Jablka budou nově jen pro bohaté. Obchody plánují zdražení, které tady ještě nebylo. Oblíbené ovoce si dovolí jen málokdo

Vyšší inflace a zdražování spolu jdou ruku v ruce. I když s tím většina z nás nesouhlasí, nezbývá nám nic jiného, než tento fakt prostě přijmout.

i Zdroj fotografie: Dezidor / Creative Commons / CC-BY-SA
                   

Události247 už dříve upozornily například na to, že se zvyšuje cena cukru, který je přitom nedílnou součástí téměř každé české domácnosti. Třeba v roce 2022 se v českých supermarketech cena této klíčové potraviny zvedla o více než 60 procent. Loni v létě se pak kvůli vlně veder cena cukru vyšplhala na historické maximum.

Ceny letí vzhůru u všech potravin

Události247 informovaly také o tom, že od letošního roku se zvednou ceny mlékárenských výrobků a pravděpodobně i masa, především vepřového. Jedním z důvodů zdražování je nedostatek této komodity v celé Evropě. „Co se týká masa, tak chováme prasata, která nám zásobu na nějaký čas zajistí. Není to ale ani tak levná záležitost, jejich chov taky není zadarmo a to ještě dáváme rodině a známým,“ říká pro události247 paní Iveta ze Znojma.

Klíčové potraviny právě teď brutálně zdražují. Ještě je čas udělat si zásoby. Kdo to nestihne, ten se brzy nedoplatí

Luxusem se však v poslední době stává také konzumace ovoce a zeleniny. Velký podíl na tom má počasí. Například jihočeští zemědělci odhadují, že minimálně polovinu až dvě třetiny květů a plodů ovocných stromů nenávratně poškodil mráz. Jsou však i pěstitelé, kteří hlásí úplné zničení letošní úrody v některých sadech, jak upozornil web České noviny. Kromě ovoce mráz poškodil také obiloviny, pícniny, mák, ale i rozkvetlou řepku.

Kilogram jablek za téměř sto korun

Ovocnáři odhadují, že mráz poničil zhruba 100 tisíc tun ovoce a způsobil škody za více než miliardu korun v hodnotě ovoce po sklizni. Letošní úroda tak letos zřejmě bude nižší o 75 až 80 procent oproti pětiletému průměru, píše web CNN Prima News. Jabloně, které už kvetly, kvůli chladnému počasí včely neopylovaly a pak pomrzly. Situaci bude možné vyhodnotit do 14 dnů, píší dále České noviny. Je proto možné, že se nižší úroda promítne také do vysokých cen ovoce, například jablek.

iZdroj fotografie: Aleš Peterka pro Události247
Letošní úroda českého ovoce bude zřejmě o poznání slabší

Zákazníci je mají v obchodech k dispozici jak od českých dodavatelů, tak také dovezená z ciziny a to se také promítá do jejich vyšší ceny. „U nás jsme teď třeba prodávali kilogram jablek z Francie za 80 korun. Byla sice chuťově výborná, ale zájem o ně moc nebyl. Obchodníkům se to prostě nevyplatilo. Proto nám také vedení oznámilo, že tento druh končí a už se objednávat nebudou,“ řekl Událostem247 pan Milan, který pracuje v nejmenovaném obchodě ve Zlíně. Agrární komora oznámila, že chce kvůli mrazům pomoc nejen pro ovocnáře, ale i pro další pěstitele.

Kupujete si domů jablka z obchodu? Napište nám to v komentářích

Diskuze Vstoupit do diskuze
106 lidí právě čte
Aleš Peterka
Autor článku

Aleš Peterka

Nadšenec do spotřebitelských a regionálních témat. Za svou primární oblast zájmu v rámci zpravodajství považuji hlavně informovat lidi o nekalých praktikách prodejců.

Zobrazit další články