Calanthe: Neobyčejná orchidej, která rozjasní každý venkovní prostor

Calanthe: Neobyčejná orchidej, která rozjasní každý venkovní prostor
Orchidej si každý představí jako krásnou květinu s nádhernými a různě barevnými květy, která disponuje vzdušnými kořeny a vyžaduje velké množství světla za oknem doma. Málokdo ví, že existuje druh orchideje, který lze pěstovat i v květináči třeba na balkóně.

Seznamte se s orchidejí Calanthe

Popis

Orchidej Calanthe je suchozemská orchidej s nádhernými květy, které mají odstíny žluté, krémové, nebo meruňkové barvy. Listy mají sytě zelenou barvu a hovoří se o nich jako o stále zelených. Listy orchideje totiž nejsou nijak náročné a přežijí každou zimu, a to i opakovaně. Samozřejmě na extrémní mrazy není Calanthe uzpůsobena. Začíná kvést zhruba v polovině května.

Vhodné podmínky

Oproti jiným orchidejím není Calanthe tak náročná, proto ji lze pěstovat i venku. Snadno se pěstuje v rovnoměrně vlhké a dobře odvodněné půdě. Obecně platí, že půda by neměla být vyschlá, ale ani podmáčená. Orchidej nevystavujte nepřetržitému slunečnímu světlu, ale ani neustálé tmě. Pro Calanthe je ideální polostín. V zimním období vydrží i teplotu -10°C. Při větších mrazech ji chraňte fólií, nebo kúrou. U této květiny si dávejte dobrý pozor na slimáky, kterým velmi chutná. Chránit ji můžete třeba šalvějí, nebo tymiánem. Tyto bylinky totiž slimákům nevoní.

Pěstování

Calanthe můžete pěstovat v podstatě kdekoliv. Může být ozdobou vašich záhonů, skleníků, ale také třeba balkónů. Záhon totiž není podmínkou pro pěstování této orchideje. Pěstovat ji můžete i na balkóně, nebo na terase v květináči, nebo jiné velké nádobě. Stačí dodržovat pár zásadních pravidel.

  • jakmile začnou na jaře rašit nové výhonky, je třeba orchidej začít pravidelně zalévat a hnojit
  • můžete ji přesadit do lehkého rašelinného substrátu
  • je třeba dávat pozor na to, jak velkou nádobu pro Calanthe zvolíte, potřebuje totiž dostatek prostoru, proto volte raději větší květináče a nádoby
  • květináč umístěte na teplé, polostinné místo
  • pravidelnou zálivku a hnojení opakujte až do doby, kdy listy začnou postupně žloutnout
  • žluté listy signalizují "zimní spánek", proto rostlinu umístěte buď do skleníku, nebo zajistěte, aby byla chráněna před silnými mrazy
  • v zimním období je Calanthe prakticky bez starosti, kořeny totiž fungují jen částečně, proto zalévání není potřeba, stačí občas pouze zavlažit substrát
Buďte při zalévání opatrní a myslete na pravidlo
Buďte při zalévání opatrní a myslete na pravidlo "vše s mírou" | Zdroj: masummerbreak / Depositphotos

Zalévání a hnojení 

U zalévání Calanthe platí pravidlo: "všeho s mírou". Zemina nesmí být vyschlá, ale ani v ní voda nesmí stát. Udržujte ji provzdušněnou a lehce vlhkou. Ke kořenům by mělo pronikat alespoň trochu slunečního světla, proto si pořiďte ideálně průsvitný květináč.

K hnojení můžete používat i přírodní hnojivo. Droždí a orchidej je vždy dobrá volba. Obsahuje totiž například vitamin B, draslík, nebo hořčík. Jako přírodní hnojivo můžete také použít rýžovou vodu. 

Koupené hnojivo musí být speciální hnojivo na orchideje a musí obsahovat především dusík, fosfor a draslík. Hnojivo aplikujte pravidelně od jara do října zhruba jednou za dva týdny a přes zimu maximálně jednou za měsíc. U hnojiva dávejte dobrý pozor na přehnojení. Orchideje mají velmi citlivé kořeny, které se mohou přehnojením snadno spálit.

Zdroje článku: