3. května 2024 07:05

Nechutné bodnutí malého žraloka může zabíjet. Podívejte se na detailní záběr

Mistři bolesti S2 (9) - Různozubec portjacksonský

Malý žralok nepůsobí problémy jen zuby. Mnohem větší pohromu může způsobit obranný prostředek umístěný přímo na jeho zádech.

Různozubci jsou malým řádem žraloků, dorůstají do 50-150 centimetrů. I tak ale dokáže různozubec portjacksonský člověku pořádně zavařit, a nepotřebuje k tomu ani zuby. Různozubec je totiž vybaven trnem na každé hřbetní ploutvi. Trn je v základu silný s ostrou špičkou a kůží pronikne až s děsivou lehkostí. Není přitom úplně jasné, zda je trn jedovatý, poranění jeho malým ostnem nicméně skýtá nebezpečí v každém případě.

Čtěte také: Hon na žraloka: V turistickém ráji útočil deset metrů od břehu. Plavci museli přišívat prsty

Průnik masem

„V naší kůži je bakterie, která se dostane bodnutím až do těla. Může nás i zabít, může dojít k sepsi,“ vysvětluje lékař Benjamin Abo v seriálu Mistři bolesti na Prima ZOOM. V pořadu můžete vidět detailní záběry na trn různozubce pronikající masem. Různozubec sám loví v pozdních nočních hodinách, vzhledem ke své velikosti se ale sám musí mít na pozoru před jinými predátory.

Tomu ostatně přizpůsobuje i své rozmnožování. Na rozdíl od ostatních vejcoživorodých žraloků je různozubec portjacksonský vejcorodý a vajíčka klade tak, aby měl potenciální predátor práci s jejich nalezením. Samice neklade vajíčka naráz, ale po dvojicích do tvaru podivné spirály, a to v intervalu deseti až čtrnácti dní. Poté je přenáší do bezpečnějších úkrytů. Její obavy jsou oprávněné, úspěšně se jich vylíhne jen minimum.

Zdroje: Australian Museum/Fishbase

Filip Šula

Redaktor FTV Prima, Prima ZOOM

Všechny články autora

Populární filmy na Prima Zoom