Díky novým kontrolám po brexitu zdraží Britům potraviny

brexit

Pro britské firmy i spotřebitele je brexit zdrojem řady nepříjemností. Další na ně nyní čeká. Kvůli narovnání podmínek pro dovozce potravin zavádí sama Velká Británie kontroly, které budou pro zákazníky znamenat zdražení potravin.

Dovoz potravin do Británie

Ve chvíli, kdy Velká Británie vystoupila z EU, přestala být součástí jednotného trhu. A přišla o výhody s tím spojené. Již nějakou dobu se britské firmy musí potýkat s nárůstem administrativy a kontrol při dovozu potravin do EU. Britská vláda nyní zavádí kontroly naopak pro evropské potraviny mířící do Velké Británie. Vláda v Londýně toto opatření již pětkrát odložila, neboť se logicky obávala zdražení dovážených potravin. K tomu samozřejmě nyní dojde, nicméně britská vláda musí postavit evropské země na úroveň všech ostatních zemí.

brexit

Foto: Pixabay

Každá zásilka potravin mířící z EU do Velké Británie bude kontrolována celní správou a dovozce za tuto kontrolu zaplatí poplatek 29 liber za každou položku. Tyto dodatečné náklady se samozřejmě propíšou do finální ceny výrobků v obchodě. Ministerstvu životního prostředí a zemědělství byly doručeny výzvy a stížnosti ze strany mnoha oborových organizací i zástupců obchodníků. Ti varují, že výsledkem bude užší výběr zboží a vyšší ceny pro britské spotřebitele. Menší dovozci by se z britského trhu mohli stáhnout úplně.

Dva kroky zpátky

Ministerstvo ale i přes protesty nová pravidla zavedlo, neboť stav, kdy Británie takto zvýhodňovala evropské zboží oproti potravinám z jiných zemí, byl z hlediska tržních pravidel neudržitelný. Bolestivě však tuto změnu pocítí především sami Britové. Analytici se shodují, že jde o významný krok zpět do stavu, který existoval naposledy někdy v polovině 70. let.

Zdroje informací: https://www.idnes.cz/ekonomika/zahranicni/brexit-velka-britanie-hranice-kontroly-prevoz.A240426_141035_eko-zahranicni_klak

https://archiv.hn.cz/c1-67318430-zpatky-do-70-let-britanie-zavadi-nove-kontroly-a-clo-na-potraviny-dovozci-cekaji-problemy

Náhledové foto: Pixabay

Peníze mě vždy fascinovaly. O své zkušenosti se s vámi rád podělím.