Novinky ze světa AI #53: Pomoc v boji s požáry, hmyzí farmy pod správou umělé inteligence i univerzální AI chatbot

Dokážete si představit, jakým způsobem může být AI využita například ke zvýšení produkce hmyzích farem? Zajímá vás, co se stane, když se všechny populární jazykové modely spojí pod jednou platformou? O tom i o dalších novinkách ze světa umělé inteligence vás rádi seznámíme v pravidelném pátečním souhrnu.

Roboti řízení umělou inteligencí dokáží hasit rozsáhlé lesní požáry

Svět se neustále otepluje, což s sebou mimo jiné nese i častější výskyt samovolně vznikajících přírodních požárů. Ty se mnohdy šíří nezadržitelnou rychlostí, a kromě sežehnuté země za sebou zanechávají miliardy tun emisí CO2.  Podle OSN by se počet lesních mohl do roku 2050 zvýšit až o 30 %. Hasiči se tak na tento trend snaží reagovat modernizací techniky, například za pomoci umělé inteligence. Na této technologii aktuálně pracují například vědci z institutu robotiky na americké Carnegie Mellon University. Jejich drony řízení AI jsou schopni se za letu orientovat i v hustém kouři, a efektivně tak mapují oblast požáru.

Informace navíc předávají jednotkám hasičů v reálném čase, díky čemuž je boj s ohněm mnohonásobně rychlejší oproti komunikaci přes satelity, která má mnohdy zpoždění až 12 hodin. Umělá inteligence tak modernizuje i tuto technologickými inovacemi mnohdy opomíjenou oblast záchranného systému.

Britská umělkyně vytvořila vlastní deepfake pro fanoušky. Chce tak získat čas pro svou tvorbu

Britská zpěvačka, skladatelka a tanečnice Tahliah Debrett Barnett vystupující pod pseudonymem FKA Twigs překvapila zákonodárce na slyšení v americkém Senátu, jehož se účastnila v rámci debaty týkající se potlačování neautorizovaných AI replik. Umělkyně potvrdila, že vyvíjí vlastní umělou inteligenci, která má reprezentovat její digitální klon. Virtuální verze FKA Twigs prý dokáže komunikovat hned v několika jazycích, čehož chce interpretka využít ke komunikaci s fanouškovskou základnou po celém světě. Šestatřicetiletá umělkyně dodala, že má díky umělé inteligenci mnohem více času na hudbu. Barnett však v kontextu slyšení odsoudila tvorbu podobných klonů bez souhlasu předlohy, a vyzvala k přijetí legislativy na ochranu umělců.

Umělá inteligence zefektivňuje i komerční chov hmyzu

Jedním z nejnovějších počinů, ve kterých se AI angažuje, jsou překvapivě hmyzí farmy. Zemědělci se totiž snaží využít rychle se rozvíjející technologii ke zdokonalení samotného chovu, mimo jiné i z pohledu výrobních nákladů. Příkladem je například thajská společnost Full Circle Biotechnology věnující se chovu hmyzu určeného jako krmivo pro prasata či další zvířata. Ta využívá AI ke komplexní datové analýze s cílem nalézt optimální chovné postupy, například podmínky pro umístění larev, nastavení teploty či řízení přísunu potravy.

Podobný software pro hmyzí farmy pak vyvíjí také litevská firma Cogastro. Hlavní výhodou této technologie je podle autorů v prvé řadě možnost učit se na daném konkrétním chovu, a nabídnout tak zákazníkům individuální přístup k řešení rozličných problémů vedoucí k maximalizaci výkonu samotné farmy. Společnost Cogastro by měla svou technologii uvést na trh v horizontu příštích tří let.

Google připravuje nový generativní nástroj RealFill. Z několika nedokonalých fotek udělá bezchybný snímek

Společnost Google se podle všeho chystá zamíchat kartami na poli generativní umělé inteligence. Naznačuje to web na serveru GitHub, na který upozornil článek deníku Android Authority. Nástroj RealFill by měl být schopen vytvářet obrázky kombinací několika referenčních snímků.

Obrázek: Novinky ze světa AI #53: Pomoc v boji s požáry, hmyzí farmy pod správou umělé inteligence i univerzální AI chatbot

Chystaný nástroj Google RealFill dokáže spojit několik nepovedených fotografií do jednoho vysoce kvalitního obrázku. Foto: Se souhlasem Google

Nový model podle všeho využívá algoritmy počítačového vidění a rozpoznávání vzorů a byl vycvičen pomocí technik náhodného maskování. Technologický gigant nejenže dosáhl konce výzkumné fáze modelu AI, má také v plánu jej představit jako komerční produkt. Využití by pak Google RealFill měl mít především v případě, že uživatel pořídí několik fotek stejného objektu, žádná z nich však není dokonalá. Cílový snímek je tak kombinací všech vstupů, a může být navíc doplněn dalšími specifikacemi. Google zatím s oficiálním představením tohoto nástroj nepřišel, lze ale očekávat, že k němu vzhledem k situaci dojde každým dnem.

GPT, Claude či Gemini na jednom místě? Indický OneAiChat toho chce dosáhnout

Fanoušci do technologií umělé inteligence s napětím očekávají spuštění nového multimodálního AI agregátoru umělé inteligence OneAiChat, který by měl být dostupný pro indický trh. Tato inovativní platforma slibuje přístup ke všem špičkovým modelům včetně GPT-4, Claude 3 či Gemini. Uživatelé tak nebudou muset přepínat mezi několika platformami, aby získali přístup ke všem funkcím, které nejpopulárnější AI nástroje aktuálně nabízí. Vše by pak mělo fungovat na běžném principu měsíčního předplatného, které bude zahrnovat prémiové verze všech zahrnutých modelů.

Obrázek: Novinky ze světa AI #53: Pomoc v boji s požáry, hmyzí farmy pod správou umělé inteligence i univerzální AI chatbot

Indický startup OneAiChat se snaží sdružit to nejlepší z generativní AI pod jednu univerzální platformu. Foto: Freepik

V případě úspěchu by OneAiChat mohl odstartovat další éru umělé inteligence, která je dostupná skutečně všem. Multimodální AI pak představuje efektivní nástroj pro jednotlivce i pro podniky, která sjednotí všechny hlavní funkce jazykových modelů i generátorů vizuálního obsahu pod jednou platformou.

Zdroje: 1, 2, 3, 4, 5
Úvodní fotografie: Se souhlasem Carnegie Mellon University

Odebírat
Upozornit na
guest
0 Komentářů
Inline Feedbacks
View all comments
Obrázek: Reklama na nový iPad pobouřila: Apple drtil hudbu i umění, Samsung chytře zareagoval
Reklama na nový iPad pobouřila: Apple drtil hudbu i umění, Samsung chytře zareagoval
Obrázek: Kvalitní alternativa k Apple Watch SE? Huawei Watch Fit 3 jsou levnější, s delší výdrží a větším displejem
Kvalitní alternativa k Apple Watch SE? Huawei Watch Fit 3 jsou levnější, s delší výdrží a větším displejem
Obrázek: Výzva pro ChatGPT: AI Claude přichází do Evropy, používat ji můžete zdarma
Výzva pro ChatGPT: AI Claude přichází do Evropy, používat ji můžete zdarma
Obrázek: ChatGPT 4 zdarma pro všechny: Pokročilá umělá inteligence je nově dostupná i neplatícím
ChatGPT 4 zdarma pro všechny: Pokročilá umělá inteligence je nově dostupná i neplatícím
Obrázek: Tuhle chybu dělá většina z nás: Datum narození jako heslo nepoužívejte
Tuhle chybu dělá většina z nás: Datum narození jako heslo nepoužívejte
Obrázek: Allegro Smart! Week poprvé v Česku: Ušetřit můžete tisíce, vybrali jsme pro vás nejzajímavější produkty
Allegro Smart! Week poprvé v Česku: Ušetřit můžete tisíce, vybrali jsme pro vás nejzajímavější produkty
Obrázek: Kde sledovat mistrovství světa v hokeji? Online v prohlížeči, na mobilu i v PC bez internetu
Kde sledovat mistrovství světa v hokeji? Online v prohlížeči, na mobilu i v PC bez internetu
Obrázek: Jak spustit retro hry na počítači s Windows 11?
Jak spustit retro hry na počítači s Windows 11?