Představte si tu pravou zimní idylu: bílá krajina, mrazy a vůně vařícího se jídla, která se line z kuchyně. To všechno je spojeno s Josefem Ladou, ikonickým českým malířem, který svými obrázky zachytil krásu venkovského života. Jeho díla nejenom že oživují vzpomínky na staré časy, ale i na tradice a recepty, které byly tehdy běžné.

Podívej se na recept z tvorby YT kanálu Těhotnej kuchař – Kuře pečené po venkovsku

Zdroj: Youtube

Zde jsou ingredience, které budete potřebovat:

1 celé kuře
2 cibule (nakrájené na proužky)
2 mrkve (nakrájené na kolečka)
2 stroužky česneku (nasekané)
2 lžíce sádla nebo oleje
1 lžička kmínu
1 lžička majoránky
sůl a čerstvě mletý černý pepř
1 šálek kuřecího vývaru nebo vody
libovolná příloha

Postup

Nejprve předehřejte troubu na 180 °C a poté v misce smíchejte kmín, majoránku, sůl a pepř – tato aromatická směs se stane marinádou pro vaše kuře, které následně důkladně očistíte a potřete jí z obou stran.

V pekáčku pak rozehřejte sádlo nebo olej a na něj vrstvěte nakrájenou cibuli, mrkev a česnek, vytvoříte tak základ pro pečení. Na tuto aromatickou základnu pak položte marinované kuře a přilijte kuřecí vývar nebo vodu, aby se celý pokrm prošpikoval chutí.

Poté pekáček zakryjte a vložte do předehřáté trouby, kde kuře pečte přibližně 1,5 až 2 hodiny. Během pečení je důležité pravidelně polévat kuře vývarem a občas promíchat zeleninu, aby se chutě pěkně prolnuly.

Občas také otočte kuře a zkontrolujte, zda je již dostatečně měkké – kuře je totiž hotové, až se jeho maso snadno odděluje od kosti, což zaručuje dokonalou šťavnatost a chuť.

Související články

Zdroj: vlasta.cz