V posledních letech se značně rozšířilo povědomí o důležitosti správného stravování pro udržení zdraví a prevenci různých onemocnění.

Jednou z oblastí, kde strava hraje klíčovou roli, je udržení správné hustoty krve a prevence vzniku krevních sraženin, které mohou vést k vážným zdravotním komplikacím jako jsou infarkty nebo mrtvice. Ve světle těchto poznatků se zaměříme na vitamíny a potraviny, které přirozeně přispívají k ředění krve a podporují zdravý oběhový systém.

Podívejte se na video z YT tvorby kanálu Moderní lékař – Rozhovor o ředění krve

Zdroj: Youtube

Vitamín E

Vitamín E, známý pro své antioxidační vlastnosti, je jedním z nejúčinnějších vitamínů pro ředění krve. Tento vitamín působí jako přirozený antikoagulant, což znamená, že pomáhá zabránit tvorbě nebezpečných krevních sraženin tím, že omezuje schopnost krevních destiček slepovat se dohromady. Zdroje vitaminu E zahrnují různé druhy ořechů jako jsou mandle, lískové ořechy a slunečnicová semínka, stejně jako rostlinné oleje, například slunečnicový a olivový olej.

Vitamín C

Dalším důležitým vitamínem v této kategorii je vitamín C. Tento vitamín nejenže podporuje imunitní systém, ale také zvyšuje hladinu oxidu dusnatého v krevních cévách, což vede k uvolnění a rozšíření cév, čímž se snižuje tlak na stěny cév a zlepšuje průtok krve. Přírodními zdroji vitaminu C jsou citrusové plody jako pomeranče a grapefruity, stejně jako kiwi, jahody a papriky.

Omega-3 mastné kyseliny

Omega-3 mastné kyseliny, které se přirozeně vyskytují v rybím oleji a lněném semínku, hrají klíčovou roli v regulaci srážení krve. Tyto kyseliny snižují hladinu triglyceridů v krvi, což pomáhá snižovat riziko tvorby krevních sraženin. Kromě toho omega-3 mastné kyseliny pomáhají udržovat pružnost krevních cév, což zajišťuje lepší průtok krve. Ryby jako losos, makrela a sardinky jsou výbornými zdroji omega-3.

Salicyláty

Potraviny bohaté na salicyláty také přirozeně ředí krev. Salicyláty jsou chemické látky, které mohou potlačit činnost vitamínu K a zabraňují tak tvorbě krevních sraženin. Mezi potraviny s vysokým obsahem salicylátů patří jahody, třešně, hrozny a rajčata. Rovněž bylinky a koření, jako je kari koření, cayennský pepř a skořice, obsahují salicyláty, které přispívají k ředění krve.

Vitamín K

Strava bohatá na vitamín K může naopak působit proti účinku ředění krve, protože tento vitamín hraje klíčovou roli v procesu srážení krve. Potraviny bohaté na vitamín K zahrnují zelené listové zeleniny jako je špenát, kapusta a brokolice. Lidé, kteří užívají léky na ředění krve, by měli se svým lékařem konzultovat příjem vitamínu K, aby zajistili, že jejich strava neovlivní účinnost léků.

Hydratace a pohyb

Hydratace je dalším důležitým aspektem v prevenci srážení krve. Dostatečný příjem tekutin zajišťuje, že krev zůstane dostatečně řídká a může snadno cirkulovat po těle. Nedostatek tekutin může vést k zahušťování krve, což zvyšuje riziko vzniku sraženin. Doporučený denní příjem tekutin se liší podle individuálních potřeb, ale obecně platí, že by dospělí měli pít nejméně osm sklenic vody denně.

Kromě změn ve stravě je důležité zdůraznit význam pravidelného pohybu. Cvičení pomáhá udržovat pružnost krevních cév a podporuje dobrý průtok krve, což může pomoci zabránit tvorbě sraženin. Pravidelná chůze, běh nebo plavání jsou vynikající formy cvičení pro podporu zdravého oběhového systému.

Výzkum v oblasti stravování a zdraví krve stále pokračuje, ale již nyní je jasné, že kombinace vhodných vitamínů a potravin může významně přispět k prevenci tvorby krevních sraženin a udržení zdravého oběhového systému. Jako vždy je před zavedením jakýchkoli zásadních změn ve stravě nebo životním stylu důležité poradit se s lékařem, zejména pokud užíváte léky na ředění krve nebo máte jiné zdravotní komplikace.

Související články

Zdroj: medicalnewstoday.com