Odhaleno: Rozdíl mezi českým a zahraničním máslem. Spousta lidí ho nezná, v obchodě kvůli tomu pak přichází o peníze

Kdo z nás by neměl rád máslo. Dáváme si ho na pečivo k snídani, nebo ho používáme třeba k pečení v kuchyni.

i Zdroj fotografie: Meanos / Creative Commons / CC-BY-SA
                   

Ne každá značka je však zárukou kvality. V testu celkem 20 různých másel včetně známých značek Meggle, Kaufland nebo třeba Penny, prokázala nedostatečnou kvalitu naprostá většina z nich, jak jsme na Událostech247 psali již dříve. Velmi častým důvodem byl fakt, že másla obsahovala zvýšenou koncentraci minerálních olejů. V jednom ze vzorků dokonce kontroloři zjistili neuvěřitelnou koncentraci 19,8 mg/kg těchto látek.

Jak poznat české máslo od toho z dovozu

Při nákupu másla je nutné vyvarovat se několika věcem. Jedné z nich mohou snadno podlehnut ti, kteří mají v oblibě nakupování ve slevě. Jak dříve psaly Události247, másla v akcích mohou být stará nebo opakovaně rozmražená, což rozhodně není dobré. Celkem snadná je pak také rada nekupovat v žádném případě máslo, které má porušený či pomačkaný obal. Psali jsme také o tom, že si takové máslo lidé kupují, často o tom ale nemají ani tušení. V případě koupení špatného másla tak zákazníci mohou zbytečně přijít o peníze. Koupí si totiž něco, co původně nechtěli.

O másle se zjistily strašné věci. Kdo máte jednu z těchto značek doma, okamžitě to vyhoďte do koše. Nechutné

V České republice se máslo vyrábí ze sladké smetany, konkrétně jejím stloukáním, jak píše web Kupi. Z toho důvodu má sladkou, mléčnou a tučnou chuť a po vyndání z lednice je pořádně tvrdé. Pro výrobu másla v cizině se v naopak využívá nizozemské technologie NIZO, při které je máslo také vyráběno ze sladké smetany, ale za přidání bakterií mléčného kvašení. Toto máslo má pak nakyslejší chuť i vůni a tím pádem i jinou konzistenci. Po vyndání z lednice je během chvilky měkké a lépe se maže.

Kvalitu másla nepoznám, říká zákaznice

To ovšem zákazník pří nákupu ne vždy pozná. Může se tak stát, že zaplatí za máslo, jehož kvalita neodpovídá té, kterou očekává. Doma pak zjistí, že si za své peníze koupil máslo z ciziny, které není tak kvalitní a je během pár minut měkké. Způsob, jakým bylo máslo vyrobeno, nemusí být ze zákona uveden na obalu, píše dále Kupi. Dá se to však poznat podle hmatu. Pro výrobu českého másla se technologie NIZO nepoužívá, a bude tak vždy tuhé.

iZdroj fotografie: Aleš Peterka pro Události247
Máslo je u Čechů oblíbenou surovinou k vaření

Hodí se proto do máslových krémů a na přípravu různých těst. Pro přípravu třeba lineckého nebo křehkého těsta je tedy lepší sáhnout raději po másle s českým původem. „Já jsem se naučila máslo kupovat v akcích, ale je pravda, že původ neřeším. Dávám si ho i do zásoby do mrazáku, takže pak už se to pozná těžko,“ popisuje Událostem247 paní Majka z Hodonína. Čerstvé máslo je česká specialita, výrobek s tímto označením se smí prodávat do 20 dnů od data výroby, doplňuje web dTest.

Dáváte při nákupu pozor na to, jaké máslo kupujete?

Diskuze Vstoupit do diskuze
95 lidí právě čte
Martin Dvořák
Autor článku

Martin Dvořák

Zkušený sloupkař, který od roku 2015 působil v zájmových časopisech. V zpravodajství Událostí247 se nyní snažím čtenářům přiblížit domácí témata, která se jich přímo dotýkají.

Zobrazit další články