Hypotéky zlevňují. Nazrál čas na nákup nemovitosti?

Dobrá zpráva pro všechny, kdo uvažují o hypotéčním úvěru. čtvrteční zasedání bankovní rady České národní banky (ČNB) přineslo nové snížení úrokových sazeb o půl procentního bodu. Základní úrok se dostal na hodnotu 5,25 procenta, a je tedy na nejnižší úrovni za poslední dva roky.
Má cenu s nákupem nemovitosti ještě vyčkávat, nebo pro něj nazrál ideální čas právě nyní? Ilustrační foto: Depositphotos.com

Inflaci se daří držet kolem dvouprocentní hranice, proto tuzemská centrální banka k postupnému snižování jednomyslně přistoupila. Od prosince loňského roku sazba klesla již o 1,75 procenta. Hypotéky a další komerční úvěry se tak dočkají dalšího snížení.

Právě jejich výše byla pro mnoho lidí překážkou na cestě za vlastním bydlením a byli nuceni koupi nemovitosti odkládat na dobu, až úrokové sazby klesnou. Postupné snižování se na oživení trhu projevilo velmi rychle a zájem o hypotéku začínají projevovat i ti, pro něž byly dosavadní sazby mimo jejich finanční možnosti.

„V březnu banky a stavební spořitelny poskytly o 30 procent hypoték více než o rok dříve, jejich celková hodnota vzrostla dokonce o 50 procent,“ informoval Finanční a ekonomické informace (FAEI.cz) Evžen Korec, generální ředitel společnosti Ekospol.

Na hypotékách a jejich dostupnosti je závislý celý realitní trh. I na jeho vývoji je nárůst hypotéčních úvěrů znát výrazným způsobem. Podle dat Ekospolu se během prvního čtvrtletí letošního roku prodalo v Praze 1 520 nových bytů, což představuje meziroční nárůst o 181,5 procenta.

Podle Hypomonitoru České bankovní asociace klesla v březnu průměrná úroková sazba nových hypoték na 5,19 procenta. Banky tak již v delším časovém horizontu své sazby přizpůsobují očekávaným krokům ČNB.

Výrazného snižování k hodnotám kolem dvou procent se v příštích letech pravděpodobně nedočkáme. „Lze očekávat, že se v příštích několika letech budeme pohybovat v oblasti dlouhodobého normálu, tedy v pásmu okolo tří až pět procent za rok. Pro letošní rok jsou realistické sazby mezi čtyřmi až pěti procenty,“ sdělil FAEI.cz Libor Vojta Ostatek, hypoteční expert společnosti Broker Trust.

Ještě optimističtěji vývoj vidí Michaela Tomášková, výkonná ředitelka Central Group. „Hypoteční sazby by se letos mohly přiblížit ke čtyřem procentům ročně, v příštím roce by mohly klesnout dokonce až na tři procenta ročně, kdy prakticky dochází k vyrovnávání splátky hypotéky a výše měsíčního nájemného,“ řekla naší redakci.

Ačkoli se tedy i další měsíce nejspíše ponesou ve znamení poklesu hypotéčních sazeb, je pravděpodobné, že si banky s výraznějším snížením počkají až po 1. září tohoto roku.

„V tu dobu budou mít větší jistotu, že si klienta udrží po celou dobu fixace,“ upozornil Libor Vojta Ostatek z Broker Trust. U hypoték uzavřených po tomto datu budou mít totiž banky možnost naúčtovat klientům až jedno procento z nesplacené jistiny v případě, že hypotéku splatí předčasně.

Jak se k dalšímu snižování postaví ČNB, bude záviset na inflačním vývoji a dalších ukazatelích české ekonomiky. Centrální banka se prozatím drží taktiky pozvolného snižování, ačkoli se meziroční inflace drží kolem dvouprocentní hranice, na niž banka z dlouhodobého hlediska cílí.

Rizika a nejistoty výhledu bankovní rada však vyhodnocuje jako mírně proinflační a hodlá setrvávat v přísné měnové politice. Upozorňuje, že v případě nepříznivého vývoje je připravena trend snižování ihned přerušit či zastavit.

Developerské firmy samozřejmě vyhlíží další pokles, který by trh rozhýbal ještě více. „Aktuální výše základních úrokových sazeb je vzhledem k inflaci neudržitelná. Centrální bankéři by neměli příliš otálet, ale naopak snížit sazby razantněji. Pomohou tím stovkám tisíc domácností, které splácí hypotéku nebo o jejím pořízení uvažují,“ apeluje na rychlejší snižování Evžen Korec z Ekospolu.

Má tedy cenu s nákupem nemovitosti ještě vyčkávat, nebo pro něj nazrál ideální čas právě nyní? Odborníci se shodují, že je pravděpodobné, že ČBN přistoupí ještě k dalšímu snižování, na druhou stranu je třeba mít na mysli i vyjednávací sílu ohledně ceny nemovitosti.

„Kdo bude nemovitost kupovat nyní, má stále relativně silnou pozici k vyjednávání o ceně a může ušetřit. S přibývající poptávkou, zejména díky dostupnějším hypotékám, bude zájemců o koupi přibývat a s rostoucí poptávkou začnou za delší konec lana tahat po několika letech opět prodávající,“ domnívá se hypoteční expert Ostatek.

Zavřít reklamu
Sdílet článek
Diskuse 1
Sdílet článek

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Odesláním vyslovujete souhlas s dokumentem Všeobecné podmínky používání webových stránek

Tato stránka používá Akismet k omezení spamu. Podívejte se, jak vaše data z komentářů zpracováváme..

  1. Marek

    Bohužel,čas a nákup nemovitosti v tomto státu neuzraje nikdy. Nemovitosti jsou těžce předražené. To samé ceny ojetin kdy auta z roku 2014 jsou běžně za cenu přes 200 tis. kč což je neuvěřitelné. Kdyby byl rok 2019 tak to chápu,ale u 10 let staré ojetiny s nájezdem často přes 200 tis. km???

Kurzovní lístek
Chci nakoupit
Chci nakoupit
Chci prodat
EUR
EUR
USD
GBP
CHF
JPY
DKK
NOK
SEK
CAD
AUD
PLN
HUF
HRK
RUB