ČNB snižuje sazby na 5,25 %, ale jejich trajektorii reviduje prudce vzhůru

byznys

ČNB ve čtvrtek poměrem 7:0 snížila úrokové sazby o dalších 50bps z 5,75% na 5,25%.

ČNB snižuje sazby na 5,25 %, ale jejich trajektorii reviduje prudce vzhůru
Aleš Michl, guvernér České národní banky
3. května 2024 - 09:20

Nová prognóza však současně přinesla vyšší očekávanou trajektorii sazeb a od dalšího zasedání indikuje “opatrnější” snižování sazeb po 25bps - na konci roku tak prognóza předpokládá 3měsíční PRIBOR na úrovni 4,30 %, což je výrazně více než v únoru (2,93 %), komentuje Jan Bureš, hlavní ekonom Patria Finance.

Posun trajektorie sazeb směrem vzhůru jsme sice předpokládali, a to hned z několika důvodů - vzhledem ke slabší koruně, vyššímu HDP (revize z 0,6 % na 1,4 %) a vyšším očekávaným sazbám v zahraničí. Míra navýšení trajektorie sazeb nás však překvapila. Navíc je třeba vzít v potaz, že bankovní rada i směrem k nové “jestřábí” prognóze komunikuje spíše pro-inflační rizika.


A kromě toho nová prognóza počítá stále s neutrální sazbou na 3,0 % (1 % reálná + 2 % inflační očekávání), vůči čemuž se většina bankovní rady bude podle guvernéra pravděpodobně vymezovat - finální destinaci v průměru vidí spíše v blízkosti 3,5 %.



To vše jsou faktory, které mohou vést v následujících měsících k výraznější opatrnosti při snižování úrokových sazeb. Předpokládáme proto již pouze jedno snížení sazeb o 50bps (v červnu) a následně snížení o 25bps v srpnu, září, listopadu a prosinci na 3,75 % na konci roku 2024. Odhad sazeb pro konec roku 2025 ponecháváme na 3,50 %.

Rizika jsou vychýlena po dnešním zasedání spíše směrem k vyšší trajektorii sazeb v tomto roce. Na druhou stranu prvotní reakce koruny na zasedání ČNB byla natolik pozitivní, že začíná být oproti nové prognóze naopak silnější (25,00 versus 25,20 EUR/CZK) a může rychle přestat hrát roli “pro-inflačního” rizika.

(rp,prvnizpravy.cz,foto:arch.)


Anketa

Uvítali byste, kdyby se šéfem Evropské komise stal maďarský premiér Viktor Orbán?

Ano 76%
transparent.gif transparent.gif
Ne 12%
transparent.gif transparent.gif
Nevím 12%
transparent.gif transparent.gif