Ukrajinské síly ustoupily západně od Berdyči

Přidat na Seznam.cz

Mluvčí chortycké operačně-strategické skupiny vojsk řekl, že došlo ke stažení ukrajinských jednotek západně od Berdyči kvůli záchraně zdraví a života vojáků, uvádí server UNIAN.

Ústup ukrajinských jednotek z oblasti potvrdil o víkendu také vrchní velitel ozbrojených sil Oleksandr Syrskij, píše deník The Moscow Times. Právě oblast Berdyči považuje za nejkomplikovanější část frontové linie. Syrskij připustil jisté taktické úspěchy Rusů v této oblasti.

Nazar Vološyn okomentoval, že ukrajinské jednotky byly přesunuty na bezpečnější místo na západ od Berdyči, Semenivky a Novomykhailivky. Důvodem bylo zničení pozic ukrajinských obránců v této oblasti.

,,Ponechání personálu v této oblasti by bylo hrozbou pro život a zdraví naší armády,“ vysvětlil Vološyn.

Jak bylo poznamenáno, ustoupení z pozic automaticky neznamená nepřátelské odražení. Podle Vološyna v krajině nebyl opěrný bod, kterého by se dalo chytit. Už kvůli tomu ukrajinské síly své pozice v oblasti opustily. V každém případě to prý neznamená, že Rusové znovu dobyli Berdyči.

Rusko hlásí dobytí Berdyči

Ruská propaganda RIA Novosti však hovoří jinak. Ministerstvo obrany uvedlo, že vesnice Berdyči byla ruskými silami zcela „osvobozena“. Obec se nachází na jedné z klíčových silnic pro zásobování ukrajinské armády, kvůli údajnému dobytí však je její logistická funkce výrazně narušena.

Zdroj: UNIAN, RIA Novosti, The Moscow Times