natoaktual.cz

Summit NATO 2023

Speciální příloha
k summitu ve Vilniusu

  • natoaktual.cz
  • Zpravodajství
  • Informační centrum o NATO
  • nato.idnes.cz

  • Aliance je znepokojená škodlivými ruskými akcemi v několik zemích včetně Česka

    3. května 2024  7:33
    Severoatlantickou alianci znepokojují nedávné škodlivé aktivity na území členských států, za kterými stojí Rusko v rámci svých hybridních operací. NATO je v oficiálním prohlášení označuje za hrozbu pro alianční bezpečnost a vyzývá Moskvu, aby dodržovala mezinárodní závazky.  

    Severoatlantická aliance | foto: Lubomír Světničkanatoaktual.cz

    „Spojenci NATO jsou hluboce znepokojeni nedávnými škodlivými aktivitami na území spojenců, včetně těch, které vyústily ve vyšetřování a obvinění několika osob v souvislosti s nepřátelskou činností státu, jež se dotýká Česka, Estonska, Německa, Lotyšska, Litvy, Polska a Spojeného království,“ uvedla Aliance v oficiálním prohlášení.

    Tyto incidenty jsou podle spojenců součástí zintenzivňující se kampaně, kterou Rusko nadále provádí v celém euroatlantickém prostoru, a to i na území Aliance a prostřednictvím zástupných subjektů.

    „Jedná se o sabotáže, násilné činy, kybernetické a elektronické zasahování, dezinformační kampaně a další hybridní operace,“ konstatuje NATO s tím, že hybridní akce Ruska představují hrozbu pro alianční bezpečnost.

    Aliance proto podporuje dotčené spojence a členské země budou jednat individuálně i kolektivně, aby takové akce řešily v úzké koordinaci. NATO chce nadále zvyšovat odolnost a uplatňovat a posilovat nástroje, aby se takovým ruským akcím a hybridním útokům spojenci mohli bránit a odrazovat od nich.

    Za útokem byli ruští agenti. Policie ukončila vyšetřování výbuchů ve Vrběticích

    „Odsuzujeme chování Ruska a vyzýváme ho, aby dodržovalo své mezinárodní závazky, stejně jako je dodržují spojenci. Jednání Ruska neodradí spojence od další podpory Ukrajiny,“ stojí v prohlášení.

    Česká vláda koncem března rozšířila národní sankční seznam o proruskou zpravodajskou platformu Voice of Europe, politika a podnikatele Viktora Medvedčuka a propagandistu Arťoma Marčevského. Premiér Petr Fiala (ODS) tehdy uvedl, že sankce mají zasáhnout proruskou síť, která se v Česku pokoušela rozvíjet vlivovou operaci. Ta mohla potenciálně mít závažný dopad na bezpečnost ČR a Evropské unie.

    Proruská síť platila politikům za to, aby v evropských médiích chválili Rusko a jeho prezidenta Vladimira Putina a také publikovala protiukrajinské a protievropské materiály.

    Proruskou vlivovou síť v Praze zaměřující se na europoslance pomohla české kontrarozvědce odhalit Ukrajinská tajná služba SBU. BIS uvedla, že odhalila Ruskem organizovanou síť, která se snažila v různých evropských zemích ovlivnit volby do europarlamentu. Podle kontrarozvědky se v Praze předávala hotovost protisystémovým politikům z Německa, další peníze mířily na provoz proruského zpravodajského webu.

    Proruskou síť odhalili také v Belgii a vyšetřování probíhá rovněž v Polsku. Fiala a belgický premiér Alexander De Croo pak poslali dopis hlavám institucí Evropské unie a lídrům členských států, v němž informují o závěrech vyšetřování ruských pokusů vměšovat se do chodu Evropského parlamentu a do voleb. Píše se v něm, že pokusy o vměšování „zahrnovaly předání hotovosti, především v ČR“.

    Sněmovní komise pro kontrolu Bezpečnostní informační služby (BIS) si pak nedávno vyslechla audionahrávky, které se vztahují ke kauze německého poslance AfD Petra Bystroně a proruského portálu Voice of Europe. Na jedné z nahrávek Bystroň údajně přebírá 20 tisíc eur (přes půl milionu korun) od propagandisty Arťoma Marčevského.

    Bystroň, který je dvojkou Alternativy pro Německo (AfD) pro volby do europarlamentu, obvinění odmítá, postavili se za něj poslanecká frakce i lídři strany.

    Obvinění proti dvěma mužům z centrální Anglie podezřelým z vazeb na ruské tajné služby vznesly úřady také v Británii. Podle obžaloby plánovali útoky na podniky napojené na Ukrajinu. Pobaltské země za upozornily, že Rusko ruší v oblasti signál navigačního systému GPS, což by mohlo způsobit leteckou katastrofu.

    inc natoaktual.cz

    Barista i záchranář u kanónu

    Říjen 2019

    Poprvé v historii nechala armáda záložáky pálit z kanónů ostrými

    Dny NATO v Ostravě

    Září 2019

    Dny NATO navštívilo 220 tisíc lidí, ukázaly i nové vrtulníky pro armádu.

    Továrna na instruktory

    Červenec 2019

    Britský poradní tým s pomocí Čechů vyškolil už přes 9 500 vojenských instruktorů.

    Mraky prachu, vedro a léčky

    Červen 2019

    Jak vypadá příprava českých vojáků na misi v africkém Mali.

    Partneři portálu

    NATO PDD iDnes.cz Newton Media