CZK/€ 24.730 -0,02%

CZK/$ 22.807 +0,05%

CZK/£ 29.013 -0,08%

CZK/CHF 24.914 -0,22%

Text: Redakce

Foto: Shutterstock

03. 05. 2024

0 komentářů

Amundi: Scénáře a prognózy výnosů aktiv pro příští desetiletí

 

V příštích deseti letech by mohlo dojít k vyššímu růstu a nižší inflaci v porovnání s dlouhodobými prognózami Amundi z roku 2023, a to díky zvýšené produktivitě v důsledku implementace umělé inteligence. Zpoždění přijímaných kroků v oblasti klimatu naopak zvýší rizika a povede k vyšším ekonomickým nákladům v období do roku 2050.

Loading



 

Výnosy v následujících deseti letech jsou ve srovnání s loňskými prognózami mírně nižší, zejména u akcií na rozvinutých trzích. Dluhopisy mají potenciál dosáhnout lepší výkonnosti než v minulém desetiletí a stát se hlavním hnacím motorem výkonnosti v rámci alokace aktiv.

U akcií dojde k reorganizaci z hlediska regionálních preferencí, přičemž se obnoví atraktivita globálních a rozvíjejících se trhů. Největší potenciál výnosu by měla nabídnout Indie, zatímco mezi rozvinutými trhy získává na atraktivitě Evropa.

Dluhopisy rozvíjejících se trhů, stejně tak reálná a alternativní aktiva, jsou atraktivní díky diverzifikačním výhodám, které si zaslouží větší pozornost v rámci strategické alokací aktiv investorů.

Nejnovější výroční publikace Amundi Capital Market Assumptions nabízí investorům aktuální prognózy pro 40 tříd aktiv, navíc letos s akciemi EM ex-China. Nové makroekonomické předpoklady zohledňují změny v trendech energetického přechodu a vliv umělé inteligence na růst produktivity. Nové očekávané výnosy pro příštích deset let jsou základem pro strategickou alokaci aktiv, která poukazuje na důležité změny v očekávání rizik a výnosů a roli různých tříd aktiv při tvorbě portfolia.

REKLAMA

Vincent Mortier, CIO skupiny Amundi, řekl: „V příštím desetiletí by mělo dojít ke změně relativní atraktivity různých tříd aktiv. Dluhopisy zůstanou pevnou základnou a jejich obnovená atraktivita se rozšíří i na rozvíjející se trhy. Preferovány by měly být také akcie EM, zejména Indie. Pozornost by měla být upřena i na evropské akcie.“

Monica Defend, vedoucí Amundi Investment Institute, dodala: „Klimatické změny, přechod na novou energetiku a geopolitické události s největší pravděpodobností povedou jednotlivé země k odlišným růstovým scénářům. Mohou se objevit noví vítězové, zatímco centrální banky budou muset zajistit rovnováhu, udržet cenovou stabilitu a přijatelné náklady na obsluhu dluhu, aby bylo možné tento přechod zafinancovat.“

Hlavní scénář 2024 – rostoucí rizika v důsledku zpoždění v oblasti politiky ochrany klimatu

V porovnání s loňskými prognózami jsme revidovali náš hlavní scénář pro rok 2024 tak, aby odrážel vývoj v oblasti změny klimatu, geopolitického napětí a potenciálního dlouhodobého dopadu umělé inteligence na globální ekonomiku. Ústřední scénář aktuálně počítá s vyšší pravděpodobností zpoždění v oblasti politiky ochrany klimatu a se zhoršenými vyhlídkami na dosažení cíle 1,5 -2 °C do roku 2050.

Tyto úpravy mají důležité makroekonomické dopady na příští desetiletí s celkově nižšími přechodnými riziky a vyššími hmotnými riziky, protože náklady jsou rozloženy do delšího časového období:

  • Centrální banky budou nuceny sladit cíle měnové politiky, vysokou míru zadlužení a potřebu relativně nízkých dlouhodobých výnosů pro financování tohoto přechodu.
  • Inflace – Naše krátkodobé prognózy týkající se inflace zůstávají nad cíli centrálních bank, ale oproti loňskému roku byly o něco sníženy, a to z důvodu rozložení výdajů spojených s přechodem na novou energetiku do delšího časového období. Ve střednědobém až dlouhodobém horizontu bude růst produktivity tažený umělou inteligencí spolu s plošným snižováním nákladů, které poženou inflaci směrem k cílům centrálních bank.
  • Růst – Na druhé straně je desetiletá úroveň růstu rozvinutých trhů revidována směrem nahoru, a to z důvodu opožděné politiky v oblasti klimatu a vybraných pozitivních účinků plynoucích z nástupu umělé inteligence. Předpokládáme, že toto zavádění bude postupné vzhledem k nutnosti posoudit sociální a energetické náklady AI. Po roce 2050 by měla růst snížit vyšší hmotná rizika způsobená extrémními klimatickými událostmi a slábnoucími účinky umělé inteligence.
  • Roční hospodářský růst rozvíjejících se trhů bude v letech 2024-2033 v průměru o 2,3 % vyšší než růst DM. Tato růstová výhoda se bude v následujících dvou desetiletích snižovat, neboť cesta k dosažení čisté nuly se pro EM jeví náročněji. Z přechodu však těží i některé EM země, například Chile a Indonésie, které jsou bohaté na vzácné nerostné suroviny.
  • Daň z uhlíku by měla mít významný dopad na růst a inflaci, což by se mohlo dotknout zejména domácností v EM a domácností s nízkými příjmy. Základem pro zdanění uhlíku je zajištění spravedlivého procesu přechodu.

Strategická alokace aktiv: diverzifikace v centru pozornosti díky novým třídám aktiv

Očekávané výnosy pro následujících deset let jsou v průměru o něco nižší ve srovnání s loňskými očekáváními, nicméně pozorujeme změnu v relativních preferencích tříd aktiv. Nižší očekávané výnosy a vyšší volatilita budou mít také významné dopady z hlediska strategické alokace aktiv.

  • Reorganizace profilů tříd aktiv. Po loňském silném návratu zůstává dlouhodobý pohled na vysoce kvalitní dluhopisy pozitivní. EM dluhopisy, hedgeové fondy a private debt jsou třídy aktiv, které nabízejí nejatraktivnější potenciál výnosu při středním riziku. Mezi akciemi rozvinutých trhů by měl americký trh zaostávat (5,6% anualizovaný očekávaný výnos v příštích 10 letech), a to z důvodu drahého ocenění, zatímco ex-Japan a evropské akcie mohou nabídnout vyšší výnosy (kolem 6,5 %). Indické akcie, EM ex-China a private equity vynikají jako třídy aktiv s nejvyšším potenciálem výnosu (nad 7 %). Očekáváme, že vítězi globálních sektorů budou zdravotnictví, IT a komunikační služby a finanční sektory.
  • Diverzifikovanější strategická alokace aktiv. Portfolia budou muset být ještě více diverzifikována, aby se vyrovnala s vyšší očekávanou volatilitou rizikových aktiv a zvýšila potenciál výnosu. Za hlavní hnací motor portfolia nadále považujeme dluhopisy, zejména vysoce kvalitní aktiva. Vyšší volatilita akcií bude vyžadovat, aby investoři hledali další zdroje diverzifikace, například dluhopisové nástroje EM.
  • Reálná a alternativní aktiva v centru pozornosti. Reálná a alternativní aktiva pomohou zlepšit dlouhodobý profil rizika a výnosu portfolia a zaslouží si přibližně 20 % v rámci alokace. Hedgeové fondy a private debt jsou upřednostňovány u investorů, kteří preferují menší riziko, zatímco akcie jsou určeny pro investory s vyšším rizikovým apetitem. Infrastruktura je dobrým diverzifikačním nástrojem, který by mohl těžit z významných investic zaměřených na zmírnění dopadů změny klimatu a přizpůsobení se této změně.

Loading

Vstoupit do diskuze 0 komentářů

Zdroj a více informací: CII750.cz

 


Související články

Tři nejslibnější akcie generativní AI s malou tržní kapitalizací pro drobné investory

Trh podnikové umělé inteligence zaznamená do konce desetiletí složenou roční míru růstu (CAGR) ve výši 34 %. Růst trhu bude podpořen potřebou generativních aplikací umělé inteligence, jako jsou mimo jiné chatboti, virtuální asistenti, rozpoznávání řeči a zpracování přirozeného jazyka. Předpovídá společnost Grand View Research.

Text: Redakce

Foto: Shutterstock

24. 05. 2024

Ovlivní rekordní cena zlata i úroky hypoték v Česku?

Ekonomové u nás i v zahraničí vedou veledůležitou debatu o možné trvalejší změně úrovně přirozené úrokové míry (r*). Zvyšuje se oproti letům před covidem, nebo ne? Pro její zvýšení hovoří i rekordní zadlužování Spojených států, které podle některých expertů staví na hlavu zavedenou logiku provádění monetární politiky. Proti […]

Text: Redakce

23. 05. 2024

Do bitcoinu už investuje největší banka v EU či penzijní fond z USA

Do letos spuštěných bitcoinových fondů v USA vskutku mocně investují nejen drobní investoři. Ve větším objemu do bitcoinu skrze dané fondy ke konci prvního čtvrtletí jejich existence, tedy ke konci letošního března, investovalo hned 937 institucionálních hráčů, čili profesionálních finančních domů a firem. Když začínaly tytéž fondy […]

Text: Redakce

Foto: Shutterstock

22. 05. 2024


Diskuze k článku

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna, vyžadované informace jsou označeny hvězdičkou.

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *