Počasí dnes21 °C, zítra20 °C
Pondělí 20. května 2024  |  Svátek má Zbyšek
Bez reklam

Požár, při kterém v Brně zemřelo osm lidí, je jedním z nejtragičtějších od roku 1990

Při nočním požáru nepoužívaných stavebních buněk v Plotní ulici v Brně zemřelo loni 4. května osm lidí, zřejmě bezdomovců. Příčinou požáru byla zřejmě nešťastná náhoda. Z osmi mrtvých se podařilo identifikovat sedm z nich. Policie věc prověřovala jako přečin obecného ohrožení z nedbalosti, případ loni v prosinci odložila, protože nezjistila, že by šlo o trestný čin. Loňský požár v Brně je počtem obětí čtvrtým nejtragičtějším od roku 1990.

Při požáru zemřelo na následky udušení šest mužů a dvě ženy

Požár soustavy obytných stavebních buněk v Plotní ulici vypukl 4. května po druhé hodině ranní, hasiči jej zlikvidovali před sedmou. Buňky dlouhodobě nikdo nepoužíval, byly obrostlé zelení a částečně zakryté plachtou. Do budoucna se má lokalita podle brněnského magistrátu proměnit, v plánu je tam výstavba Jižní čtvrti.

„Podle výsledků znaleckého posudku zemřelo šest mužů a dvě ženy následkem udušení zplodinami hoření," uvedl loni policejní mluvčí Pavel Šváb. Vyšetřovatelé od začátku stanovili čtyři vyšetřovací verze, a to technickou závadu, úmyslné jednání, nedbalostní jednání a nešťastnou náhodu. „Technická závada byla vyloučena, objekt byl odpojený od všech inženýrských sítí a rovněž se v místě nenacházely žádné elektrické spotřebiče či zdroje energie, které by mohly iniciovat požár," uvedl mluvčí.

Osm lidí zahynulo při nočním požáru obytných stavebních buněk v Plotní ulici v Brně. "Jejich totožnost budeme zjišťovat, nabízí se, že šlo o lidi bez domova," řekl policejní mluvčí Pavel Šváb. Požár vypukl po 2:00 ráno, hasiči jej zlikvidovali...

Nebyla zjištěna žádná indicie, která by verzi úmyslného zapálení podpořila

Kvůli prověřování možného úmyslného jednání policie podle mluvčího vyslechla velké množství svědků, analyzovala i kamerové záznamy z okolí místa činu. „Nebyla však zjištěna žádná indicie, která by verzi úmyslného zapálení podpořila. Místo bezprostředně po tragédii prohledali kynologové se psy speciálně vycvičenými na vyhledávání akcelerantů hoření, a to s negativním výsledkem," uvedl mluvčí.

Nedbalostní jednání ze strany osoby, která by procházela kolem a například odhodila nedopalek cigarety, vyloučily kamerové záznamy a výpovědi svědků. Vzhledem k tomu, že některé oběti byly v době úmrtí pod vlivem alkoholu, je možné, že někdo mohl alkohol rozlít a ten se mohl vznítit. Velmi pravděpodobnou verzí je i vzplanutí odpadu od nedopalku cigarety uvnitř objektu, uvedl Šváb. Doplnil, že podle výpovědí lidí, kteří v objektu v minulosti také přebývali, se tam běžně svítilo svíčkami. Nelze však vyloučit, že by mohlo začít hořet i vlivem průvanu. „Požár tak mohl vzniknout i nešťastnou náhodou, což je tedy verze nejpravděpodobnější," uvedl Šváb.

Policie odložila případ požáru, při kterém zemřelo osm bezdomovců. Vznikl nešťastnou náhodou

Policie odložila případ požáru v Brně v Plotní ulici s osmi mrtvými, nešlo o trestný čin. Příčinou požáru byla zřejmě nešťastná náhoda. Z osmi mrtvých se podařilo identifikovat sedm z nich.

Největší tragédií je požár na rodinné oslavě, kterou přežili jen čtyři z patnácti lidí

Nejtragičtějším požárem na území ČR byl oheň, který založil žhář v panelovém domě v Bohumíně v srpnu 2020. Z 15 lidí přítomných na rodinné oslavě přežili jen čtyři, přímo v bytě zemřelo šest obětí, pět lidí se zabilo, když z hořícího bytu v jedenáctém patře vyskočili.

Do té doby byl nejtragičtější událostí tohoto druhu požár drážní budovy u pražského nádraží Florenc, při němž v říjnu 2010 zemřelo devět bezdomovců. Mezi nejhorší požáry v historii českých zemí se pak řadí požár z listopadu 1984, při němž v Ústavu sociální péče v Měděnci v severních Čechách zahynulo 26 chovanek.

Ohodnoť článek

Autoři | Foto HZS JMK

Štítky požár, tragédie, bezdomovci, Brno

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Požár, při kterém v Brně zemřelo osm lidí, je jedním z nejtragičtějších od roku 1990  |  Společnost  |  Zprávy  |  Brněnská Drbna - zprávy z Brna a Jihomoravského kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.