Domácí želatina pro růst rostlin (funguje to?)

Potravinová želatina má dlouhý seznam výhod, ale jedna z nejméně známých je pro rostliny v zahradě. Neochucená želatina je dříč pro udržení zdravých a prosperujících rostlin a měla by být součástí sady nářadí každého zahradníka.

Co je to vlastně želatina?
Čistá želatina je sloučenina bez chuti vyrobená z kolagenu, přirozeně se vyskytujícího tělesného proteinu, který chrání kosti, kůži a další strukturální tkáně. Výrobci používají při výrobě komerčních želatinových produktů živočišný kolagen. Západní Evropa je světovým lídrem ve výrobě želatiny a produkuje téměř 40 % nabídky.

Želatina má dlouhou historii jako kosmetické ošetření pro zpevnění pokožky, ale její přínosy pro tělo sahají daleko za povrchovou úroveň. Výzkum ukázal určité zlepšení podmínek pro lidi žijící s artritidou a osteoporózou, když se želatina přidává jako pravidelná součást stravy. Sportovci také používají želatinu ke zkrácení doby zotavení po intenzivním tréninku, protože proteiny v želatině pomáhají tělu opravit poškozené tkáně.

 

Základní rostlinné živiny
Existuje 16 základních živin, které rostliny potřebují, aby rostly co nejlépe. Tyto živiny jsou nezbytné pro to, aby rostlina dokončila svůj životní cyklus. Vědci rozdělili tyto živiny do tří hlavních skupin podle úrovně jejich potřeby. Tyto tři skupiny jsou primární, sekundární a mikroživiny.

Primární rostlinné živiny
Primární živiny jsou pro přežití rostliny nejdůležitější: kyslík, uhlík, dusík, vodík, draslík a fosfor. Primární živiny poskytují zásadní podporu pro funkci enzymů rostlin a pomáhají při růstu rostlinných buněk.

Sekundární rostlinné živiny
Sekundární rostlinné živiny, vápník, síra a hořčík, se nazývají sekundární, protože jsou potřeba v menším množství než primární živiny. Sekundární rostlinné živiny pomáhají rostlině tím, že kontrolují pH půdy a činí ji příznivější pro růst rostlin. Rostlina také využívá vápník pro zvýšení buněčné struktury.

Rostlinné mikroživiny
Mikroživiny jsou zinek, měď, chlor, mangan, železo a bór. Tyto prvky napomáhají nepříznivým reakcím rostlin na stres prostředí, ovlivňují růst rostlin a produktivitu.

Jak se k tomu všemu hodí želatina?
Neochucená želatina slouží jako přírodní, organické hnojivo již řadu let, především díky vysokému obsahu dusíku. Vzhledem k tomu, že dusík je jednou z primárních základních živin pro rostliny, je želatina skvělým způsobem, jak pomoci vašim rostlinám splnit tento životně důležitý požadavek.

Dusík je kritickou součástí chlorofylu, který poskytuje rostlinám jejich zdravou zelenou barvu a absorbuje energii během fotosyntézy, aby podpořil růst a zralost rostliny. Želatina funguje dobře jako neznečišťující, nehořící zdroj dusíku.

 

Funguje dobře pro začínajícího zahradníka
Jednou z vlastností, díky kterým je želatina pro zahradníka tak prospěšná, je její povaha „časového uvolňování“. Jakmile je zahrada ošetřena želatinou, mohou rostliny uchovávat veškerý dusík, který není aktuálně potřeba, dokud to nebude potřeba. Tato kvalita funguje dobře pro nové zahradníky, protože snižuje pravděpodobnost nevratného poškození rostliny přehnojením.

Opatrně s rajčaty
Zatímco neochucená želatina funguje jako hnojivo pro většinu rostlin velmi dobře, existuje několik míst, kde se její použití nedoporučuje. Přestože u plodonosných rostlin, jako jsou rajčata nebo jahody, dojde ke zvýšení velikosti rostlin a listů, bohužel se to nepromítne do zvýšeného výnosu. Případné přebytečné živiny slouží ke zvětšení velikosti rostliny, nikoli ke zvýšení množství plodů.

Jak používat želatinu na zahradě
Výroba želatinového rostlinného hnojiva není obtížná a lze ji dokončit za méně než pět minut. Bude to vyžadovat litr vody, odměrku, jednolitrovou nádobu a obálku neochuceného želatinového prášku.

Želatinový prášek lze zakoupit v nejbližším supermarketu v uličce na pečení.

Začněte odměřením jedné čtvrtiny šálku vody do jedné čtvrtinové nádoby. Poté vyprázdněte obsah želatinového obalu do nádoby a zamíchejte, aby se prášek zcela rozpustil. Před přidáním dalšího šálku vody do směsi nechte směs jednu až dvě minuty usadit.

Jakmile je směs čirá, bude bezpečné přidat zbytek vody do nádoby. Hnojivo je nyní připraveno k použití. Tento proces by se měl opakovat každý měsíc, aby byly rostliny zdravé a silné.

Během tří až čtyř dnů by měl být u rostlin patrný rozdíl s menším žloutnutím a zvýšeným leskem na listech.

Hnojivo bude fungovat celoročně na pokojové rostliny a může být vyrobeno ve významnějších množstvích pro hnojení venkovních zahrad. Želatinové hnojivo se neabsorbuje do země při nižších teplotách a nedoporučuje se používat, když je teplota nižší než 50 stupňů F.

Výroba a používání vašeho organického hnojiva pozitivně ovlivní zdraví vašich rostlin a zdraví vašeho životního prostředí.