Sezona rebarbory není dlouhá, trvá pouze jeden měsíc, a to od poloviny května do půlky června. Po zbytek roku není rostlina vhodná ke konzumaci. Rebarbora je bohatá na vitamíny a jsou jí připisovány i léčivé účinky. Tato jarní zelenina s příjemně nakyslou chutí se skvěle hodí například pro přípravu dezertů a moučníků. Přinášíme vám snadný a rychlý recept na krémový dezert do skleničky.

Reveň kadeřavá neboli rebarbora má několik benefitů pro naše zdraví. Je zdrojem vitamínů, obsahuje také další antioxidanty a minerály. Rebarbora pomáhá tělu zbavovat se škodlivin a podporuje činnost střev. Má však i svá úskalí, na která je důležité myslet a s konzumací rebarbory to příliš nepřehánět.

Rostlina poutá pozornost velkými listy, ty však obsahují jedovaté látky a nejsou proto určeny ke konzumaci. Z rebarbory se používají řapíky, které mají v kuchyni široké využití. Dají se z nich připravit sladké dezerty a moučníky, sirup, marmeláda, a dokonce i gin!

Podobně jako listy, i řapíky reveně obsahují kyselinu šťavelovou, i když v mnohem menším množství. Tato kyselina je tělu prospěšná, ovšem pouze v omezeném množství! Proto to s pojídáním rebarbory nepřehánějte a dopřávejte si ji pouze jako zpestření jarního jídelníčku.

Komu však reveň nedělá vůbec dobře jsou lidé trpící problémy s ledvinovými a močovými kameny či osteoporózou. Ti by se měli rebarboře vyhnout obloukem, podobně jako těhotné ženy a menší děti.

Recept na rebarborový dezert do skleničky

Snadný a rychlý recept na lahodný dezert, který kombinuje krémovou konzistenci mascarpone s nakyslou chutí reveně.

Budete potřebovat: 800 g rebarbory, 250 g mascarpone, 150 g krupicového cukru, 5 lžic mléka, lžičku nastrouhané pomerančové kůry (nejlépe v bio kvalitě), sáček vanilkového cukru a 250 g polotučného tvarohu

Postup:

1. Rebarboru omyjeme, zbavíme tuhých konců a vláken. Nakrájíme ji na malé kousky a vložíme do rendlíku. Zeleninu zasypeme cukrem, přidáme pomerančovou kůru, 3 lžíce vody a necháme ji 5 minut povařit.

2. V míse smícháme mascarpone a tvaroh se zbytkem cukru, s vanilkovým cukrem a mlékem.

3. Do skleniček vrstvíme postupně krém a vychlazený rebarborový kompot. Poslední vrstva bude krémová. Ozdobit ji můžeme například opraženými oříšky či zbytkem kompotu. Dezert uložíme alespoň na 20 minut do lednice, a poté ho můžeme servírovat.   

 

 

Foto: Depositphotos

 

Redakce magazínu ŽENY DÍVKY.

ZANECHAT ODPOVĚĎ

Napište svůj komentář
Vaše jméno