něm prožívá svůj nejlepší turnaj.

Rodák z Mladé Boleslavi v posledních dnech v Caja Mágica vyřadil Hamada Medjedoviče, rozjetého kvalifikanta Thiaga Monteira a pětinásobného šampiona a antukového krále Rafaela Nadala a ve čtvrtfinále měl usnadněnou práci proti Daniilovi Medveděvovi.

Ruský tenista se totiž za stavu 3:2 ze svého pohledu nechal v útrobách stadionu kvůli problému zřejmě s pravým tříslem ošetřovat. Pauza mu příliš nepomohla, bývalý šampion US Open se i nadále prezentoval omezeným pohybem, čehož Lehečka v devátém gamu využil a poté úvodní set doservíroval. Někdejší lídr žebříčku se po prohrané sadě okamžitě rozhodl v utkání nepokračovat.

Lehečka si čtvrtfinále na prestižních tisícovkách zahrál podruhé, před necelými dvěma měsíci v Indian Wells jasně prohrál s letos dominujícím Jannikem Sinnerem. Po skreči Medveděva, který by měl zhruba za týden odstartovat na Masters v Římě obhajobu svého posledního triumfu, vylepšil svou bilanci s hráči TOP 10 na 4:14 a připsal si svůj žebříčkově nejcennější skalp.

Do semifinále na nejvyšším okruhu se dostal popáté v kariéře, poprvé na akcích větších než ATP 500. Na Masters je prvním českým semifinalistou od člena svého trenérského týmu Tomáše Berdycha v roce 2015 (Madrid). Na dosah má své třetí finále a první mimo tvrdé povrchy, loni ve Winston-Salemu podlehl Sebastiánovi Báezovi a letos v lednu v Adelaide přemohl Jacka Drapera.

V pátečním semifinálovém duelu bude čelit Félixovi Augerovi-Aliassimemu. S Kanaďanem, jenž měl ve čtvrtfinále po odstoupení nasazené jedničky Jannika Sinnera pro zranění kyčle volno, se dosud utkal jen na loňském Australian Open a zvítězil ve čtyřech setech.

Druhý souboj o finále obstarají Taylor Fritz s Andrejem Rubljovem. Už po středečním vyřazení šampiona posledních dvou ročníků Carlose Alcaraze bylo jisté, že Mutua Madrid Open pozná v neděli zbrusu nového šampiona.

Statistiky zápasu.Statistiky zápasu. (@ Livesport)

Výsledky turnaje ATP Masters 1000 v Madridu

Článek byl původně publikován pro Livesport Zprávy.

Ondřej Jirásek, TenisPortal.cz

Komentáře

19
Přidat komentář
woody
Velká šance pro Jiříka udělat Masters 1000. Rychlá antuka v Madridu mu sedí. Kvality na to má, snad to dokáže ustát v hlavě.
Reagovat
paddy
gratulace Rublevovi k titulu na Injury Open smile

ale jestli je tenisový Bůh zvrácený, tak vyhraje Auger smile
Bohuš hodnotí případný titul pro Augera takto
https://www.youtube.com/watch?v=4c_zXKFy0Ok

trošku to připomíná tituly ve stylu Hurkacze v Miami 2021 (1. turnaj bez Big3 od r. 2004), kdy mají šanci i tenisoví čeledíni smile

Rublev 2.8
Fritz 3.75
Lehecka 4
Auger 5.5
Reagovat
Walda58
Reagovat
turista
Čeledíni? To je docela neuctivé k účastníkům SF.
Reagovat
Nenela
On nemuze rozchodit, ze uz nehraje big3, zbytek jsou podle nej nadenici a neumetelove, to nema cenu resit :-)
Reagovat
Kandinsky1
Náhodou je to celkem trefné a vtipné.
Reagovat
Nola
prave preto sa takto vyjadruje, aby sa dockal interakcie

je to sice vtipne hlavne na ukor FAA, ale ten tu v roku 2022 porazil predsa Jannika, preco nenapisal, ze dostal bobky a radsej odstupil? to mu vyhovuje iba v pripade jedneho tenistu......

o.i. kazdy tenista bol najskor celedinom kym sa stal z neho titan, len padly paddy bol hned od narodenia generalom
Reagovat
Pe3k
Složení semíčka udělalo radost
Reagovat
karlosray
Reagovat
Tomas_Smid_fan
Pavláskovi s Beharem bude článek dopřán asi jedině v případě vítězství v celém turnaji.

Jirkovi už jsem blahopřál vedle
Reagovat
EllNino
mít zástupce v semifinále singla i debla na tisícovce byla v posledních letech záležitost spíše našich holek, tohle je opravdu rarita :))
Reagovat
farr
Doufejme, že z výjimky se postupem času stane pravidlo, oba kluci jak Jirka tak i Tom když hrají ve formě prostě patří už do širší špičky, při jen trochu příznivém losu se to dá uhrát.
A navíc ještě mladší Kuba třeba už do roka tam může být také. A co si budem když jsou v osudí tři kvalitní koně, ta pravděpodobnost vzrůstá exponenciální křivkou.
Reagovat
urbanlibor
Reagovat
Nenela
Souhlasim, je to nesmirne osvezujici a mam zase radost se divat i na kluky
Reagovat
frenkie57
No už jsou ve finále, tak se třeba toho článku dočkáme.
Reagovat
EllNino
Jirka

Nenechal se rozhodil evidentně zraněným Meddym, vyhrál první set a to stačilo, pokračovat nemělo cenu ...

První semifinále na ATP 1000, to už jsem ani nečekal, že by někdo z našich kluků někdy dal :))
Navíc v dalším zápase hratelný soupeř, který měl taky poměrně velké štěstí, že odstoupil Jannik

Semifinále a případné finále naprosto otevřené, hodně štěstí o víkendu!
Reagovat
frenkie57
A předtím Menšík. Prostě z pozadí klika.
Reagovat
farr
Haluz, píšu to furt a všude.
Reagovat
frenkie57
Tohle naposledy pamatuju u Muguruzy, která vyhrála tři mače a měla titul.
Reagovat

Nový komentář

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce. Nahlásit nelegální obsah můžete zde.

Registrace nového uživatele

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce.

Registrace nového uživatele
TOPlist