Silný dolar ohrožuje nepřátele Ameriky

byznys

Ve světě ekonomie se dějí neobvyklé věci. Japonský jen prudce oslabuje vůči americkému dolaru, který byl tento týden hlášen jako posilující oproti téměř všem hlavním světovým měnám, analyzuje ve svém článku internetový portál UnHerd.

Silný dolar ohrožuje nepřátele Ameriky
Ekonom Brad Setser
3. května 2024 - 07:22

Jedním z ekonomických vysvětlení této situace je překvapivá odolnost americké ekonomiky. Ačkoliv mnoho pozitivních dat vychází z vládního intervencionismu, nikoliv ze strukturálního zdraví ekonomiky země, existují určité faktory, které poskytují strategickou výhodu.

Mezi ně patří především prosperující energetický sektor USA, kde revoluce v těžbě břidlicového plynu a ropy stále přináší výnosy. Spojené státy jsou nyní největším světovým producentem surové ropy a významným hráčem v oblasti zemního plynu, což poskytuje dostupnou energii obnovujícímu se výrobnímu sektoru.

Když připočítáme vládní podporu, jako je zákon o snížení inflace, a investiční příležitosti v oblasti umělé inteligence a souvisejících oblastí, není překvapením, že rostoucí počet společností, zejména v Evropě, uvažuje o přesunu výroby do USA.

To vše předtím, než se dostaneme k vysokým úrokovým sazbám, které slibují lepší výnosy z amerických aktiv než alternativy v zahraničí, což způsobuje zvýšený příliv peněz do států, informuje serever UnHeard.com.



Všechny tyto faktory však mají širší dopad. Silný dolar je mocným nástrojem v boji proti nepřátelům Washingtonu a může způsobit chaos v národních ekonomikách, aniž by bylo potřeba vystřelit jediný výstřel.

Zatímco titulky ve finančním tisku jsou zaměřeny na Japonsko, skutečným cílem těchto politik je Čína. Jak poukázali Albert Marko a Tony Nash z geopolitického blogu "Cloak & Dagger", kolísání jenu "má hluboké důsledky, zejména pro Čínu...

Tato situace by mohla narušit plány prezidenta Si na ekonomické oživení, které je zhoršováno faktory jako jsou vysoké ceny zlata a vysoký dolar, které by mohly odvádět likviditu z čínského bankovního systému."

Podobný problém vyzdvihl ekonom Brad Setser.

„Slabší jüan není známkou síly. To povede k otázkám, zda je čínská ekonomika tak silná, jak si lidé mysleli".

Již se objevují známky pomalejšího růstu čínských výrobních a služebních sektorů a mohou potvrzovat, že to skutečně tak je.

Psali jsme:

Si Ťin-pching potřebuje, aby ekonomika jeho země vypadala odolně, a vštěpovala lidem důvěru, že "velký kompromis", který s nimi čínská komunistická strana uzavřela, stá le platí: jednostranická vláda s omezenými politickými právy výměnou za hospodářský růst a prosperitu. S tím, jak dolar drtí jen, trpí sice ekonomika Tokia, ale zároveň se otevírají příležitosti pro jeho exportní průmysl, což může podnítit přesun výrobních kapacit z Číny do Japonska.

V posledních letech jsme slyšeli o konci dominance amerického dolaru jako světové měny a nemůže být pochyb o tom, že někteří by si tento scénář přáli. Jak však poslední týdny ukázaly, zatím nemá USD sobě rovného — a Washington je ochoten tuto páku využít kdykoli to bude možné.

(nov, Unherd.com, screen: cfr)


Anketa

Uvítali byste, kdyby se šéfem Evropské komise stal maďarský premiér Viktor Orbán?

Ano 76%
transparent.gif transparent.gif
Ne 12%
transparent.gif transparent.gif
Nevím 12%
transparent.gif transparent.gif