Koláž na parodickém webu, kterou nechala vyrobit ODS, ale jako zadavatel a zpracovatel jsou uvedeni celé SPOLU

Koláž na parodickém webu, kterou nechala vyrobit ODS, ale jako zadavatel a zpracovatel jsou uvedeni celé SPOLU Zdroj: ceskoprotebevsecko.cz

Bartkovský: Když se ODS chová hůř než ANO. Voliči SPOLU by měli nahlas říct, že tohle do politiky nepatří

Nebyl to pro koalici SPOLU úplně dobrý týden. Lidovci nejprve navrhli více zdanit bezdětné, aby druhým dechem dodali, že nechtějí danit tiché víno. TOP09 odvolala „neviditelnou“ ministryni pro vědu a výzkum, aby na její místo nominovala akademika, jehož publikační činnost je otřesná. A celé to završila ODS. Nejprve hloupou antikampaní, kdy hnutí ANO přemalovali české vlajky na ruské, pak mlčením k naprosto skandálním výrokům Pavla Novotného na sociálních sítích. Kdo by rozhodně neměl mlčet, jsou jejich voliči. Měli by jasně říct, že tudy cesta opravdu nevede.

Psal se rok 2014. Ve Strakově akademii seděla vláda Bohuslava Sobotky s Andrejem Babišem na postu ministra financí. Česko mělo za sebou skandál s koncem Nečasovy vlády a předčasné volby. Marek Eben tehdy prohlásil, že doba zhrubla a nastává „Čas holin“, jak se jmenovalo album, které nahrál se svými bratry. Od té doby uplynulo 10 let a čas holin nekončí. V politickém bahně jsme stále hlouběji a hlouběji.

Současné strany vládnoucí pětikoalice spolu málo mluví. Jednotlivé subjekty vystřelují návrhy zákonů bez vzájemné debaty a pak se o nich hádají. Opoziční strany ANO a SPD zase mělní politickou debatu do naprostých banalit, lží a osobních útoků. Téměř nesledovatelnými se staly nedělní debaty a jiné politické duely, kdy na sebe obě strany křičí emotivní nesmysly místo debaty o reálných problémech. V populisticky deformovaném prostředí, které tu máme už od covidu a které se krizemi a válkou na Ukrajině prohlubuje, se skutečně vládne těžce. Ale není to nic nového, a kdo chce vládnout jinak, než jak to předváděla vláda Andreje Babiše, musí to být schopen dokázat.

Pominu teď, co se dělo u lidovců a TOP09, i když i to si samozřejmě zaslouží pozornost a budu se věnovat pouze posledním přešlapům ODS. Je to nejsilnější vládní strana, kterou ostatně reprezentuje i premiér. Přijde mi naprosto neuvěřitelné, že se tradiční politické uskupení, které v Česku funguje skoro tak dlouho, jako jsem já osobně na světě, nechá zatáhnout do absurdního bahna a ještě se v něm spokojeně rochní. Mám na mysli právě výroky Pavla Novotného a antikampaň se zaregistrováním webu se stejným názvem, jakým je slogan hnutí ANO do eurovoleb.

Jsem si dobře vědom toho, že Pavel Novotný má na chod, program a strategii ODS stejný vliv, jako má na chod svého hnutí každý člen ANO, který se nejmenuje Andrej Babiš. Svou pozicí na sociálních sítích i mediálním pozadím má ale na společnost mnohem větší dopad než řadový člen či lokální politik. Je to influencer, a jedna z nejvýraznějších tváří strany. Která se ale neumí chovat. Nyní napsal na sociální sít Twitter pod fotku, kde se Felix Slováček vyfotil s komunistkou Kateřinou Konečnou, naprosto otřesné věci o zdravotním stavu Slováčkovy dcery Anny. Bylo to něco tak neuvěřitelného, že to nemíním reprodukovat, dohledat to lze snadno.

Novotný nakonec status smazal a při pokusu o omluvu stihl poslat ještě své odpůrce „do pr*ele". Velká část voličů pětikoalice se ho jala obhajovat, ale tohle prostě obhajovat nejde. Překročilo to veškeré meze slušnosti. Mělo by přijít jasné odsouzení těch slov i od čelních představitelů ODS, protože takhle politická kultura prostě vypadat nemá. Je to prostě jen hnus. Zbytečný, malý, zlý hnus, který podobnými útoky na rodinné příslušníky přinesl do politiky Andrej Babiš a jeho zaměstnanci, ale který by rozhodně neměl nikdo napodobovat.

Tohle je prostě červená linie, za kterou politici jít nesmí. Kdyby se podobných slov dopustil kdokoli z ANO či SPD, a že i od nich občas zaznívají opravdu sprosté osobní útoky na politické souputníky, je to právě tradiční strana typu ODS, která má jasně říct, že tohle se prostě ve společnosti tolerovat nebude. Část českého elektorátu sice slyší na agresivní hesla křičená vůdcovským tónem na Václavském náměstí, ale opravdu to není většina.

Podobně bizarní mi pak přijde i obhajování „antikampaně“ ODS, která si zaregistrovala doménu ceskoprotebevsecko.cz. Slogan hnutí ANO do eurovoleb změnila na Rusko pro tebe všecko a pod tím napsala, aby lidé raději volili SPOLU. Andrej Babiš využil před prezidentskou kampaní podobnou taktiku, když falešnými plakáty tvrdil, že jej podporuje Petr Fiala či Markéta Pekarová Adamová. A také mu za to soud nařídil se omluvit. Kouzelná věta „došlo whatsappem“ totiž není a neměla by být všemocná. A neospravedlňuje šíření pomluv.

Aby bylo jasno. Mně nevadí antikampaň. Jsem sice otrávený z toho, že se politická debata smrskla jen na Antifiala vs. Antibabiš a neřeší se dlouhodobé problémy v infrastruktuře, zdravotnictví, školství či s důchody, ale budiž, efektivitu mají vyhodnotit voliči ve volbách. V době války s Ruskem, které je Česko součástí, ale není chytré, vkusné ani vtipné nálepkovat politiky hnutí ANO ruskými vlajkami. Souhlasím, že poslední video Andreje Babiše namířené proti Ukrajině a české iniciativě na nákup munice je také odporné, ale dalo se k němu vyjádřit bez využívání stejně podlých zbraní, ke kterým sám Babiš sahá. Rusové jsou opravdová bezpečnostní hrozba a není na místě ji zlehčovat. Tady by šéf ODS Petr Fiala mohl poslouchat svého bezpečnostního poradce Tomáše Pojara, který na konferenci NATO varoval, ať nevidíme Rusa za každým stromem. Falešným upozorňováním na „ruské kolaboranty“ jen otupujeme veřejnost před těmi opravdovými. Snad bude tento týden pro celou koalici SPOLU poučením. Když se totiž všichni politici budou chovat jako Andrej Babiš nebo Tomio Okamura, proč by měli Češi vůbec chodit k volbám?