NávodPéče o tělo

Proč se alergie v noci zhoršují?

Možná jste sami na sobě zaznamenali, že v noci se vaše alergie typicky zhoršují a některé nepříjemné projevy mohou být výraznější. Alergie se mohou zhoršovat v noci v důsledku přirozených cirkadiánních rytmů, zvýšeného počtu nočních pylů a alergenů z prostředí. Ležení může také zvýšit překrvení, které vede k závažnějším projevům alergie.

Lidé s respiračními alergiemi dobře znají úporné kýchání, svědění očí a ucpaný nos, které toto onemocnění často provázejí. U některých jedinců jsou však příznaky výraznější v noci. Osoby s alergiemi, jako je senná rýma nebo astma, mohou zjistit, že ležení zvyšuje ucpání nosu a jeho ucpání, což ztěžuje spánek. Mezi další důvody zhoršení příznaků v noci může patřit přirozený rytmus některých imunitních buněk a alergeny z prostředí.

Proč jsou alergie horší v noci?

Ke zhoršení příznaků alergie v nočních hodinách může přispívat několik faktorů.

Cirkadiánní rytmy

Cirkadiánní rytmy těla hrají významnou roli. Tyto vnitřní biologické hodiny ovlivňují různé funkce, včetně reakce imunitního systému na alergeny. Příznaky alergie mohou v důsledku těchto přirozených výkyvů imunitní aktivity vrcholit v noci.

Životní prostředí

Prostředí se samo o sobě může stát živnou půdou pro alergeny. V lůžkovinách, kobercích a čalounění se daří roztočům, zvířecí srsti a plísním, což může u jednotlivců příznaky zesílit. Také množství pylů může být nejvyšší v pozdních nočních a časných ranních hodinách, což dále komplikuje situaci alergikům na venkovní alergeny.

Poloha při spánku

Lidé mohou zjistit, že ležení zvyšuje ucpání nosu a jeho ucpání v důsledku postnazální kapavky, kdy hlen stéká z nosu do krku. To může spustit cyklus kašlání, aby se vyčistilo hrdlo, smrkání a bolesti v krku, což ztěžuje dýchání a klidný spánek.

Noční příznaky alergie

Noční příznaky alergie se mohou velmi lišit v závislosti na jednotlivci a druhu alergie. Mezi běžné příznaky však mohou patřit:

  • ucpaný nos
  • bolest v krku
  • kýchání
  • svědění nebo slzení očí
  • zvýšený kašel a sípání

Pokud příznaky alergie zasahují do spánku, může se u člověka objevit nesoustředěnost nebo pocit nadměrné ospalosti, když je vzhůru.

Souvislost se spánkovou apnoe

Existuje potenciální souvislost mezi alergiemi a spánkovou apnoe. Alergie mohou přispívat ke vzniku nebo zhoršení příznaků spánkové apnoe. Přetížení a záněty spojené s alergiemi mohou zúžit dýchací cesty a ztížit tak dýchání během spánku.

Jak zastavit alergie v noci

Zvládání nočních alergií vyžaduje mnohostranný přístup. Zde je několik tipů, jak omezit alergeny v ložnici, zmírnit příznaky a podpořit lepší spánek:

  • Odolnost proti alergenům v ložnici: Používejte antialergenní potahy na polštáře a matrace, abyste minimalizovali působení roztočů a zvířecí srsti. Pravidelně perte lůžkoviny v horké vodě, abyste zničili alergeny, a každý týden myjte nebo vysávejte podlahy a koberce. Domácí zvířata nepouštějte do ložnice.
  • Zavřete okna: Zavírejte okna a snižte množství pylů, které se dostávají do místnosti.
  • Používejte čističky HEPA: Zvažte používání vysoce účinných filtrů na částice (HEPA), které odstraňují alergeny ze vzduchu.
  • Odvlhčovače vzduchu: Udržujte vlhkost v domácnosti pod 50 %, zejména v ložnici. Pokud je k dispozici přilehlá koupelna, pusťte po sprchování alespoň na 15 až 20 minut ventilátor.
  • Výplach nosu: Před spaním používejte nosní spreje s fyziologickým roztokem nebo irigační systémy k vyčištění nosních cest.
  • Léky na alergii: Volně prodejná antihistaminika a dekongestiva na předpis mohou pomoci zmírnit příznaky. Poraďte se se svým lékařem nebo v lékárně o vhodných možnostech pro vaše potíže.

V jaké poloze je nejlepší spát při alergii?

Při nočních alergiích může spánek v určitých polohách poskytnout pohodlí. Například vyvýšení horní části těla pomocí dalšího polštáře nebo polohovatelné postele mohou pomoci snížit ucpání nosu a zmírnit příznaky.

Pro některé lidi může být vhodnější spát na zádech, aby se nedotýkali obličejem polštáře. U některých to však zvyšuje potíže, záleží tedy na vás, co je vám komfortnější.

Kdy navštívit odborníka

Pokud noční alergie přetrvávají navzdory opatřením samoléčby nebo výrazně ovlivňují kvalitu vašeho života, je čas vyhledat alergologa nebo imunologa. Tito specialisté mohou provést testování alergií, aby zjistili konkrétní spouštěče a doporučili individuální možnosti léčby. Mohou vám doporučit alergenovou imunoterapii. Ta zahrnuje vystavení jedince malým, kontrolovaným dávkám identifikovaného alergenu a postupnou desenzibilizaci imunitního systému v průběhu času. Alergenová imunoterapie přináší trvalou úlevu, a dokonce i možný dlouhodobý ústup příznaků alergie.

Obecně tedy lze uzavřít, že není ničím výjimečným, že se alergie v noci zhoršují. Alergie se mohou v noci zhoršovat v důsledku přirozených cirkadiánních rytmů, alergenů v interiéru a nočních pylů. Lidé mohou pociťovat ucpání nosu, kýchání a svědění očí.

Ačkoli je to náročné, lidé mohou noční alergie zvládnout snížením množství alergenů ve svých domovech, používáním čističek vzduchu a v případě potřeby zvážením léků na alergii. Pomoci může také spánek s vyvýšenou horní částí těla. Zkuste výše zmíněné tipy a v případě, že se vám samotným nepodaří uspět, neváhejte se poradit s odborníkem.

ZDROJ: https://www.healthline.com/health/allergies/allergies-worse-at-night
ZDROJ obrázku: Autor/ka fotografie: Karolina Grabowska: https://www.pexels.com/cs-cz/foto/zena-sezeni-pohovka-chripka-7195083/

Zdroj náhledového obrázku: Depositphotos

Prohlašujeme, že autoři ani provozovatel webu nepřebírají zodpovědnost za případné újmy způsobené využíváním léčebných metod v tomto článku. Ačkoliv jsou recepty, rady nebo léčebné metody v tomto článku a na celém webu Vitalitis.cz psány s nejlepším svědomím autora textu, jejich použití je na vlastní nebezpečí a mělo by probíhat výhradně po konzultaci s vaším lékařem.

Štítky

Jana H.

Zajímám se o sport, cestování a zdravý životní styl. Baví mě zjišťovat novinky ze světa alternativních metod ve zdravotnictví i kosmetickém průmyslu a ráda se o tyto tipy dělím i s dalšími čtenáři.

Podobné články

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Back to top button