Neděle , 19. 05. 2024

Ivo

Jiřina Bohdalová, “Nesmrtelná teta”, slaví 93. narozeniny

Legendární Jiřina Bohdalová, stálice české kultury, prokazovala svůj talent ve filmových a televizních rolích po mnoho desetiletí. Dnes, 3. května, slaví své 93. narozeniny. I přes svůj věk zůstává stále společensky aktivní a svou přítomností obohacuje českou kulturu.
Bohdalová
Nesmrtelná teta, Jiřina Bohdalová, slaví 93. narozeniny.

03. 05. 2024

03. 05. 2024

Bohdalová a její cesta k divadlu

Herečka začala svou uměleckou cestu v Ostravě, po návratu do Prahy byla přijata na DAMU. Již během studií vystupovala po boku Jana Wericha a později se stala členkou Divadla na Vinohradech, kde působí od roku 1967. V roce 1985 byla oceněna titulem zasloužilá umělkyně.

Filmová kariéra

Jiřina Bohdalová se proslavila řadou filmových rolí, jako například “Dáma na kolejích” (1966), “Ucho” (1969), “Ženu ani květinou neuhodíš” (1967) a “Světáci” (1969). Za své filmové role obdržela Českého lva za filmy “Nesmrtelná teta” (1993) a “Fany” (1995).

Televizní kariéra

Diváci ji mohli vidět v populárních seriálech jako “Muž na radnici” (1976), “F.L. Věk” (1971), “Chalupáři” (1975), “My všichni školou povinní” (1984), “Létající Čestmír” (1984), “Cirkus Humberto” (1988), “Přítelkyně z domu smutku” (1993), “Četnické humoresky” (2000) a “Pojišťovna štěstí” (2004-2008). Kromě své herecké kariéry se Bohdalová etablovala i jako milovaná vypravěčka dětských pohádek a večerníčků, mezi které patří “Pohádky ovčí babičky” (1966), “Broučci” (1967), “Pohádky z mechu a kapradí” (1971, 1999) a “Rákosníček a hvězdy” (1976). Díky svému výjimečnému talentu a schopnosti zaujmout publikum všech věkových skupin byla Jiřina Bohdalová pravidelně oceňována jako nejoblíbenější herečka v anketě TýTý.

Bohdalová
Helena Růžičková a Jiřina Bohdalová v televizním seriálu “Přítelkyně z domu smutku”

Osobní život a rodina

Jiřina Bohdalová je matkou herečky Simony Stašové, se kterou sdílí herecké povolání. V osobním životě prožila několik významných vztahů, včetně manželství s hercem Radoslavem Brzobohatým, který skončil rozchodem po vstupu Hany Gregorové do jejich života. Nedávno byla ve vztahu s podnikatelem Ľubomírem Fockem, který byl v roce 2022 zatčen a obviněn z korupce, jak informoval server Seznam Zprávy. Tento vztah, původně popisovaný jako přátelský, byl předmětem veřejného zájmu.

Bohdalová
Jiřina Bohdalová stále navštěvuje společenské akce a zde je zachycena v doprovodu svého vnuka a jeho přítelkyně

Aktivní život po devadesátce

I ve vyšším věku se Jiřina Bohdalová aktivně účastní veřejného života, je známá svými kulinářskými a zahradnickými dovednostmi, které prezentuje v pořadu, který do dnešních dnů uvádí “Hobby naší doby”.

K TÉMATU  Beverly Hills 90210 aneb fenomén devadesátek. Jak dnes žijí herci?

MOHLO BY SE VÁM HODIT

Alena Vránová a Audiokniha roku 2023: Výjimečný výkon ve výjimečném díle

Peter Nagy oslavil 65 let! Plánuje velký koncert v pražské Lucerně

Zdroje článku:
Doporučujeme
sdílet
tisknout
mohlo by vás zajímat

Témata pro vás

Výběr článků

Jsou potraviny, které si vychutnáte pouze ve slané nebo sladké verzi. A pak jsou mezi námi takové, ze kterých si připravíte snadno obojí. Stačí jen obměnit suroviny, zapojit fantazii, najít ten správný recept a lahodné jídlo je na světě. Které potraviny připravíte v obou variantách? Mrkněte na ně!
Léky nejsou jenom ty, které prodávají v lékárně. Které jsou plné chemie. Je tu ještě možnost přírodní léčby.
Vlastnoručně vyrobené vánoční dekorace mají hned několik pozitiv. Budou jedinečné a originální, přizpůsobíte je dokonale svým představám a navíc ušetříte. K tomu všemu budete mít z jejich tvorby skvělý pocit, obzvlášť v případě, že vám je pochválí nějaká návštěva. Inspirujte se nějakým nápadem!
Stojany na víno ze dřeva i kovu, na stěnu nebo na bar v kuchyni. Slouží nejen jako praktické uložení vína, ale také jako originální designový prvek. Patří mezi věci, které vybíráte spíše podle stylu
Téměř každá žena se chce líbit. Minimálně sobě, některé i svému partnerovi. Co to pro ni znamená? Mít zejména pěkně upravené vlasy, případně nehty, obličej s jemným make-upem a oblečení, které podtrhne její osobité kouzlo. Problémem je, že spousta žen vůbec netuší, jaký je jejich styl oblékání. A tak různě experimentují – a není to prostě ono.
Pandemie koronaviru přesunula učebnu – a kancelář – v dohledné budoucnosti do online režimu, což znamená, že vaše děti potřebují mnohem více pozornosti a vašeho času. Karanténa je docela náročná na zábavu dětí, ale sedět pořád u tabletu není způsob, jak trávit tento čas doma.
Pracujete doma? Potom dobře víte, že potřebujete pracovní stůl, tedy místo, které je určené přímo pro vaši práci. Ten může mít spoustu podob a tvarů, ale hlavním je styl, jakým zapadá do vašeho interiéru. Někdo dá přednost jednoduché čisté desce, jiný si zase představuje klasické masivní dřevo s šuplíky nebo poličkami. Stačí si vybrat ten svůj, u kterého vám vše půjde jako po másle.
Když v supermarketech udeří akce, sáhneme na dno prasátek a namíříme si to střemhlav na nákupy. Všechno, co lze schovat do mrazáku, nakoupíme za akční ceny, protože v opačném případě bychom za dané zboží utratili dvojnásobek. To samé platí i v případě masa. Když je za skvělou cenu, nabereme ho kila a pustíme se do zamrazování. Jenže co udělat v okamžiku, kdy ho chceme zpracovat?
Svatba je přelomovým a krásným dnem v životě. Aby byl svatební den nezapomenutelný zejména pro nevěstu a ženicha, je důležité zvolit i tu správnou hudbu. Výběr svatebních písní ovšem není žádná legrace. Co si nevěsty nejčastěji přejí a co se aktuálně hraje? Vyzpovídali jsme DJ, který má v tomhle směru mnohaleté zkušenosti. A zeptali jsme se i samotných nevěst.
Dávkovač krmení pro pejsky si zvládnete vyrobit vlastnoručně doma. Je převážně z kartonu a vypadá i funguje báječně! Pokud má váš pejsek nenasytný apetit a je dost chytrý na to, aby si stále přisypával, dávkovač možná nebude to pravé. Postavit si ho ale můžete i pro kočky. Inspirujte se tímhle povedeným DIY nápadem.
Liběna Rochová, přední česká módní návrhářka, zakladatelka Studia LR, ale také vedoucí Ateliéru designu oděvu a obuvi na Vysoké škole uměleckoprůmyslové v Praze. Svoji tvorbu představila celému světu. V Paříži, Lyonu, Vídni, Düsseldorfu, New Yorku, Los Angeles, Bombaji, Dillí a v mnoha dalších destinacích. Jak se k módní tvorbě dostala a jaké překážky musela překonat?
Slyšeli jste už o zázraku jménem Yoni vajíčko? Pokud ne, my vám ho rádi představíme. Zaměříme se na účinky, které má na ženské tělo, na správné používání i na jeho historii. V našem přehledném článku se dozvíte, jaké zázraky tento elegantní kamarád pro ženy dokáže s myslí, tělem a jak působí na celkové zdraví.

Výběr článků

Medovina byla kdysi nápojem novomanželů, protože med je prý skvělé afrodiziakum. Samozřejmě, díky vysoké koncentraci cukrů totiž ničí v buňkách bakterie a navíc obsahuje minerály, pyly, proteiny, vitamíny a aminokyseliny, které jsou tělu velmi prospěšné. A takových potravin je mnohem víc. Opravdu vás nabudí na sex?
Když si prohlížíte své fotky z dovolené, rozhodně nevypadáte jako módní ikony z časopisů a sociálních sítí? Poradíme vám zaručené fígle módních blogerek. Rozhodně zapomeňte na to, že nejste fotogenická. Jen musíte zaujmout tu správnou pózu a úhel - a výsledek bude úchvatný! Už se těšíte na nové fotky?
Můžete lásku ovlivnit tím, co naservírujete k obědu? Přísloví, že láska prochází žaludkem, má určitě svůj význam. Jídlo je totiž jeden ze způsobů, jak zapůsobit na partnera, uklidnit ho nebo povzbudit pro další partnerské aktivity. A také společně strávit denně klidný čas.

Nepřehlédněte

Datum 26.8. 2022 se vryje do paměti spoustě z nás. Ten den totiž náš svět navždy opustila oblíbená zpěvačka, herečka, moderátorka i textařka Hana Zagorová. Pojďme na ni společně zavzpomínat a připomenout si její kariéru i osobní život. Ne vždy byl totiž její život procházkou růžovým sadem, ale přesto jsme na její tváři vždy mohli spatřit úsměv.
Madonna, nejslavnější popová ikona od začátku 80. let až do současnosti plní sociální sítě fotografiemi, nad nimiž v poslední době zdravý rozum skutečně žasne. Zpěvačka se zřejmě nehodlá smířit s přirozeným procesem stárnutí a chce si i nadále zachovat svou dokonalou image. Má tohle ale být ještě náš vzor hodný následování?

Odebírat novinky

Přihlásit se

Jestě nemáte účet? Zaregistrujte se zde.

Nahlásit článek